Διάλογοι και σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν μέσα στην εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και της τρόικας αναφορικά με το μείζον θέμα των απολύσεων που έβαζαν στην ατζέντα των συζητήσεων οι πιστωτές μας και των αντιπροτάσεων, μη τεκμηριωμένων τις περισσότερες φορές, που κατέθετε ο υπουργός.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα τους βασικούς διαλόγους που διημείφθησαν μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας, κυρίως του επικεφαλής της και σκληρού Πολ Τόμσεν.

Το αρχικό σχέδιο που παρουσίασε ο υπό προθεσμία πλέον υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης για αποχωρήσεις 11.000 επίορκων και ακατάλληλων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και παράλληλη υπαγωγή σε διαθεσιμότητα του πλεονάζοντος προσωπικού από συγχωνευόμενους ή καταργούμενους φορείς δεν απορρίφθηκε στο σύνολό του, αλλά δεν έγινε και αποδεκτό. Και αυτό γιατί οι τροϊκανοί εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο υπάρχουν η πολιτική βούληση και η δυνατότητα από το υπουργείο να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται.

Σε αυτό το σκέλος της συζήτησης έγιναν και οι πιο ενδιαφέρουσες συνομιλίες μεταξύ Μανιτάκη – Τόμσεν:

Μανιτάκης: Είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουν 11.000 επίορκοι και ακατάλληλοι δημόσιοι υπάλληλοι, και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του 2012.

Τόμσεν:
Πόσοι είναι οι επίορκοι και πόσοι οι ακατάλληλοι;

Μανιτάκης:…

Τόμσεν: Το ρωτάω γιατί έως τώρα ακούγαμε πολύ μικρότερο νούμερο επίορκων υπαλλήλων.

Μανιτάκης: Ο αριθμός είναι μεγάλος. Αλλωστε επισημαίνω ότι σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνονται και ακατάλληλοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ θα προχωρήσουμε και σε διαθεσιμότητα του πλεονάζοντος προσωπικού από συγχωνευόμενους ή καταργούμενους φορείς.

Τόμσεν: Πού βρίσκονται οι υποθέσεις των επίορκων υπαλλήλων;

Μανιτάκης: Στα Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια.

Τόμσεν: Μάλιστα. Και πώς θα κρίνεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος είναι ακατάλληλος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αξιολόγηση των υπαλλήλων; Δεν σας εμπιστευόμαστε πλέον, καθώς θεωρούμε ότι κωλυσιεργείτε.

Μανιτάκης: Κάνετε λάθος. Είμαστε έτοιμοι και θα προχωρήσουμε. Άλλωστε σας έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015 θα καλυφθεί και πιθανότητα θα προσεγγίσει τους 200.000, χωρίς να χρειαστούν απολύσεις, καθώς οι αποχωρήσεις είναι πολύ περισσότερες από αυτές που αναμέναμε.

Τόμσεν: Δεν σας πιστεύουμε. Δώστε μας λίστα με ονοματεπώνυμα υπαλλήλων που μπορούν να αποχωρήσουν έως το τέλος του χρόνου από το Δημόσιο.

Κάπου εκεί τελείωσε η συζήτηση, καθώς τόσο ο κ. Μανιτάκης όσο και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης θεώρησαν προσβλητική την τελευταία απαίτηση του κ. Τόμσεν και αποχώρησαν, για να δώσουν τη λύση τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί που συμφώνησαν στην απόλυση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012, κυρίως επίορκων και ακατάλληλων.

Έτσι, σε καθεστώς αβεβαιότητας -και εν μέρει ομηρίας- συνεχίζουν να παραμένουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο άμεσης αποχώρησης από το Δημόσιο.

Και αυτό γιατί την ώρα που οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη δεν κατέληξαν, με την ευθύνη και του υπουργού, σε οριστική συμφωνία και αναμένεται να συνεχιστούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στο οικονομικό επιτελείο καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες ώστε να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τις προγραμματισμένες αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε οριακό σημείο

Οι συνομιλίες μεταξύ τρόικας και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έφτασαν σε οριακό σημείο, με τους τροϊκανούς να απαιτούν την απόλυση τουλάχιστον 3.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 από τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και τον κ. Μανιτάκη να καθιστά σαφές ότι ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015 θα καλυφθεί και πιθανότητα θα προσεγγίσει τις 200.000, χωρίς να χρειαστούν απολύσεις.