Η χθεσινή επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Τζόσεπ Μπορέλ, ο οποίος μετέβη στις Καστανιές Έβρου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτέλεσε ένα ακόμη δείγμα πολιτικής στήριξης των Βρυξελλών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Μητσοτάκης- Μπορέλ τόνισαν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Αθήνα, όπως έκανε και τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα», δήλωσε ο Μπορέλ, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε όμως όχι μόνο στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και στις εξαγγελίες της Άγκυρας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων νοτίως της Ρόδου και της Κρήτης.

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου πέρασε σε δεύτερη μοίρα στην ατζέντα της τηλεσυνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, καθώς κυριάρχησε το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Αθήνα έχει θέσει, θέτει και θα συνεχίσει να θέτει την ανάγκη η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην Άγκυρα να μην περιοριστεί πλέον σε επίπεδο δηλώσεων. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως αποφεύγουν (επί του παρόντος τουλάχιστον) να ανακηρύξουν “νεκρή” τη στρατηγική του Ελσίνκι, δηλαδή την ελληνική υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας υπό όρους καλής γειτονίας.

Η επίσκεψη Μπορέλ πάντως αποτέλεσε ένα σαφές ευρωπαϊκό πολιτικό μήνυμα την ώρα που ζήτημα για την Τουρκία τίθεται και στο ΝΑΤΟ με πρωτοβουλία της Γαλλίας (Την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας κάλεσε το ΝΑΤΟ να λάβει υπόψιν του τη συμπεριφορά της Αγκυρας στη Λιβύη και στη Μεσόγειο και να αναγνωρίσει επιτέλους ότι υπάρχει “πρόβλημα Τουρκία”).

Ο πρωθυπουργός προφανώς και θα θέσει για άλλη μία φορά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και φυσικά και δια ζώσης στην πρώτη μετά κορονοϊό κανονική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, πιθανότατα στις 9 και 10 Ιουλίου.