Η κατάθεση της εισήγησης της Επιτροπής Βιοηθικής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναμένεται σήμερα εκτός απροόπτου στο Μαξίμου, καθώς τα μέλη της μετά από εξέταση ηθικών και συνταγματικών ζητημάτων καταλήγουν στα συμπεράσματά τους με γνώμονα τη δημόσια υγεία σε περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων, όπως είναι η πανδημία.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή ανάβει «πράσινο φως» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας υγείας, ενώ την ίδια ώρα υπό εξέταση βρίσκονται και άλλοι κλάδοι, οι οποίοι εξ αντικειμένου έρχονται σε αναγκαστική επαφή με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του ιού.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συλλογισμός της επιτροπής στηρίζεται στο να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στην πρόσβαση για εμβολιασμό και μάλιστα με όλα τα εμβόλια και με γραμμή εμβολιαστικών κέντρων για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης, επισημαίνεται ότι είναι χρήσιμο να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι μία μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού για να πειστούν και οι πιο διστακτικοί για τα οφέλη, τα οποία υπερτερούν των κινδύνων από τα εμβόλια.

Μάλιστα, είναι χρήσιμο η στόχευση της καμπάνιας να αφορά σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι ηλικιωμένοι και οι νέοι που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Τα επόμενα βήματα

Το πόρισμα της Επιτροπής θα αναλάβει να «ξεψαχνίσει» ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει τις τελικές της αποφάσεις και να διευθετηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα και οι τελευταίες λεπτομέρειες για να τεθεί σε ισχύ η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους συγκεκριμένους κλάδους που κρίνεται αναγκαίο.

Για την σημαντική παράμετρο των απολύσεων των ανεμβολίαστων – όπως όλα δείχνουν- η πρόβλεψη θα αφορά μόνο σε δυνατότητα του εργοδότη να μετακινεί τους εργαζόμενους που δεν εμβολιάζονται σε «ανώδυνες» θέσεις, εκτός πρώτης γραμμής με στόχο την ελαχιστοποίηση της πιθανής διασποράς και του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού. Άλλωστε από τις 27/1/2021 υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου κανείς εργαζόμενος να μην υφίσταται διακρίσεις στον εργασιακό χώρο εάν δεν έχει εμβολιαστεί.

Η προαναγγελία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του αλλά και από βήματος της βουλής ουκ ολίγες φορές είχε προαναγγείλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς για το Φθινόπωρο, ενώ είχε αναφερθεί και στις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους. «Μπορεί να δούμε από το φθινόπωρο εστιατόρια που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους. Προτιμώ όμως αυτό να μην επιβληθεί και να σπεύσουν οι πολίτες όλοι να εμβολιαστούν ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις» έχει επισημάνει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας: «η συζήτηση για τις διευκολύνσεις θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει π.χ. σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα». Τέλος, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει σημειώσει:

«Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία».