Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, που θα συνδυαστεί με νέα χαλάρωση στους περιορισμούς, καθώς μία ημέρα πριν θα καταργηθούν να SMS για τις μετακινήσεις και στη συνέχεια θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, δίνοντας στους πολίτες και τους τουρίστες τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεπάγεται και χαλάρωση στα ατομικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, συνεπώς οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις θα μας συνοδεύουν για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Κεντρικός στόχος του Μαξίμου είναι  «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει», με βασική προϋπόθεση την ισορροπία ανάμεσα στα ανοίγματα και την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για πιθανό εκτροχιασμό της επιδημίας από τις μετακινήσεις πληθυσμού, κάτι που θα επιβάρυνε σημαντικά το σύστημα υγείας, το οποίο μετρά ήδη τις αντοχές του μετά από 14 μήνες ισχυρών πιέσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα περιφερειακά νοσοκομεία στα νησιά και την επαρχία που είναι πεπερασμένων δυνατοτήτων. Ωστόσο, με την ταχεία αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και το συμπληρωματικό εργαλείο του self testing για την ιχνηλάτηση του πληθυσμού εκτιμάται ότι το μεγάλο άνοιγμα που ακολουθεί, θα μπορέσει να ελεγχθεί αποδοτικά, ώστε να αποφευχθεί νέα μεγάλη έξαρση του κορονοϊού.

Αγώνας δρόμου για τον μαζικό εμβολιασμό

Μοναδικό «όπλο» για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι ο μαζικός εμβολιασμός και για το λόγο αυτό η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.  Ήδη  έχουν αναπτυχθεί 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, 1.200 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και 300 στους Μέγα-εμβολιαστικούς σταθμούς, ενώ στις 20 Μαΐου, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί σε ιδιωτικά κέντρα που θα συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια, προκειμένου να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εντός του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους άνω των 18 ετών, ενώ στα τέλη Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η κατηγορία 40-44 ετών για όλα τα εμβόλια.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα και σύντομα αναμένεται να ανακοινώσουν ορισμένες δραστηριότητες που θα επιτρέπονται μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που αποτελεί ένα έμμεσο μέτρο άσκησης πίεσης για όσους ενώ έχουν την δυνατότητα δεν κλείνουν ακόμη ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για το πράσινο πιστοποιητικό

Αποφασισμένος να μη χαθεί χρόνος στη λειτουργία της λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο. «Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για μας αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους μεταφέροντας το κλίμα της συζήτησης αλλά και την πάγια θέση της χώρας μας για το πράσινο πιστοποιητικό.

Επισημαίνεται ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό στόχο έχει να λειτουργεί ως «διαβατήριο» για την ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση όσο διαρκεί η πανδημία, καθώς  διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, δεδομένου ότι  περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσο ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, εάν έλαβε πρόσφατα αρνητικό αποτέλεσμα σε εξέταση για τη νόσο, καθώς και αν έχει προηγουμένως νοσήσει. Έτσι, τα κράτη – μέλη μπορούν να επιλέξουν να εξαιρέσουν αυτούς τους ανθρώπους από ισχύοντες υγειονομικούς περιορισμούς.

Το μοντέλο του πράσινου πιστοποιητικού υποστηρίζεται δυναμικά από κράτη – μέλη όπου ο καλοκαιρινός τουρισμός είναι σημαντικός για την οικονομία, όπως η Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει μία μερίδα Βόρειων χωρών που αντιδρά με το επιχείρημα των διακρίσεων αλλά και του κινδύνου μετάδοσης των μεταλλάξεων πιο ανθεκτικών στα εμβόλια.