«Η Ελλάδα είναι σε συνεχή επαφή με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή και θα συμβάλει, με όλες της τις δυνάμεις, στην επανέναρξη διαλόγου για το Μεσανατολικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο λεπτής διαπραγματευτικής διαδικασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αποτελέσει μια ευκαιρία για να δώσουμε ώθηση στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας, ερωτηθείς σχετικά με την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το Μεσανατολικό αλλά και για τη στάση της χώρα μας.

Παράλληλα, τόνισε τη βαρύτητα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δηλώνοντας με έμφαση την σημασία που έχει η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής φωνής.

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και στη συνέχεια να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με ποιον τρόπο θα μπορέσει να μιλήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια ενιαία φωνή.

Αναφορικά με τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, ο κ. Δελαβέκουρας δήλωσε ότι, η απόφαση της Ελλάδας να εμβαθύνει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ, έρχεται να καλύψει ένα αδικαιολόγητο κενό που υπήρχε μεταξύ των δυο χωρών ξεκαθαρίζοντας ότι με κανένα τρόπο δε στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

Όπως ανέφερε, «ξεκαθαρίσαμε ότι αυτή ενισχυμένη σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με το Ισραήλ, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά και στις προτάσεις που γίνονται για την επίλυση του Μεσανατολικού».

Τέλος, διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά, που την καθιστούν καταλύτη σε αυτή την προσπάθεια, καθώς έχει μακρές παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και ειδικά με τον παλαιστινιακό λαό και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ, ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα να συζητά με το Ισραήλ ανοιχτά, προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει στην αναζήτηση συναίνεσης και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».