Η ευρωπαϊκή απάντηση στην στάση της Τουρκίας αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα στις τοποθετήσεις των μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της συζήτησης με τον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Δρ. Ernst Reichel.

Στην ανάγκη να συζητηθεί το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Δημήτρης Καιρίδης.

«Πώς θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διεκδικήσει έναν πιο ισχυρό και αυτόνομο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν επιτρέπει στην άμεση γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο, να “παίζονται παιχνίδια” ισχύος από κράτη εκφοβιστές, τους γνωστούς “bullies”.

Ακόμα δε περισσότερο, να επιτρέπει επί μακρόν να διεξάγονται μονομερείς, παράνομες και προκλητικές ενέργειες στα νοτιοανατολικά της σύνορα και να παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της», σχολίασε ο Δημήτρης Καιρίδης.

«Δεδομένης της γενικότερης στάσης της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αυτού που συνέβη τον τελευταίο μήνα, συγκλονιστικού, ότι φτάσαμε τόσο κοντά σε μία “ανάφλεξη”, νομίζω ότι έχει έρθει πια η ώρα να συζητήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

Η Τουρκία δεν είναι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα. Έχει καταστεί πρόβλημα για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Δεν είναι ζήτημα, απλώς, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά πολύ ευρύτερο» πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό που έχει σημασία για την Ευρώπη είναι να ξεκαθαρίσει το σύνολο της Ευρώπης, ότι όποιος τα βάζει μαζί της έχει επιπτώσεις», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και επισήμανε: «Αν θεωρήσουμε ότι η Τουρκία στρέφεται εναντίον μιας ή δύο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα, δεν έχει τόση σημασία για μας ή για τους υπόλοιπους, αυτό είναι διαλυτικό στοιχείο για την Ευρώπη.

Επομένως, όταν οποιαδήποτε τρίτη χώρα στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας, νομίζω ότι πρέπει κατευθείαν να λειτουργήσει το σύστημα Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης για να μην πω ότι πρέπει να προετοιμαστούν οι κανονισμοί που χρειάζονται για την εφαρμογή του άρθρου 42 της Συνθήκης».

«Πέρασαν μήνες με κατάφωρες παραβιάσεις της Τουρκίας χωρίς καμία ενέργεια και, μόλις τώρα φαίνεται να ενεργοποιείται ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία. Και πάλι, όμως, μόνο με την προοπτική περιορισμένων κυρώσεων που θα αφορούν μόνο σε φυσικά πρόσωπα ή το πολύ σε κρατικές τράπεζες, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών διενεργείται μέσω των ιδιωτικών τραπεζών», είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, που ζήτησε το μήνυμα προς την Τουρκία να είναι σαφές.

«Σε περίπτωση που επαναλάβει η Τουρκία την ίδια πρακτική σε θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας ή της Κύπρου, θα ενεργοποιηθούν αυτόματα αυτή τη φορά συγκεκριμένες προαποφασισμένες οικονομικές κυρώσεις που θα συμμορφώσουν την Άγκυρα;», απευθύνθηκε στον Ernst Reichel, η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

«Η λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, πρέπει να παραμείνει ενεργή στο τραπέζι στη σύνοδο κορυφής, ως μοχλός πίεσης στον Ερντογάν, για αποκλιμάκωση και διάλογο και τερματισμό των παράνομων ενεργειών», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Και επισήμανε: «Εμένα με ανησύχησε, ότι άκουσα χθες τον υπουργό εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, να λέει “δεν ανησυχώ για τη σύνοδο κορυφής, γιατί με τους Γερμανούς έχουμε πολύ καλή επικοινωνία”».

«Η Τουρκία δεν θα τα έκανε όλα αυτά, εάν δεν είχε τις πλάτες των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γνωστό, ότι τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα της Γερμανίας, είναι πολύ μεγάλα στην Τουρκία και βεβαίως, την αλληλεγγύη, δεν τη γνωρίζουμε καθόλου», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Δηλαδή, αν ερχόταν η Τουρκία ή κάποιο άλλο γειτονικό κράτος στα χωρικά ύδατα της Γερμανίας ή παραβίαζε τον εναέριο χώρο: Τι θα κάνατε;».