Τα νέα σενάρια πρόωρων εκλογών διέψευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, κατά την πρώτη ψηφιακή διάσκεψη με τους προέδρους των οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας από όλη την Ελλάδα, που διοργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού του κυβερνώντος κόμματος, προτάσσοντας την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Βεβαίως η εκλογολογία είναι σαν τη Λερναία Ύδρα: Κόβεις ένα κεφάλι, ξεφυτρώνουν δύο άλλα εκλογικά σενάρια. Όμως στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να κλείσουν οριστικά τη σχετική συζήτηση, η οποία άνοιξε ξανά όχι με υπαιτιότητα της αντιπολίτευσης, αλλά διότι γιατί και στο γαλάζιο στρατόπεδο κυκλοφορούν σχετικές φημολογίες.

Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσφατα κατά τη συνέντευξη του στο Star είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν σχεδιάζει να προσφύγει στις κάλπες, τόνισε και πάλι χθες ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάταξη της χώρας και πως η κρίση θα αξιοποιηθεί ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα.

«Όλη αυτή η παραφιλολογία μήπως είναι τώρα η ώρα να πάμε σε εκλογές που έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι “όχι”. Διότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ανατάξουμε τη χώρα και έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός, δεν μας το έδωσε για να πάμε να κάνουμε εκλογές, μας το έδωσε για να αξιοποιήσουμε αυτήν την μεγάλη κρίση ως μία ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε», είπε στα κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Όπως έχει γράψει το Newsbeast, εάν ο πρωθυπουργός ενέδιδε στον «πειρασμό» των πρόωρων εκλογών, θα ήταν δύσκολο να εξηγήσει πειστικά στους ψηφοφόρους το γιατί: Γιατί πρόωρες εκλογές ενώ η κυβέρνηση έχει σταθερή πλειοψηφία; Γιατί πρόωρες εκλογές προτού περάσει οριστικά ο υγειονομικός κίνδυνος, δηλαδή προτού βρεθεί το εμβόλιο; Γιατί πρόωρες εκλογές και δη διπλές, που θα κάνουν διπλή ζημιά στην οικονομία, προσθέτοντας αρκετές μονάδες στην ύφεση που ούτως ή άλλως προβλέπεται λόγω κορονοϊού και η οποία υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να είναι και διψήφια;

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης λοιπόν είναι η οικονομία και ιδίως ο τουρισμός, που αποτελεί το 25% του ΑΕΠ. Για αυτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο τη Σαντορίνη, λίγο πριν απελευθερωθούν οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος και Μακεδονία και ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή θα έχουν ανακοινωθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα δειγματοληπτικά τεστ στις πτήσεις και μέτρα για την υγειονομική ενίσχυση των νησιών. Και ήδη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε χθες την ενίσχυση του προγράμματος ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ με 200 εκ ευρώ, με τα οποία η πολιτεία θα καλύψει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους που θα μπουν στο πρόγραμμα από 15 Ιουνίου μέχρι 31 Ιουλίου. Απόφαση που στοχεύει να δώσει κίνητρα στους επιχειρηματίες για τη διατήρηση ή και αύξηση θέσεων εργασίας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού.

Στην ενίσχυση του προγράμματος ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ με 200 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε χθες και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό το συγκεκριμένο μέτρο κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών να επεκταθεί και για το μήνα Αύγουστο, αλλά προσθέτοντας με νόημα πως: «Αυτό θα μας το υποδείξει τελικά η ίδια η  αντίδραση της αγοράς».

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν επίσης ότι μέσα στον Ιούλιο, δηλαδή στην αρχή της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, θα κλείσει και επισήμως η συμφωνία για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η χώρα έχει λαμβάνειν 32 δισ ευρώ. Τα χρήματα αυτά βέβαια θα “πέσουν” στην ελληνική οικονομία από το 2021 και μετά και ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει ότι δε θα τα ξοδέψει σε παροχές. Αντίθετα στόχος είναι το πακέτο αυτό να χρησιμοποιηθεί για τις κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δηλαδή την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη ανάπτυξη, τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, αλλά για να στηρίξει και βασικές πολιτικές, όπως η μείωση των φόρων και των εργοδοτικών εισφορών, καθώς και η κατάρτιση των εργαζομένων.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης θα απαντήσει αύριο στη Βουλή και στην «Ωρα του πρωθυπουργού» ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ενώ σήμερα το απόγευμα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναμένεται να στείλει νέα μηνύματα για την οικονομία.