«Ο ΣΥΡΙΖΑ σκιαμαχεί με το παρελθόν και θέλει να φέρει ξανά όσα μας κατέστρεψαν» επέκρινε την πρόταση δυσπιστίας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την πρόταση θέλησε να υπερασπιστεί τα κεκτημένα μιας σκληρής συνδικαλιστικής ηγεσίας, που είχε μετατρέψει σε παραμάγαζο τη δημόσια ραδιοτηλέοραση.

Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι «για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η πρόταση δυσπιστίας είναι θείο δώρο, διότι θα αποκαλυφθεί ποια είναι η υπεύθυνη πολιτική δύναμη και τι είναι αυτό που επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για το εκλογικό σύστημα
που πρέπει να διέπει τους δήμους και τις περιφέρειες και με στόχο να ενισχυθεί η Αυτοδιοίκηση και να αποδεσμευτεί από τη λογική του «ενός ανδρός αρχή».

Ο κ. Γρηγοράκος υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και στην κρατική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση και ότι σήμερα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για την αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα, την οικονομική ευρωστία, τρόπο οργάνωσης της αυτοδιοίκησης και τη σύνδεσή της με το δημόσιο συμφέρον.

«Η αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών κράτους και αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να αποτελούν ταμπού. Όλοι ξέρουμε ότι η λειτουργία τους στηρίχθηκε σε ανορθολογικό μοντέλο, το οποίο έχει διαβρωθεί από τον λαϊκισμό, την κομματοκρατία, τον συγκεντρωτισμό, τις πελατειακές σχέσεις και την ενός ανδρός αρχή» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημειώνοντας ότι το μείζον πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια πόρων, αλλά και ο πολιτικός ευνουχισμός, που υπέστη η αυτοδιοίκηση από κυβερνήσεις και κόμματα.

Ο κ. Γρηγοράκος ακόμη είπε ότι οι περιφέρειες πρέπει πλέον να γίνουν μοχλός ανάπτυξης και γι αυτό απαιτείται «αναβάθμιση θεσμική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική, ώστε να αναδειχθούν σε σημαντικές αναπτυξιακές δομές».

Η έξοδος από την κρίση οφείλει και πρέπει να αφορά τη θεμελίωση της νέας αυτοδιοίκησης, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και ενημέρωσε τη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει το προσωπικό και τις δομές και θα καταθέσει την πρότασή της για το τι είναι απαραίτητο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι «δεν νοείται δημοτικές και ανώνυμες επιχειρήσεις των δήμων να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να είναι φυτώριο παράνομων πράξεων και ανομίας ούτε και να είναι υποχείρια της εκάστοτε δημοτικής αρχής». Έσπευσε, ωστόσο, κλείνοντας την ομιλία του να δηλώσει ότι κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απολύσεις δεν είναι αυτοσκοπός.