Ο δρόμος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι στρωμένος με πολλά «αγκάθια», τα οποία γνωρίζει καλά η κυβέρνηση και προσπαθεί να μην τα «πατήσει» και «τραυματιστεί».

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Μπορεί πρώτιστο καθήκον να αποτελεί για τον πρωθυπουργό η προστασία της δημόσιας υγείας, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι η εφαρμογή των μέτρων συνεπάγεται και οικονομική ζημία, η οποία αναλόγως το εύρος τους θα μπορούσε να είναι δύσκολα αναστρέψιμη. Το οικονομικό επιτελείο πήρε μία πολύ πικρή γεύση, όταν ήρθαν στα χέρια του τα στοιχεία για το κόστος του  lockdown στην οικονομία το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2020, καθώς εξανεμίστηκαν σχεδόν 9 δις από τον προβλεπόμενο τζίρο των επιχειρήσεων.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν καταφεύγει σε καθολικό lockdown για να κρατήσει ζωντανή την οικονομία, εξηγώντας χαρακτηριστικά: «Στόχος μας παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας… αυτά έχουν περιορισμένο κόστος για την οικονομία».

«Σωσίβιο» για τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «σωσίβιο» που προσπαθεί να παράσχει η κυβέρνηση στις πληττόμενες επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση.

Όπως υπογράμμισε: «Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή παρέχει αναγκαία ρευστότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται. Και ένα νέο πρόγραμμα τις επιδοτεί πλήρως για 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Ενώ η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης έρχεται και αυτή να ανακουφίσει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα».

ΙΟΒΕ: Ύφεση 8% το 2020 στην Ελλάδα

Δραματικές είναι και οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για το 2020, καθώς κάνει λόγο για ισχυρή ύφεση, εξαιτίας των πρωτοφανών επιδράσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Όπως επισημαίνει, οι έντονες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη διεθνή τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, καθώς και του lockdown την άνοιξη στην επιχειρηματικότητα, ιδίως αυτή της παροχής τελικών υπηρεσιών, την απασχόληση και τις επενδύσεις, είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον έτος.

Είναι ξεκάθαρο, ότι όλα αυτά τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία και η προβολή τους στο μέλλον προβληματίζουν τον πρωθυπουργό, γιατί όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν, «δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας!».

Γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά, ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, παρά το πακέτο στήριξης από τους ευρωπαίους, γι’ αυτό και δίνει μεγάλο βάρος στις μεταρρυθμίσεις και την τροφοδότηση νέων επενδυτικών σχημάτων, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επιχειρήσει ένα restart στην οικονομία.