Η παγκοσμιοποίηση δεν επηρεάζει μόνον την οικονομία και το περιβάλλον των διεθνικών συναλλαγών. Επηρεάζει, επίσης, ιδέες και διαμορφώνει αντιλήψεις, αλλά και «θέτει υπό αμφισβήτηση ανθρώπινες αξίες και, συχνά, επιδρά αρνητικά στα μέχρι σήμερα αποδεκτά μοντέλα διακυβέρνησης», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εκφράζοντας, παράλληλα, την έντονη ανησυχία του για την άνοδο για τα «αναφυόμενα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας» στην Ευρώπη.

Σε παρέμβασή του κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία φιλοξενεί η Κυπριακή Βουλή, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε δεν είναι αποστειρωμένο.

Υπέδειξε ότι εάν οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι η πεμπτουσία της ειρήνης και σταθερότητας όσον αφορά μεμονωμένα στις χώρες μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον της νότιας γειτονίας των «27», σε λίγο 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. «Όταν ο γείτονάς σου καίγεται, δεν αρκεί να καλέσεις σε βοήθεια. Πρέπει να του παράσχεις όλα τα τεχνικά μέσα για να προλάβει τυχόν νέα φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα εθνικά κοινοβούλια, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό, διαθέτουν, σημείωσε, σημαντικό οπλοστάσιο παρόμοιων μέσων, όπως θεσμικό και νομοπαρασκευαστικό πλαίσιο, καλές πρακτικές και παιδεία δημοκρατίας.

Στη διαδικασία αυτή, επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, η ανανεωμένη πολιτική νότιας γειτονίας της Ε.Ε. και τα θεσμικά εργαλεία που περιλαμβάνει, καθώς επίσης και η πολιτική επιβράβευσης των μεταρρυθμίσεων, που συντελούνται μέσω οικονομικών κινήτρων, είναι καθοριστικής σημασίας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αναφερόμενος στις δημοκρατικές αξίες, είπε ότι αυτές «δεν επιβάλλονται με νόμους και διατάγματα, ούτε υπαγορεύονται με αποφάσεις και ντιρεκτίβες». Καλλιεργούνται – ανέφερε- σταδιακά, με υπομονή και έμφαση στα κοινά οφέλη που προσφέρουν. Συνεπώς, τόνισε, η προσέγγισή μας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, με σύνεση και χωρίς δογματισμούς και νουθεσίες.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έδωσε έμφαση στα εξής:

– Μολονότι καθίσταται σαφές ότι ο δημοκρατικός μετασχηματισμός θα πάρει αρκετό χρόνο, η δυναμική των νέων πολιτικών κομμάτων που δημιουργήθηκαν και της κοινωνίας των πολιτών, αποτελούν ενδείξεις ότι αρχίζει να αναδύεται μια δημοκρατική κουλτούρα. Επισκιάζεται, ωστόσο, από έντονα προβλήματα ασφάλειας σε ορισμένες χώρες, καθώς επίσης και από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη λεκάνη της Μεσογείου.

– Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικά, σε ό,τι αφορά τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης, τη θανατική ποινή, τα βασανιστήρια, τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί για να φτάσουν οι χώρες αυτές σε κοινώς αποδεκτά επίπεδα προστασίας.

– Θα πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα τα αναφυόμενα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στο εσωτερικό των κοινωνιών μας, τα οποία γίνονται οξύτερα ως συνέπεια της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσεως, της αυξανόμενης ανεργίας και της εξαπλούμενης ανασφάλειας.

– Τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των λαών της Μεσογείου πρέπει και αυτά να λαμβάνονται εξίσου υπόψη.

Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία αυτή, δήλωσε, μπορεί να είναι καθοριστικός. Συχνές επαφές διακοινοβουλευτικών επιτροπών και ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας με ανταλλαγή εμπειριών και μεταφορά καλών πρακτικών διακυβέρνησης, θα συνέβαλε σημαντικά στη σταδιακή διαμόρφωση δημοκρατικής παιδείας, κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.