Με έντονο ύφος απάντησε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως ανέφερε, στόχος του σχεδίου είναι να εξοικονομηθούν πόροι που θα επενδυθούν σε υποδομές και κυρίως στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών του στρατεύματος, μια ανάγκη την οποία χαρακτήρισε άμεση και επιτακτική.
Κατά την ομιλία του, ο υπουργός παρέθεσε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα που φανερώνουν – όπως είπε – την αναποτελεσματικότητα και την προχειρότητα με την οποία έχει διαχρονικά διαχειριστεί το κράτος την περιουσία των στρατιωτικών ταμείων. Αναφερόμενος σε διάφορα κτίρια που παραμένουν υποαξιοποιημένα ή και εντελώς αδρανή, τόνισε πως τέτοιες καταστάσεις όχι μόνο δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, αλλά στερούν πολύτιμους πόρους από τις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για το νεοκλασικό κτίριο της Πλάκας, όπου στεγάζεται σήμερα το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, συνολικής επιφάνειας 2.400 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ακίνητο αυτό έχει μισθωτική αξία τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, ωστόσο φιλοξενεί μόλις 49 άτομα προσωπικό. «Ο κάθε υπάλληλος έχει προσωπικό χώρο 60 – 70 τ.μ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρόμοια εικόνα – όπως είπε – καταγράφεται και στο κτίριο του Ταμείου Εθνικού Στόλου, επί της οδού Φειδίου, πάλι στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου εργάζονται 10 άτομα σε χώρο 700 τετραγωνικών, δηλαδή αναλογούν 70 τ.μ. ανά εργαζόμενο, ενώ ανάλογη εικόνα συναντά κανείς και στο Ταμείο Αεροπορίας που βρίσκεται σε χώρο 400 τ.μ. στην οδό Σούτσου.
Η πισίνα που παρά 50 εκατοστά δεν έφθανε τα 50 μέτρα
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Δένδια σε εγκαταστάσεις της Στρατιάς που καταργείται και όπου – όπως είπε – υπάρχει πισίνα μήκους 49,5 μέτρων, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. «Ξέρετε γιατί δεν είναι 50; Γιατί αν ήταν 50 μέτρων θα έπρεπε να διατίθεται για αθλητικές εκδηλώσεις. Αυτή τη διαφάνεια και απολογισμό θέλετε να διατηρήσουμε;», ήταν το δηκτικό του σχόλιο.
Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι μια ολόκληρη πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Αμερικής και Ακαδημίας, μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά και μόνο για τη διαμονή… ενός και μόνο αξιωματικού στο ρετιρέ. «Το σταματήσαμε. Σταματήσαμε να τη μισθώνουμε για 800.000 ευρώ το μήνα. Μας κόστιζε η φιλοξενία ενός μόνο αξιωματικού 800.000 το μήνα», τόνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην περίπτωση του γνωστού πολυκαταστήματος ΑΤΤΙΚΑ, επί της Πανεπιστημίου, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Όπως δήλωσε, χρειάστηκε επαναδιαπραγμάτευση του μισθώματος με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία – κατά τα λεγόμενά του – επιδίωκε να συνεχιστεί η μίσθωση με όρους της περιόδου της οικονομικής κρίσης. «Έπρεπε να επαναδιαπραγματευτώ με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία με απαράδεκτο τρόπο διεκδικούσε να παραμείνει το μίσθωμα στο επίπεδο της κρίσης, κι εμείς το διπλασιάσαμε», είπε με έμφαση.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «ξεπουλήματος» της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δένδιας ήταν ξεκάθαρος: «Αυτή την κατάσταση που σας περιέγραψα μου ζητάτε να συνεχίσω; Δεν πρόκειται να το πράξω».
Και συμπλήρωσε: «Φέτος στη Σχολή Ευελπίδων μπήκαν 34 περισσότεροι από πέρυσι. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Για να στελεχώσουμε τις ΕΔ χρειαζόμαστε όχι μόνο επαρκή αριθμό αλλά τους καλύτερους. Γι’ αυτή την πραγματικότητα παλεύουμε. Από εξοικονομήσεις προσπαθώ να βελτιώσω τις οικονομικές απολαβές του προσωπικού. Δεν είναι το σύνηθες υπόδειγμα του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά το σύνηθες είναι να πηγαίνεις στο εθνικό λογιστήριο και να ζητάς επιπλέον πόρους. Εγώ προσπαθώ με εξοικονομήσεις να βρω τα χρήματα. Ένα κομμάτι από τις εξοικονομήσεις πηγαίνουν για την χρηματοδότηση του στεγαστικού των ΕΔ. Αναζητούμε πόρους από την αξιοποίηση της περιουσίας που δεν είναι αναγκαία επιχειρησιακά».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Safe, μέσω του οποίου η Ελλάδα διεκδικεί χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ για αμυντικούς σκοπούς, τονίζοντας ότι η διαδικασία προχωρά εντός αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων. Όπως αποκάλυψε, μετά από διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, εξασφαλίστηκε το σχετικό κονδύλι, σημειώνοντας:
«Καταφέραμε και καταθέσαμε για πρώτη φορά 20ετές πλαίσιο εντός του δημοσιονομικού ορίου. Αύριο θα καταθέσουμε αίτημα συμμετοχής για 1,2 δισ. ευρώ που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το Υπουργείο Οικονομικών. Η χώρα δεν επιτρέπεται να ξαναβρεθεί εκεί που ήταν παλιά με την παραβίαση των δημοσιονομικών πλαισίων. Αυτό το συνυπογράφει και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως η προσφυγή στο ταμείο Safe δεν θα σημαίνει νέα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά επιτάχυνση της υλοποίησης εκείνων που έχουν ήδη ενταχθεί στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Υπουργείου. Όπως σημείωσε: «Ούτε θριαμβολογώ ούτε κινδυνολογώ», προσθέτοντας ότι αν και θα επιθυμούσε περισσότερα κονδύλια, δεν ήταν ο ίδιος υπεύθυνος για τις τελικές διαπραγματεύσεις.