«Είναι αδιανόητο ότι η αντιπολίτευση καταψηφίζει ένα νομοσχέδιο που αναβαθμίζει την κοινωνική προστασία και περιέχει μόνο θετικές ρυθμίσεις για τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, τους εργαζόμενους γονείς. Ακόμα και η κακόπιστη αντιπολίτευση έχει όρια», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Προστασία.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε τις έξι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας πως για τις περισσότερες εξ’ αυτών προβλέπεται χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ταμείο Ανάκαμψης ή ΕΣΠΑ), που σημαίνει – όπως είπε – ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία τους:

  • Πρώτον, προάγει την παιδική προστασία και την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης στις δομές φύλαξης των παιδιών, θεσπίζοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους φορείς και κυρώσεις σε βάρος αυτών που παρανομούν.
  • Δεύτερον, περιλαμβάνει προβλέψεις για την προσχολική αγωγή, μέσω του προγράμματος «Κυψέλη» που αναμορφώνει τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και εισάγει μηχανισμός πρώιμης ανίχνευσης νοητικών δυσκολιών, με σκοπό τη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση.
  • Τρίτον, ενθαρρύνει την αποϊδρυματοποίηση μέσα από τη δημιουργία Ξενώνων Αυτόνομης Διαβίωσης για νέους άνω των 15 ετών, ώστε να ενταχθούν ευκολότερα στην κοινωνία
  • Τέταρτον, προωθεί τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «στον τομέα αυτό είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες από ΣΥΡΙΖΑ εμείς όμως τις ενισχύσαμε με ένα σχέδιο που πηγαίνει ακόμα πιο πέρα»
  • Πέμπτον, εισάγει τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος «ώστε και στον τομέα αυτό η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη».
  • Έκτον, θεσμοθετεί το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» , ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί συμπληρωματικά προς βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα καλύψει τις ανάγκες πολλών οικογενειών.

«Εμείς οι “ανάλγητοι” θεσπίσαμε το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, θέσαμε σε λειτουργία το Εθνικό Σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών, διευρύναμε το 2020 τον αριθμό των ωφελούμενων με επιδοτούμενη πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μετατρέψαμε το “Στέγαση και Εργασία” από πρόγραμμα σε μόνιμη δημόσια πολιτική! Εμείς οι “ανάλγητοι” πήραμε μέτρα για τους Ρομά, σταθήκαμε στο πλευρό εργαζομένων και ανέργων κατά τη διάρκεια της πανδημίας με ένα πακέτο μέτρων ύψους 8 δις. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. δικαιούχους. Εμείς αυξήσαμε 22% το κονδύλι για την κοινωνική προστασία φέτος, εν μέσω αντίξοων συνθηκών για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Αυξήσαμε το αφορολόγητο όριο στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και ξεμπλοκάραμε την πρόσληψη 2.090 ατόμων ειδικών κατηγοριών. Είναι πολλά τα μέτρα για να κρυφτούν σε έναν μικρόψυχο αντιπολιτευτικό λόγο! Είναι εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική που την ζουν στην καθημερινότητά τους όλοι οι ωφελούμενοι», είπε μεταξύ άλλων o κ. Χστζηδάκης.

«Η ρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ για τις πλατφόρμες οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας»

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για υποχρεωτική μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε συνεργατικές πλατφόρμες σε συμβάσεις μισθωτής εργασίας αορίστου χρόνου.

Όπως είπε, «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ρύθμιση για όσους εργάζονταν με μισθωτή εργασία στις πλατφόρμες, αλλά άφησε αρρύθμιστο το υπόλοιπο καθεστώς. Επέτρεψε δηλαδή να λειτουργούν παράλληλα οι freelancers και οι μισθωτοί και διευκόλυνε τους πρώτους με νομοθετική ρύθμιση το 2017, με την οποία έκανε πιο ελκυστικό τον Τίτλο Κτήσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε το μάτι προς την πλευρά των ελεύθερων συνεργατών και τώρα μας λέει “ουκ οίδα τον άνθρωπο”.

Και ερχόμαστε εμείς που….τα καταστρέφουμε όλα και με τον ν. 4808/2021 δίνουμε νέα δικαιώματα στους freelancers, καθώς θεσπίζουμε το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται, το δικαίωμα στην απεργία, προβλέπουμε υποχρεώσεις Υγείας και Ασφάλειας για τις επιχειρήσεις, όπως και υποχρέωση για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Εμείς οι «ανάλγητοι» τα κάναμε αυτά», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της e-food, υπογράμμισε: «Ήμασταν και θα είμαστε απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και αυτό θα πρέπει να το ξέρουν οι εργοδότες σε όλη την Ελλάδα. Άλλο η υγιής επιχειρηματικότητα και άλλο οι αθέμιτες πρακτικές που παρακάμπτουν το γράμμα και το πνεύμα του νόμου…Οι ρυθμίσεις που περάσαμε τον Ιούνιο ισχύουν σε όλη την Ευρώπη εκτός από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας πέρασε το καλοκαίρι ρύθμιση ανάλογη με αυτή που προτείνετε εσείς. Λίγες μέρες αργότερα, η εταιρία Deliveroo ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη χώρα με την κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας, η Uber Eats στράφηκε αποκλειστικά στους εργολαβικούς εργαζομένους και η Glovo διατήρησε μόνο 2.000 θέσεις εργασίας από τις 12.000 που είχε προ της ρύθμισης. Αυτά συνέβησαν στην Ισπανία από αυτή την εσφαλμένη ρύθμιση που μας προτείνετε ! Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, ακολουθώντας τον δρόμο της Ευρώπης. Από εσάς περιμένω, αν μη τι άλλο, λιγότερο θράσος», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.