Για τους λόγους αποχώρησης της ελληνικής αντιπροσωπείας βουλευτών από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσος Βολουδάκης.

Ο M. Βολουδάκης ήταν ένας εκ των τριών βουλευτών που αποχώρησαν από τη Σύνοδο.

Ο Μανούσης Βολουδάκης σε τηλεφωνική του επικοινωνία με πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 περιγράφοντας τις συνθήκες που οδήγησαν στην αποχώρηση είπε πως αρχικά ο Πρέσβης της Τουρκίας παρουσίασε μία ειδυλλιακή εικόνα της Τουρκίας, ως «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή» και εξήγησε σε αυτό έπρεπε να απαντήσουμε «δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε έτσι».

Ξεκινώντας να θέσει την ερώτησή του αρχικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, από το Κίνημα Αλλαγής, διεκόπη από τον προεδρεύων, κάτι που συνέβη και στη Θεοδώρα Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά συνέβη και με μένα, αλλά επέμενα ότι έβαζα μια άλλη διάσταση στην ερώτηση, θέλοντας να ακουστεί ότι η Τουρκία όχι μόνο παραβιάζει τους νόμους, αλλά βάζει άλλα δεδομένα στην περιοχή», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη «φασαρία».

«Δεν είναι δυνατόν οι σύμμαχοί μας να μη λαμβάνουν υπόψη τις αρχές του ΝΑΤΟ, με πρώτη απ’όλες τη νομιμότητα», δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατία και κατέληξε πως «αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που δεν είναι φυσιολογική, δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι».

Η Ελληνική Βουλή εξέδωσε χθες, Τετάρτη ανακοίνωση για το συμβάν επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως Ελληνική Αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ’ ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ’ ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή.

Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Ο προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας.

Σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία επανήλθε στη συνεδρίαση και έθεσε το θέμα της ναυτικής εποπτείας υπό το φως της τελευταίας απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να απελάσουν κατευθείαν μετανάστες.