Οι ισχυρισμοί του Νικήτα Κακλαμάνη για το προηγούμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έκαναν τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, να παρέμβει τηλεφωνικά στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ προκειμένου να ξεκαθαρίσει τι είχε συμβεί και δεν εφαρμόστηκε ποτέ το νομοσχέδιο.

«Κλείνω το ιστορικό ότι ο κ. Παπαϊωάννου πείστηκε ότι δεν υπάρχει λόγος επιπλέον μέτρων και το απέσυρε», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Και αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής λέγοντας: «Η δική μου άποψη είναι ότι φαινόμενα τέτοιου τύπου δεν αντιμετωπίζονται με διοικητικά και αστυνομικά μέτρα. Αντιμετωπίζεται με ευθεία ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση και θεραπεύοντας τις αιτίες που ενδεχομένως δημιούργησαν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής».

Πάντως, λίγο αργότερα παρενέβη τηλεφωνικά και ο κ. Παπαϊωάννου τονίζοντας τους λόγους που δεν πέρασε το νομοσχέδιο. «Δεν υπάρχει απόσυρση του νομοσχεδίου από εμένα. Εμείς έπρεπε να συμμορφωθούμε με μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέχρι τότε ισχύον νομικό καθεστώς της χώρας μας δεν κάλυπτε τους στόχους. Προσκόμισα τότε στη Βουλή και τα σχετικά έγγραφα διότι υπήρχε απειλή ποινής από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθυστέρηση», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ΛΑ.ΟΣ. και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσαν αλλά ο λόγος που δεν πέρασε, ήταν, όπως είπε, ότι μπήκαν άλλα νομοσχέδια σε προτεραιότητα λόγω PSI.