Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τα μηνύματα που εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι κατά την πεντάωρη επίσκεψή του στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Στο κυβερνητικό επιτελείο είχαν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη Κέρι, καθώς είχε κριθεί αναγκαία μία ισχυρή τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδας στο «φλεγόμενο» τοπίο της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, όσο και στο μέτωπο της οικονομίας, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι «σφυροκοπούν» την Αθήνα.

Εξού και άκρως θετικά εκλήφθηκαν τα μηνύματα για το προσφυγικό, την επιτάχυνση του αγωγού ΤΑΡ, την ενίσχυση των ελληνοτουρκικών θέσεων, τη συνδρομή της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για επικείμενη λύση και τέλος την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, χαμόγελα σκόρπισε στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας η απάντηση του Αμερικανού υπουργού σε ερώτηση για τις τουρκικές παραβιάσεις, στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την Άγκυρα, με τον Κέρι να απαντά ότι «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

«Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι αδιάσπαστες» τόνισε χαρακτηριστικά στην αρχή των δηλώσεών του ο Αμερικανός υπουργός, ενώ έκλεισε λέγοντας στα ελληνικά: «Η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα».

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα στην οικονομική της ανάπτυξη, καλωσορίζουμε την συμφωνία του καλοκαιριού και την σκληρή δουλειά που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες, αλλά είμαι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να βγει από την κρίση. Υπάρχουν βήματα που απαιτούνται για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, κάτι στο οποίο θα σας στηρίξουν οι ΗΠΑ» τόνισε ο Κέρι, υπογραμμίζοντας ότι «θα διαδώσουμε όσο μπορούμε στις αμερικανικές επιχειρήσεις πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για μπίζνες».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Κέρι εξήρε τη στάση της Ελλάδας παρά την οικονομική κρίση και χαιρέτησε την απόφαση της ΕΕ για οικονομική στήριξη της Τουρκίας ώστε να υπάρχει εκεί ο έλεγχος των προσφυγικών ροών. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα διατεθούν από τις ΗΠΑ απευθείας στην Ελλάδα 24 εκατομμύρια δολάρια, με σκοπό την ενίσχυση των δομών.

Ιδιαίτερα στάθηκε ωστόσο για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης στην ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατό λύση στη Συρία με κατάπαυση του πυρός.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Τζον Κέρι επικαλέστηκε την αμερικανική έκφραση «united we stand divided we fall» που σημαίνει «ενωμένοι προχωρούμε, διαιρεμένοι πέφτουμε», για την σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης, βρίσκεται στο κέντρο τριγώνου αποσταθεροποίησης, με βάση την Λιβύη και τη Συρία και στην κορυφή την Ουκρανία, και είναι πυλώνας σταθερότητας που μπορεί να συμβάλει ακόμα και με διαιτησία», είχε τονίσει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την πολιτική λύση του ζητήματος της Συρίας και την συνθήκη της Βιέννης.

Κέρι: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανέλθει η Ελλάδα στην ανάπτυξη

Η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι γνωρίζει τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πως από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δούμε κάποια στιγμή να επανέρχεται η χώρα στην ανάτπυξη.

Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κέρι στην Ελλάδα «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή» προσθέτοντας: «υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να εξεύρουμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό». «Να είστε βέβαιος» είπε «ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας», για να προσθέσει: «άλλωστε βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να εξεύρουμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.

«Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό» είπε ο κ. Κέρι, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητούσαν και αργότερα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο» πρόσθεσε, και τόνισε: «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα».