Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να επιλυθούν μείζονα προβλήματα που ταλαιπωρούν αγρότες και κτηνοτρόφους ανά την επικράτεια τονίζει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Μαρίνου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την ερώτηση μάλιστα συνυπέγραψαν ακόμα 25 βουλευτές της Ν.Δ.

Μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, αφενός στο σύνολο και αφετέρου στην ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περυσινή χρονιά, κατά την διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκε πολύ έντονα το φαινόμενο της εκτεταμένης ακαρπίας, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια ενός μεγάλου όγκου παραγωγής, κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Αποτέλεσμα ήταν η κατακόρυφη πτώση του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες αγγίζουν και το 100% της παραγωγής.

Ωστόσο ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν κατέστη δυνατό να συνδράμει μέσω των αποζημιώσεων που καταβάλλει σε περιπτώσεις ζημιών τους πληγέντες παραγωγούς, εξαιτίας του ότι ο ασφαλιστικός του κανονισμός δεν προβλέπει την κάλυψη των εν λόγω απωλειών.

Ως εκ τούτου χιλιάδες δικαιούχοι αγρότες σε όλη τη χώρα στερήθηκαν τις απαραίτητες αυτές αποζημιώσεις με συνέπεια να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα χρέη και υποχρεώσεις τους, αλλά και να μην δύνανται να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα, το μοναδικό μέσο επιβίωσής τους.

Επιπροσθέτως αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην καταβολή των αποζημιώσεων, αφού δεν γίνεται έγκαιρα η εκτίμηση των ζημιών και η κοινοποίηση των πορισμάτων, γεγονός που οδηγεί τους παραγωγούς ανά την επικράτεια σε απόγνωση, διότι στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας μεγάλος αριθμός αγροτών βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυτη ένδεια.

Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα και δεδομένου ότι σε ετήσια βάση προκαλούνται ζημιές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, επιβάλλεται να αναμορφωθεί το θεσμικό του πλαίσιο (νόμοι, κανονισμοί, εγκύκλιοι) όσον αφορά την αγροτική δραστηριότητα, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές.

Είναι αδήριτη ανάγκη

α) να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εισφορών,

β) να επισπευσθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών,

γ) να ενισχυθεί η συνεργασία του οργανισμού με τους αγρότες, τους επαγγελματίες γεωπόνους, την τοπική αυτοδιοίκηση και οποιοδήποτε άλλον φορέα ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα».

Τέλος ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αναβαθμιστούν όλες οι υπηρεσίες του, ώστε να ικανοποιούνται οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι που στερούνται τις αναγκαίες αποζημιώσεις.