Ο εκβιασµός του γαλλογερµανικού άξονα προς τους υπολοίπους εταίρους της Ενωσης, να δεχθούν αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβώνας προκειµένου να υπάρξει Μόνιµος Μηχανισµός Στήριξης των χωρών της ευρωζώνης που κινδυνεύουν µε χρεοκοπία, αλλά και στέρηση του δικαιώµατος ψήφου για τους κατ΄ εξακολούθηση παραβάτες του Συµφώνου Σταθερότητας, φάνηκε να πετυχαίνει αργά χθες το βράδυ έστω και… κουτσουρεµένη.

Οι ηγέτες των «27» συµφώνησαν στην λεγόµενη …. «ελαφρά» τροποποίηση της Συνθήκης. Συγκεκριµένα, οι «27» αποφάσισαν την αλλαγή της Συνθήκης, το αργότερο µέχρι το 2013, έτσι ώστε αφενός µεν να υπάρξει Μόνιµος Μηχανισµός Διάσωσης –  µε παράλληλη ελεγχόµενη πτώχευση – αφετέρου δε οι κατ΄εξακολούθηση παραβάτες του Συµφώνου Σταθερότητας να τιµωρούνται µε στέρηση ψήφου στα Συµβούλια που έχουν να κάνουν µε θέµατα Οικονοµικής και Νοµισµατικής Ενωσης. Σχεδόν όλες οι χώρες – µέλη, περιλαµβανοµένης της Ελλάδας, αλλά και προεξάρχοντος του προέδρου της Κοµισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, απέρριψαν κατηγορηµατικά την ιδέα της «τιµωρίας» µε τη στέρηση ψήφου εφ όλης της ύλης. Μάλιστα, όπως επεσήµαναν ουκ ολίγοι ηγέτες, η Συνθήκη της Λισαβώνας προβλέπει στέρηση ψήφου για λόγους θεµελιωδών δικαιωµάτων – αλλά η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να διευκρινισθεί πως κι η σταθερότητα της ευρωζώνης συνιστά θεµελιώδες δικαίωµα. Αργά τη νύχτα, ο υπουργός Εξωτερικών, Δηµήτρης Δρούτσας, είπε πως ο κ. Παπανδρέου πήρε «πάνω του» το ζήτηµα της στέρησης ψήφου, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγµατα τα ελληνοτουρκικά και τα προβλήµατα που έχουν οι βαλτικές χώρες µε τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Κοµισιόν κ. Μπαρόζο µιλώντας πριν από τη σύνοδο κορυφής έκανε σαφές πως δε θα είχε αντίρρηση να συζητήσει µια αλλαγή της Συνθήκης ώστε να αντιµετωπισθεί η θέσπιση του Μόνιµου Μηχανισµού- ο σηµερινός µηχανισµός των 750 δισ. λήγει το 2013 – αλλά απέρριψε κατηγορηµατικά την ιδέα για στέρηση ψήφου στους «παρανοµούντες». Κατόπιν αυτού, µε δηλώσεις τους διάφοροι ηγέτες άρχισαν να ξεκαθαρίζουν ότι είναι διατεθειµένοι να συζητήσουν το ζήτηµα της αλλαγής της Συνθήκης, εφόσον αφορά όµως µονάχα τη δηµιουργία του Μόνιµου Μηχανισµού –  και όχι τη στέρηση ψήφου. Ετσι, διπλωµατικές πηγές έλεγαν ότι κατά πάσα πιθανότητα η κ. Μέρκελ έθεσε το θέµα αλλαγής της Συνθήκης για στέρηση ψήφου καθαρά για διαπραγµατευτικούς λόγους – προκειµένου να αναγκάσει τους εταίρους της να συµφωνήσουν σε έναν Μηχανισµό Στήριξης κι Ελεγχόµενης Πτώχευσης έτσι όπως αυτή τον φαντάζεται – κάτι που περιέγραψε και στις δηλώσεις της, κάνοντας λόγο για συµµετοχή τραπεζών και επενδυτών στο ταµείο στήριξης. Η συµµετοχή αυτή των ιδιωτών έγινε αποδεκτή κι από τους εταίρους τελικώς.

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε την κατηγορηµατική του αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόµενο στέρησης ψήφου, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόµενο συµφωνίας σε αλλαγή της Συνθήκης για τη σύσταση του Μόνιµου Μηχανισµού Στήριξης. Διπλωµατικές πηγές εξηγούσαν ότι η Ελλάδα επιθυµεί ο Μηχανισµός αυτός να είναι καθαρά ευρωπαϊκός – δηλαδή, τη διαχείρισή του να έχει η Κοµισιόν και όχι µια διακρατική συµφωνία – κι ότι εάν κριθεί απαραίτητη η αλλαγή της Συνθήκης λόγω «ευαισθησίας» κάποιων κρατών (σ.σ. της Γερµανίας) η Αθήνα δε θα φέρει αντίρρηση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ