Η αυριανή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα δεν είναι η πρώτη της. Είχε έρθει πάλι το καλοκαίρι του 2007, όταν δεν παρέλειψε να εκθειάσει το επίτευγμα της Ελλάδας για ανάπτυξη 4%, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα όνειρο για τη Γερμανία.

Η Άγγελα Δωροθέα Μέρκελ (Angela Dorothea Merkel), δύο φορές εκλεγμένη καγκελάριος της Γερμανίας (λουθηρανή, γεννημένη στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο αλλά μεγαλωμένη στο Τέμπλιν, 80 χιλιόμετρα βόρεια από το Βερολίνο της τότε Ανατολικής Γερμανίας) επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα.

Η πρώτη ήταν στις 20 Ιουλίου 2007 για μισή μόλις μέρα, η οποία περιέλαβε -μεταξύ άλλων- γεύμα στη Ραφήνα με οικοδεσπότη τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Πέντε χρόνια πριν, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά στη χώρα μας. Όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ το απόγευμα της 20ης Ιουλίου «Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε «πράγματι άριστες» τις διμερείς σχέσεις και «πολιτικό φίλο» τον Κώστα Καραμανλή, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τα επιτεύγματα της χώρας μας στην οικονομία, λέγοντας «τώρα έχετε 4% ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο». Η «ατζέντα» των δύο ηγετών περιλάμβανε συζητήσεις για το Κυπριακό, το ζήτημα του Κοσόβου, τη μεταρρυθμιστική ευρωπαϊκή συνθήκη, το ενδεχόμενο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα “Eurofighter” αλλά και την ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων, μια και όπως επισημάνθηκε «η χώρα μας αποτελεί το δεύτερο πιο δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό των Γερμανών». Δεν μπορεί να μην επισημάνει κανείς την απουσία συζητήσεων για τις οικονομικές εξελίξεις και την πορεία του ευρώ. Ίσως όμως έχει σημασία να θυμίσουμε τη μοναδική αναφορά στο θέμα που εκφράστηκε από τη θέση της καγκελαρίου για την ΕΚΤ : «Παράλληλα η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, θα διακυβευτεί το ευρώ».

Η προηγούμενη επίσκεψη γερμανού ηγέτη στην Ελλάδα ήταν του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ (ευαγγελιστής, γεννημένος στις 7 Απριλίου 1944 στο Μόσενμπεργκ-Βέρεν, δύο φορές εκλεγμένος καγκελάριος της Γερμανίας) με αφορμή την παρουσία του στους παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας στις 25 Σεπτεμβρίου 2004. Ο καγκελάριος Σρέντερ είχε συναντηθεί στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή έχοντας ως ατζέντα συζητήσεων την πορεία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τις εξελίξεις σε Ιράν, Αφγανιστάν και Ιράκ, αλλά και κάτι που μοιάζει εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ νωρίς το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου 2004 «οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις που αναφέρονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και συμφώνησαν στην αρχή της σχετικά ελαστικής εφαρμογής του, με σεβασμό, δηλαδή, στους κανόνες, αλλά και στις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας».

Και οι δύο αμέσως παλαιότερες επισκέψεις ανήκουν στον καγκελάριο Σρέντερ. Στις 5 Οκτωβρίου 1999 συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και υπογραμμίζει την επιτυχή συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς και κυρίως στα Βαλκάνια : «Θέλουμε, είπε, να συνενώσουμε την ευρωστία της Ελλάδος και της Γερμανίας και να εκμεταλλευθούμε τις ελληνικές εμπειρίες στα Βαλκάνια».

Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 17 Μαρτίου 1999 είναι και πάλι στην Αθήνα «στο πλαίσιο «του γύρου των πρωτευουσών” που πραγματοποιεί ο Γερμανός καγκελάριος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου». Συζητά με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη για το μέλλον και τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά μιλάει και για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας λέγοντας τα εξής: «Μένω κατάπληκτος από τη δημοσιονομική πειθαρχία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σρέντερ για να προσθέσει ότι για το λόγο αυτό “δίνω συγχαρητήρια στην κυβέρνηση”. Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε στη συνέχεια ότι: “Πράγματι, πληρούνται όλα τα κριτήρια που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ» και ότι «όλα έχουν γίνει όπως πρέπει».