Για δημιουργία εντυπώσεων με ψευδείς ισχυρισμούς και προσπάθεια να αμαυρωθεί η εικόνα όχι της κυβέρνησης, αλλά της χώρας, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση και τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στα πρακτικά ζητώντας να δοθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διάγραμμα που δείχνει την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες που αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές στον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει την καλύτερη επίδοση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Και αναρωτήθηκε «τι μαθηματικά είναι αυτά» σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι σήμερα τα κρούσματα είναι 100 φορές παραπάνω από ό,τι όταν τελείωσε το lock down.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην κατηγορία του κ. Τσίπρα πως η κυβέρνηση βιάστηκε να ανοίξει τον τουρισμό, διαβάζοντας δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Μαϊου, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλούσε την κυβέρνηση γιατί δεν είχαν ανοίξει ακόμη οι ξενοδοχειακές μονάδες.

«Και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα» σχολίασε καυστικά καταθέτοντας και τις δηλώσεις αυτές στα πρακτικά και λέγοντας στον κ. Τσίπρα: «Πάρτε τα, να θυμηθείτε τι λέγατε. Εσείς λέγατε, ανοίξτε τον τουρισμό, καταστρέφονται οι άνθρωποι, τι θα γίνουν, έρχεται ανεργία».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό οργανωμένα και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Πείτε μου μία χώρα που να ζητούσε τεστ από όλους τους επισκέπτες της. Μία. Καμία δεν το έκανε».

Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κυβερνητική προπαγάνδα: «Σας ευχαριστώ, κ. Τσίπρα, που αναγνωρίζετε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επηρεάσει μία σειρά από ξένα μέσα που έγραψαν μία σειρά από κολακευτικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα.

Όταν μιλάτε για προπαγάνδα, όταν ισχυρίζεστε ότι αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι μία μαγική εικόνα, δεν προσβάλλετε  την κυβέρνηση. Οι πολίτες παρά την αβεβαιότητα, την ανησυχία, το άγχος για τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για την οποία δεν φταίει η χώρα μας σε αντίθεση με μία προηγούμενη κρίση που εσείς και ο κ. Βαρουφάκης προκαλέσατε, παραμένουν προβληματισμένοι αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Το να παρουσιάζουμε μία εικόνα, η οποία είναι αποκλειστικά και μόνο μαύρη, αδικεί τη χώρα. Ενδεχομένως να σας βολεύει να εισπράξετε ορισμένα χειροκροτήματα στο εσωκομματικό σας ακροατήριο. Είναι δικό σας ζήτημα το πώς χειρίζεστε τα εσωτερικά του κόμματος σας. Αλλά, αυτή τη στιγμή αδικείτε μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τη χώρα συνολικά. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει».

Η απάντηση στο «ο κορονοϊός μετά τις 12 δεν κολλάει»

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο ειρωνικό σχόλιο Τσίπρα ότι ο κορονοϊός μετά τις 12 δεν κολλάει. «Ο λόγος που επιβάλλουμε ωράριο είναι ότι όσο η διασκέδαση μπαίνει πιο βαθιά στη νύχτα, τόσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται και τόσο πιο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για τη μετάδοση του ιού», είπε και τόνισε πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά καιρούς επέβαλαν χρονικούς περιορισμούς στη διασκέδαση.

Συγκρίνοντας τις ομιλίες του κ. Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι διέκρινε ομοιότητες ως προς την κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση, αλλά διαχώρισε τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία όπως είπε είχε τη διάθεση να καταθέσει -μαξιμαλιστικές έστω- προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού,ενώ πρόσθεσε: «Από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άκουσα σχεδόν καμία πρόταση».

Απάντησε όμως στην κ. Γεννηματά όσον αφορά τον αριθμό των τεστ, υποστηρίζοντας ότι δεν μειώθηκαν,αλλά αυξήθηκαν κατακόρυφα για αυτό και εντοπίζονται σήμερα περισσότερα κρούσματα. Ενώ απέρριψε την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για μείωση της χωρητικότητας στα αεροπλάνα.

«Και πώς θα γίνει αυτό; Πείτε μου μία αεροπορική εταιρεία, μία χώρα στον κόσμο που να έχει εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο και τι θα συνέβαινε στον τουρισμό μας, εάν το είχαμε κάνει. Η Ελλάδα θα έβγαινε μονομιάς από την τουριστική αγορά», είπε. Δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στην ακτοπλοΐα, παρά την αύξηση της πληρότητας.

Συμφώνησε με την κ. Γεννηματά όμως για την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση, αφήνοντας ανοιχτό να γίνει και δεύτερη καμπάνια ενημέρωσης, αμιγώς τηλεοπτική, για τα σχολεία ή για τη χρήση μάσκας, κάτι το οποίο υποσχέθηκε να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή.

Το «καρφί» στον Βελόπουλο

Κάρφωσε δε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, λέγοντας ότι: «Ακούστηκαν δυστυχώς και σε αυτή την αίθουσα απόψεις και θεωρίες οι οποίες επιτρέψτε μου δεν απέχουν πολύ από διάφορες ακραίες απόψεις άσχετα εάν κ. Βελόπουλε τα είπατε ελαφρώς ωραιοποιημένα. Ο λόγος σας ήταν μία ευθεία αμφισβήτηση των επιστημονικών δεδομένων».

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε στη συνέχεια συγκεκριμένα στην αμφισβήτηση του Βελόπουλου για τη χρήση μάσκας από παιδιά κάτω των 12 ετών, λέγοντας πως αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών και επισημαίνοντας ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα.

«Αλλά να σας πω κάτι: έχω δει και πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδάκια τριών, τεσσάρων, πέντε ετών τα οποία πάσχουν από βαριές ασθένειες και τα οποία είναι υποχρεωμένα να φοράνε μάσκα για δύο και τρία χρόνια πολλές φορές. Γιατί αυτό τους υποδεικνύουν οι ειδικοί. Η μάσκα είναι μία μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη μάσκα, καθώς πλέον γνωρίζουμε ότι μόνο όφελος μπορεί να έχει καθώς οι επιστήμονες ξέρουν πια το μηχανισμό μετάδοσης του κορονοϊού μεσω σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ανάσα ή ομιλία.