«Το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ευρώπη, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου και είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ελλάδα γιατί είναι πραγματικά το εξάμηνο της αλλαγής, της στροφής προς την εθνική έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση».

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά την επιθεώρηση που πραγματοποίησε στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Ζάππειου Μεγάρου που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέλμουτ Βαν Ρομπάι, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κολλεγίου των Επιτρόπων στην Αθήνα, καθώς και της Τελετής Έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας, αύριο.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η προεδρία είναι μια εθνική υποχρέωση που πρέπει να την επιτελέσουμε με αποτελεσματικότητα, χάρη στην πολύ μεγάλη εθνική μνήμη που έχουμε ως χώρα από τις τέσσερις προηγούμενες προεδρίες που έχουν συνδεθεί με πολύ μεγάλες στιγμές στην πορεία της ΕΕ». Υπογράμμισε δε, ότι «οι οιωνοί είναι πάρα πολύ καλοί για μια προεδρία που μπορεί να αφήσει το στίγμα της και ταυτόχρονα να θυμίζει ότι η Ελλάδα της κρίσης με αξιοπρέπεια ξεπερνά την κρίση και εμφανίζεται με το πρόσωπο μιας θεσμικά ισότιμης, υπερήφανης και αξιοπρεπούς χώρας η οποία διεκδικεί αυτό που της ανήκει μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το ιστορικό κτίριο του Ζαππείου, «που κοσμεί την Αθήνα», θα είναι το πραγματικό επίκεντρο της πέμπτης ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «εξαιρετική» εικόνα του χώρου, σημειώνοντας ότι «τεχνικά, είμαστε απολύτως έτοιμοι για τα αυριανά επίσημα εγκαίνια της ελληνικής προεδρίας». Επιπλέον, έδωσε συγχαρητήρια «από καρδιάς» σε όλους όσοι εργάστηκαν, «προκειμένου να έχουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με ελάχιστο κόστος αυτό το αισθητικά και λειτουργικά άρτιο αποτέλεσμα» και υπογράμμισε ότι οι εργασίες έγιναν με πολύ εντατικό και αποτελεσματικό τρόπο σε ενάμιση περίπου μήνα και πως, ίσως για πρώτη φορά, προετοιμάζεται ένα τόσο μεγάλο γεγονός με τόσο λιτό και αποτελεσματικό τρόπο.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που δούλεψαν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΞ, του Γραφείου της ελληνικής προεδρίας και έκανε ιδιαίτερη μνεία σε εκείνους «που βοήθησαν να έχει το Ζάππειο τη δυνατότητα να εκπέμπει πολιτιστικά μηνύματα, χάρη στις συλλογές που παρουσιάζονται εδώ». Συγκεκριμένα επ’ αυτού, ευχαρίστησε τη Βουλή, το Μουσείο της πόλης των Αθηνών, την Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, τη Συλλογή Βελιμέζη που μεταξύ άλλων έχει διαθέσει πρωτότυπο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου και τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα και την κυρία Λίλη Πεζανού για τη διακόσμηση του χώρου, ενώ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και προς όλους τους χορηγούς που στήριξαν με διάφορους τρόπους, από τα αυτοκίνητα της ελληνικής προεδρίας μέχρι την τεχνική και υλική υποστήριξη (τροφοδοσία γευμάτων και δείπνων που θα γίνουν στο χώρο).

«Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα είναι πραγματικά καθοριστική» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αναφέροντας ότι «η δημόσια δαπάνη για την προετοιμασία του Ζαππείου ήταν ελάχιστη, δαπανήσαμε μόλις 340.000 ευρώ και αυτό κατέστη δυνατό χάρη στις χορηγίες», επιφυλασσόμενος, το ΥΠΕΞ, στο όνομα της ελληνικής πολιτείας, να τιμήσει τους χορηγούς.

Κατά την επιθεώρηση των χώρων και εγκαταστάσεων του Ζαππείου, τον κ. Βενιζέλο συνόδευσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κωνσταντίνος Κούτρας.