Στα ύψη αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο σήμερα στη Βουλή με τον πρωθυπουργό να απαντά στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και κοινωνικής έντασης των τελευταίων ημερών.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Παρότι, επιχειρείται από πλευράς της κυβέρνησης να υπάρξει εκτόνωση του φαύλου κύκλου της έντασης, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη συγκυρία λόγω της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων, η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί στα φαινόμενα διχασμού και τους υποκινητές των διαδηλώσεων, με τον πρωθυπουργό να θέτει προ των ευθυνών του, τον πολιτικό του αντίπαλο, Αλέξη Τσίπρα.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, ότι η προτροπή σε διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει έκθετο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος με την πολιτική του συμπεριφορά δίνει πολιτική κάλυψη σε φαινόμενα διχασμού. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ρωτήσει εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα: «εάν εξακολουθεί να δέχεται το ρίσκο για τη δημόσια υγεία», όπως είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες: στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιουργείται και στα εμπόδια που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, καθώς σιγοντάρει τις μαζικές κινητοποιήσεις. Ο πρωθυπουργός θα ρίξει ευθέως το γάντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να πάρει θέση για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, δεδομένου ότι μέλημα όλων των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι ο τερματισμός του κύκλου βίας που έχει ξεσπάσει.

Χαρακτηριστική ήταν η αιχμή που άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τη θέση –κατηγορία προς την κυβέρνηση- του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η βία φέρνει βία». «Η βία δεν φέρνει βία, ούτε υπάρχει καλή και κακή βία. Πίσω από αυτή τη δήλωση κατά τη γνώμη μας κρύβεται μία διάκριση για καλή και κακή βία. Διάκριση τέτοια δεν υπάρχει» είπε με νόημα η Αριστοτελία Πελώνη.

Θεσμικές παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και την αποφυγή φαινομένων βίας απ’ όπου κι αν προέρχονται. Θα παρουσιάσει το πλαίσιο των θεσμικών παρεμβάσεων στην δομή και την εκπαίδευση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αναμένεται να ανακοινώσει και τη θεσμοθέτηση της επιτροπής στην οποία μέχρι τώρα ηγείτο ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.