Να περιχαρακώσει την επιδημιολογική έξαρση επιχειρεί η κυβέρνηση υιοθετώντας το μοντέλο των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και επιβάλλοντας περιορισμούς σε όσους επιμένουν ακόμη και την κρίσιμη αυτή στιγμή της εισόδου στο 4ο κύμα της πανδημίας να παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Την ίδια ώρα με βάση τα χαρακτηριστικά της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Delta που χτυπά σε μεγάλο βαθμό και τους νέους το εμβολιαστικό πρόγραμμα επεκτείνεται από σήμερα και στις ηλικιακή ομάδα των 15-17, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εφήβους, οι οποίοι θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να κλείσουν το δικό τους ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.

Οι προϋποθέσεις

Το ραντεβού για «τσίμπημα» των νέων 15-17 ετών θα δύναται να κλείσει οποιοσδήποτε από τους δύο γονείς, αρκεί να ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Το ραντεβού μπορεί να κλείνεται με 3 τρόπους: α) μέσω του emvolio.gov.gr β) στα ΚΕΠ ή γ) σε φαρμακεία, αρκεί ο γονέας να προσκομίσει ταυτοποιητικά στοιχεία δικά του και του παιδιού.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει μετακινήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες, ενώ τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους.

To plan B του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Σε δεύτερο χρόνο αλλά με μικρή χρονική απόκλιση εξετάζεται από την κυβέρνηση η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εκτός υγειονομικού προφίλ, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, το Φθινόπωρο εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αποθαρρυντικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δύναται να επιβληθεί και σε δημόσιες υπηρεσίες και εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, με στόχο να υπάρχει η απαιτούμενη θωράκιση στους πολίτες που θα επισκέπτονται τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ανοιχτό δε είναι το ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους πανεπιστημιακούς, προκειμένου να ξεκινήσει με ασφάλεια η νέα εκπαιδευτική χρονιά. Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν δια ζώσης σημειώνοντας: «Τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς μας, το 73%, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς. Απευθύνω πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν. Πέρυσι είχαμε την πανδημία, όμως δεν είχαμε αυτό το υπερόπλο που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο».

Πιέσεις και στον ιδιωτικό τομέα

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι είναι δηλωτικό του τι έρχεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρεωτικότητα έχει εξεταστεί στην εστίαση αλλά και στα σούπερ μάρκετ, όπου οι εργαζόμενοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό πελατών.

Τα επόμενα βήματα

Σημαντικό είναι το crash test των επόμενων έξι εβδομάδων για την κυβέρνηση με στόχο την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας με πρώτο σταθμό την 16η Αυγούστου – προθεσμία εμβολιασμού για το προσωπικό σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων – και την 1η Σεπτεμβρίου (για τους υγειονομικούς).

Εν τω μεταξύ, αναμένεται άμεσα σχετική ρύθμιση στη βουλή για τη δέσμη μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη διασκέδαση των καθήμενων μέσα και έξω και τους αποκλειστικά covid free κλειστούς χώρους, καθώς και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις πρώτες κατηγορίες εργαζομένων. Οι διατάξεις για τις κυρώσεις σε όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς πρέπει να γίνει η απαιτούμενη «σάρωση» των άρθρων νωρίτερα από τις Επιτροπές Εμβολιασμών και Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.