«Η κρίση προκλήθηκε από τη διαφθορά την περίοδο της Μεταπολίτευσης» δηλώνει το αρκετά μεγάλο ποσοστό του 73% των ερωτηθέντων που συμμετείχε σε νέα μεγάλη έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του «Έθνους της Κυριακής» που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακής 8 Ιουλίου. Το δείγμα της έρευνας ήταν 9.800 πολίτες και αφορά το διάστημα 25 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, δύο εβδομάδες δηλαδή μετά τη συμφωνία στο Eurogroup.

Σε αξιολόγηση που έκαναν οι ερωτηθέντες όσον αφορά τα ζητήματα που τους αφορούν περισσότερο αυτή την περίοδο σε ποσοστό 44% φαίνεται η ανησυχία για τη ανεργία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ακολουθεί η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών με 39% ενώ στην 3η θέση βρίσκονται με 38% οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων.

Οι πολίτες παρουσιάζονται σχετικά μοιρασμένοι όσον αφορά την εκτίμησή τους για την πορεία της οικονομίας από εδώ και πέρα με το 43% να απαντά ότι θα χειροτερέψει, το 30% ότι θα μείνει στάσιμη ενώ το 25% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί. Στο ερώτημα σε ποια κυβέρνηση πιστώνεται η έξοδος από τα μνημόνια το 33% απάντησε «Σε καμία» ενώ το 30% το πίστωσε «στη σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα για τους παράγοντες που θεωρούν ότι προκάλεσαν την κρίση, με το συντριπτικό 73% να αποκρίνεται «η διαφθορά κατά τη Μεταπολίτευση». Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες με 49% που θεωρούν ότι για την κρίση ευθύνονται οι λανθασμένοι χειρισμοί των ελληνικών κυβερνήσεων της κρίσης και το ελληνικό οικονομικό μοντέλο.

Στα καυτά εθνικά θέματα του ονοματολογικού των Σκοπίων και τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με τις απαντήσεις παρουσιάζεται μία ψυχραιμία όσον αφορά την αντιμετώπιση. To 58% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών ενώ το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι θα συγκεντρώσει 151 τουλάχιστον ψήφους όταν θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα της Κάπα Research στο φύλλο του «Έθνους της Κυριακής» που δημοσιεύθηκε σήμερα.