Τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου επισκέφτηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Σύρο. Ο γγ του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε απεργία από τις 18 Απρίλη, συζήτησε μαζί τους και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο του ΚΚΕ, η προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Κουτσούμπα με την διοίκηση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς την ίδια ώρα η διοίκηση βρίσκονταν σε εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του ναυπηγείου. Οι εργαζόμενοι ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους, τόσο με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή, όσο και με την δράση της Κομματικής Οργάνωσης του νησιού.

Στους εργαζόμενους οφείλονται μισθοί τριών μηνών, ενώ όπως τόνισαν ο απεργιακός αγώνας έχει γονατίσει πολλούς οικονομικά και έχει δημιουργήσει δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν δυναμώνοντας την αλληλεγγύη μεταξύ τους και έχοντας τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, εξέφρασαν την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν όσον αφορά το μέλλον του ναυπηγείου.

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε την σαφή θέση του ΚΚΕ, πως για τη συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας δεν ευθύνονται οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Αναφέρθηκε στην πολιτική της ΕΕ, στους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που επιβάλλει οδηγώντας σε συρρίκνωση τα ναυπηγεία της Ελλάδας, με την έγκριση των ελληνικών κυβερνήσεων.

Όπως εξήγησε, μια σειρά κρουαζιερόπλοια ναυπηγούνται σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, ενώ το εφοπλιστικό κεφάλαιο επιλέγει ναυπηγεία χωρών, όπως η Κίνα, επωφελούμενο από τις «συνθήκες γαλέρας» που επικρατούν για τους εργαζόμενους σε αυτά.

«Δεν αρκούν οι ξεχωριστές εστίες αντίστασης, όπως αυτή που συντηρούν οι εργαζόμενοι με την απεργία τους», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και επισήμανε την ανάγκη για ανασύνταξη συνολικά του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση του ΚΚΕ για διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, και εξήγησε τι σημαίνει αυτή για τον κλάδο της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Η διαφορετική αυτή συνολική αντίληψη, υπογράμμισε, δεν εμποδίζει το ΚΚΕ να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, παλεύοντας για να λύνονται οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει και στη δική τους περίπτωση και υπενθύμισε πως ήδη έχει κατατεθεί Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία δεν έχει έρθει όμως ακόμα για συζήτηση στη Βουλή.

Το μεσημέρι επισκέφθηκε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Την επίθεση που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με μειώσεις ακόμα και της τάξης του 40% στους μισθούς τους, την απειλή της διαθεσιμότητας και της απόλυσης, συνόψισε ο πρόεδρος του σωματείου, Χάρης Ζεπάτος. Δίπλα σε αυτά πρόσθεσε τα προβλήματα της υγείας και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού, που ταλαιπωρούν συνολικά το λαό, καθώς και την ανεργία, την απλήρωτη δουλειά που θερίζει και στη Σύρο.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο εργολαβικό συνεργείο που δουλεύει στην καθαριότητα του κτηρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με εργαζόμενους που παίρνουν μισθούς ψίχουλα να είναι απλήρωτοι.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι ερωτήσεις γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, ο προβληματισμός και οι σκέψεις γύρω από το ποσό εφικτός είναι ο δρόμος που προτείνει, τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο λαός εφόσον επιλέξει να βαδίσει σε αυτόν.

«Οι θυσίες που θα χρειαστεί να κάνει ο λαός σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, «δεν συγκρίνονται με την διαρκή αιμορραγία του στο βωμό της διατήρησης του καπιταλιστικού συστήματος. Θα είναι θυσίες που θα αποδώσουν καρπούς, θα γίνουν στην προοπτική μιας άλλης οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, θα ανοίξουν το δρόμο της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της λαϊκής εξουσίας».

O Δημήτρης Κουτσούμπας, στα πλαίσια της περιοδείας του στο νησί, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Σύρου, Γιώργο Μαραγκό. Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν ήταν το πρόβλημα του μεγάλου κόστους του νερού. Όπως συνολικά τα νησιά, έτσι και Σύρος αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, το οποίο αντιμετωπίζει με τη μέθοδο της αφαλάτωσης. Αυτή η μέθοδος όμως συνεπάγεται υψηλό κόστος το οποίο, ιδιαίτερα στις συνθήκες της λειψής κρατικής επιχορήγησης που κι αυτή δεν καταβάλλεται εγκαίρως, μεταφέρεται στους λογαριασμούς των κατοίκων.