Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ότι διάταξη που αφορά τους φυλακισμένους που εργάζονται σε αγροτική ή κτηνοτροφική εργασία, είναι «φωτογραφική». Ο υπουργός έκανε λόγο για αναπαραγωγή fake news, διαστρέβλωση της αλήθειας και εσφαλμένες απόψεις όσων το υποστηρίζουν.

Η εν λόγω διάταξη επεκτείνει και για τις μονάδες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε αγροτικές φυλακές, το ευεργετικό μέτρο με το οποίο η μία μέρα εργασίας προσμετράται για τρεις μέρες για τους φυλακισμένους που εργάζονται σε αγροτική ή κτηνοτροφική εργασία.

Όπως είπε ο κ. Καλογήρου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διάταξη έχει στόχο να τεθεί ενιαίος κανόνας ισχύος του μέτρου σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα και να πάψει να προσμετράται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε φυλακή, και αλλού να υπολογίζεται η μία μέρα για δύο μέρες και αλλού για τρεις.

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης, είχε καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσαφηνίσει αν το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τον Δημήτρη Κουφοντίνα (που εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου και εργάζεται ως αρτοποιός) σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα τέτοιο μέτρο ισχύει μόνο για το αρτοποιείο της Κεντρικής Αποθήκης Φυλακών.

«Η διάταξη δεν είναι καθόλου φωτογραφική», απάντησε ο κ. Καλογήρου. «Το θέμα έθεσε εγγράφως η διευθύντρια των φυλακών Χανίων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει, ώστε να μην μετράει διαφορετικά στις φυλακές» συμπλήρωσε. Όσον αφορά τον Δημήτρη Κουφοντίνα, και ακόμα και αν του προσμετρώνται 3 μέρες, έχει εκτίσει ήδη 19 χρόνια καθαρά από τα 25 μεικτά που είχε καταδικαστεί, και έχει υπερκαλύψει τα μεροκάματα που του υπολογίζονται.

«Αυτό που επιδιώκουμε εμείς είναι να υπάρχει ενιαίος κανόνας ως προς την εφαρμογή του μέτρου και να μην λειτουργούν με δύο ταχύτητες τα σωφρονιστικά καταστήματα. Μπορούμε να αναπτύξουμε θεωρίες για την σωφρονιστική πολιτική και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει η πολιτεία. Δεν πρέπει όμως να διαστρεβλώνουμε τα στοιχεία», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καλογήρου ανέφερε ότι στο ζήτημα των αδειών τρομοκρατών, άδειες και αποφυλακίσεις για εμπλεκόμενα καταδικασθέντα πρόσωπα της 17Ν υπήρξαν και στο παρελθόν. «Ο κατηγορούμενος Χ.Ξ της συγκεκριμένης υπόθεσης από το 2013 πήρε 17 άδειες μέχρι το 2015 και πήγαινε στο χωριό του μέχρι που παραβίασε τους όρους, αναζητήθηκε και συνελήφθη. Αλλά δεν είδα να γίνεται λόγος για καμία φωτογραφική διάταξη. Το ίδιο ισχύει για τον Σ.Κ. που απολύθηκε με νόμο το 2007 και τον Τ.Κ. που έλαβε 14 τακτικές άδειες το 2010. Δεν θα συνεχίσω τον κατάλογο γιατί είναι άχαρη αυτή η συζήτηση. Ας αποφασίσουμε ποιο κράτος δικαίου θέλουμε για την έκτιση των ποινών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου.

Οι διευκρινήσεις αυτές του κ. Καλογήρου, έγιναν κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την ενισχυμένη συνεργασία για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, όπως επίσης και διατάξεις που αφορούν στην λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.

Το νομοσχέδιο στήριξαν επί της αρχής του οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια.