Στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι «το απόστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αγροτικών επιδοτήσεων θα σπάσει, όπως έσπασε και το απόστημα των παράνομων συνταγογραφήσεων και του κυκλώματος των πολεοδομιών».
Επισήμανε ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παρούσας κυβέρνησης, η οποία συνεργάστηκε στενά με τις ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές, φτάνοντας στην ολοκλήρωση της δικογραφίας.
«Φαίνεται ότι προκύπτουν και για κάποια φυσικά πρόσωπα ποινικές ευθύνες, οι οποίες θα εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες, επισήμανε πως «η χώρα μας μέχρι τώρα έχει πληρώσει εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα και δυστυχώς δεν αναζητήθηκαν τα λεφτά. Σε αυτό μπαίνει ένα τέλος. Τα χρήματα που δόθηκαν χωρίς να έπρεπε να δοθούν θα αναζητηθούν ξεκινώντας από τα περισσότερα προς τα λιγότερα, με όλες τις διαδικασίες». Παράλληλα, έκανε γνωστό πως σε αυτή την προσπάθεια εμπλέκονται η ΑΑΔΕ και η οικονομική αστυνομία.
Όσον αφορά την αντίδραση της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί όταν έρθει η ώρα», ενώ ανέφερε πως προσωπικά δεν έχει εντοπίσει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο που να αφορά κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη λεπτομερούς εξέτασης της υπόθεσης.
«Η κυβέρνηση ακούει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης που έχουν τεκμηρίωση και τις κατηγορίες που έχουν λογικά επιχειρήματα. Αυτά που είναι εντελώς εκτός λογικής τα προσπερνάμε», τόνισε.
Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί αλλοίωσης εκλογικών αποτελεσμάτων σε περιφέρειες της Κρήτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τα σχετικά σενάρια ως «ισχυρισμό εκτός οποιασδήποτε πραγματικότητας».
Σε σχέση με τις πρόσφατες παραιτήσεις υφυπουργών, εξήγησε ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού δεν σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση, αλλά προέκυψαν για πολιτικούς λόγους, καθώς κρίθηκε ότι οι συνομιλίες δεν συμβαδίζουν με την κυβερνητική ιδιότητα. Για την περίπτωση του κ. Βορίδη σημείωσε πως ο ίδιος επέλεξε να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς να κατέχει πλέον κυβερνητική θέση.
Απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρουν εμπλοκή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, τόνισε πως «δεν προκύπτει θέμα για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη», καθώς το όνομά του αναφέρθηκε από τρίτους με πιθανό στόχο να βλάψουν κάποιο πρόσωπο. Από τη δικογραφία δεν προκύπτει εμπλοκή, ενώ οι συνομιλίες που έχουν δημοσιοποιηθεί αποδεικνύουν το αντίθετο.
Σε οικονομικό επίπεδο, ο Π. Μαρινάκης χαρακτήρισε την πρόταση του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου Euronext για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως «απόλυτη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». Εξήγησε πως, αν ολοκληρωθεί η εξαγορά, οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορά αξίας 6 τρισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα φέρει μεγαλύτερη ρευστότητα, νέες θέσεις εργασίας και πληθώρα επιχειρηματικών ευκαιριών.
Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης και στον ακαδημαϊκό τομέα, με τη σύμπραξη ξένων πανεπιστημίων με ελληνικά δημόσια ιδρύματα. Υπογράμμισε ότι έχουν εγκριθεί 74 κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα, ενισχύοντας την εκπαιδευτική συνεργασία.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάυλου Μαρινάκη:
Για το ενδιαφέρον της Euronext για το ΧΑ
«Όπως πολύ σωστά είπατε, επειδή μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρεία, το Χρηματιστήριο Αθηνών, πολυμετοχική, όπου θα πάρει τις δικές της αποφάσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να επισημάνω εγώ, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση είναι ότι το 2025, δέκα χρόνια μετά, η Ελλάδα ζει την απόλυτη αντίφαση με τη θετική της έκφανση. Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια είχε κλείσει -κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά- το ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά τις τράπεζες έκλεισε και το χρηματιστήριο. Αυτό το κλείσιμο παρατάθηκε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε είχε καταταγεί σε ένα από τα χειρότερα. Δεν θυμάμαι άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο να έχει κλείσει. 10 χρόνια μετά λοιπόν, έρχεται ο μεγαλύτερος φορέας χρηματιστηριακών αγορών στην Ευρώπη, η Euronext, και κάνει πρόταση εξαγοράς ή σύμπραξης με το ελληνικό χρηματιστήριο και ουσιαστικά προτείνει το ελληνικό χρηματιστήριο να γίνει το όγδοο χρηματιστήριο στην Ευρώπη, στο πιο ισχυρό κλαμπ χρηματιστηρίων μαζί με της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ιρλανδίας.
Να μπει, δηλαδή, η ελληνική αγορά σε ένα πανευρωπαϊκό οικοσύστημα με πάνω από 1800 εισηγμένες εταιρίες και μια αγορά δηλαδή για να καταλαβαινόμαστε πάνω από 6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι -να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ποια θα είναι η διαπραγμάτευση, τι θα αποφασίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών- γιατί το ξαναλέω είναι μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά είναι η απόλυτη ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρείες θα έχουν μια πρόσβαση σε μία αγορά 6 τρισεκατομμυρίων. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ρευστότητα. Όλες αυτές οι εταιρείες θα μπουν μέσα στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο ανταγωνισμό. Επειδή πάντοτε πρέπει να λέμε αυτό, σε τι μπορεί να ωφελήσει αυτούς που μας ακούνε, τους πολίτες. Θέσεις εργασίας, περισσότεροι πόροι σε εταιρείες, άρα καλύτεροι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, περισσότερες επενδύσεις για τη χώρα. Που δεν θα έρθουν από λεφτόδεντρα. Και επειδή σε λίγους μήνες θα συζητήσουμε με το καλό και αυτά τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια με την εξειδίκευση που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -αν και δεν θεωρώ ότι είναι μόνο η ΔΕΘ η περίοδος, προσπαθούμε να κάνουμε συνεχώς ό, τι καλύτερο μπορούμε για τους πολίτες που έχουν περάσει δύσκολα- τα λεφτά αυτά, τα όποια λεφτά προκύπτουν από τρεις πόρους: από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που πλέον δεν είναι ανέκδοτο, είναι μια πραγματικότητα. Το δεύτερο είναι από τη μείωση της ανεργίας, όπου όποιος δουλεύει, είναι πάνω από μισό εκατομμύριο αυτοί, 500.000 νέοι εργαζόμενοι, εκεί που πληρωνόταν με το επίδομα ανεργίας από το κράτος, πλέον πληρώνει φόρους και εισφορές και όχι αυξημένους και αυξημένες, μειωμένους και μειωμένους. Και ο τρίτος πόρος είναι η ανάπτυξη. Όσο αναπτύσσεται η οικονομία τόσο παράγεται περισσότερος πλούτος και αυτό επιστρέφεται στην υγεία, στην παιδεία.
Και είναι και μια δεύτερη, αν μου επιτρέπετε, θετική είδηση χθεσινή. Οι συμπράξεις ξένων πανεπιστημίων με τα ελληνικά. Αν θέλετε να σας διαβάσω κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις ξένων πανεπιστημίων, το ξαναλέω με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αν μου επιτρέπετε, εδώ έχω είναι αυτά τα οποία εγκρίθηκαν 74 κοινά μεταπτυχιακά εγκρίθηκαν από αυτά τα οποία είχαν υποβάλει αίτηση.
Χαρακτηριστικά σας αναφέρω το ΕΚΠΑ, το Καποδιστριακό θα συμπράξει με το Yale, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Harvard University, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο που έχω κι εγώ αποφοιτήσει, Θράκης με τo Sorbonne Universite, το Πάντειο εδώ κοντά με το Columbia University και μπορώ να σας πω και άλλα. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, γιατί δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη με το Boston University. Είναι εγκεκριμένες οι προτάσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός επί των συγκεκριμένων προτάσεων ανέρχεται από το κράτος σε 94 εκατομμύρια ευρώ. Τα 80 εκατομμύρια ευρώ είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 12 εκατομμύρια ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για την κάλυψη του ΦΠΑ όλου αυτού του κόστους. Αυτό δηλαδή είναι προσβάσιμο στους φοιτητές των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων. Πέραν της διάστασης της οικονομικής και της εκπαιδευτικής, έχει και διάσταση ψήφου εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Μια χώρα όπως την περιγράφει η αντιπολίτευση τριτοκοσμική, με καθεστώς κλπ. δεν θα προσέλκυε το μεγαλύτερο φορέα χρηματιστηρίου στην Ευρώπη ή τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.
Για την κριτική ότι η κυβέρνηση μοίρασε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στους ισχυρούς
Αυτό δεν ισχύει. Πέραν του γεγονότος ότι έχουν λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα έχει απαντήσει αναλυτικά ο κ. Παπαθανάσης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πάρει και τη μερίδα του λέοντος των ΕΣΠΑ. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο των τελευταίων δεκαετιών. Για να τα πάρουμε με τη σειρά, η Ελλάδα πήρε τα περισσότερα χρήματα συναρτήσει οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης απευθύνεται και σε μεγάλες και σε μεσαίες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνει στο σπίτι κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Γιατί; Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία, στα δημόσια σχολεία και όχι μόνο, αλλά και σε κάθε δημόσιο σχολείο και θα επεκταθεί και σε όλες τις τάξεις. Είναι τα πάνω από 80 νοσοκομεία που ανακαινίζονται και κάθε εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας πηγαίνει και σε μία νέα πτέρυγα ενός νοσοκομείου, δημόσια νοσοκομεία. Τα πάνω από 150 κέντρα Υγείας. Είναι το πρόγραμμα Αιγίς, είναι τα drones που πετάνε από πάνω μας για να μπορούμε να έχουμε σε 2, σε 3, σε 5 λεπτά ρίψεις σε μία νέα εστία».
Για την κατανομή των χρημάτων – πώς έχουν δοθεί
«Έχουν γίνει συνεντεύξεις Τύπου από τον κύριο Παπαθανάση. Είναι προφανές ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός τα έχει απαντήσει αυτά και στο παρελθόν… Στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τα υπόλοιπα προγράμματα. Το ξαναλέω, με λεφτά τα οποία δεν είχαν πάρει ξανά και πρέπει να πάρουν και περισσότερα. Στηρίζονται με φοροελαφρύνσεις, στηρίζονται με το ψηφιακό κράτος. Και να πω και κάτι; Επειδή ποινικοποιούμε και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν ένα αφήγημα για το Ταμείο Ανάκαμψης σε λογική «καφενειακή» φημών που δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να είναι μεμπτό… Σαν να ακούω κάποιες φωνές, πολιτικές της αντιπολίτευσης, εν είδει προπονητή της εξέδρας, όπως έχω πει ξανά, «θα δεις τι θα γίνει με το Ταμείο Ανάκαμψης». Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Δεν υπάρχει καμία από όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπου να υπάρχει κάτι το οποίο να μην έχει ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη. Ένας διαγωνισμός που να μην έχει ελεγχθεί… Πήγαμε από την αντιπολίτευση του ξυλολίου και τη συγκάλυψη του ξυλολίου, η οποία δεν πέτυχε…Τώρα πάμε στην αντιπολίτευση του «θα δεις τι έχει να βγει τις επόμενες ημέρες». Δεν έχει δράκο το παραμύθι».
Για την υπόθεση «ΟΠΕΚΕΠΕ»
Πρώτο δεδομένο. Η εξιχνίαση αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης, που δικαιολογημένα οργίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, έγινε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, σε συνεργασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις ελληνικές αρχές. Όταν μιλάμε για το Εσωτερικών Υποθέσεων, μιλάμε για μια πολύ κρίσιμη υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας, με διαδικασία επισυνδέσεων. Οι αρχές οι ελληνικές, επί των δικών μας ημερών, σε συνεργασία με την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, έδρασαν ανεμπόδιστα. Αυτονοήτως, θα πω εγώ, ανεμπόδιστα και αποτελεσματικά. Αυτό είναι η πρώτη απάντηση σε αυτούς που μιλάνε για καθεστώς και λογικές παρεμπόδισης της δικαιοσύνης και όλα τα συναφή.
Δεύτερο, το οποίο ακούγεται και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θέλει, λέει η κυβέρνηση, επειδή ο άλφα ή βήτα που μιλάνε και δεν έχουν καμία σχέση με τα φερόμενα πρόσωπα τους υπουργούς, είπαν ότι θέλει ο Φλωρίδης ή ο Βορίδης να κάνει κακό στη μία ή στην άλλη εισαγγελέα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λένε όλοι αυτοί, σε αυτή τη λογική που σας είπα, του καναπέ, του κριτή του καναπέ από την αντιπολίτευση, να κάνει κακό στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και να την παρεμποδίσει. Έχουμε χθεσινή επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων εισαγγελέων προς τον κύριο Φλωρίδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης, όπου τον ευχαριστεί για την υποδειγματική συνεργασία, αυτά τα δύο χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι η απάντηση. Η δεύτερη απάντηση σε αυτό, είναι το αποτέλεσμα όπως σας το περιέγραψα πριν. Η ίδια η συνεργασία των αρχών, η αποτελεσματικότητα, η μυστικότητα και όλα αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Τρίτο που θέλω να πω εισαγωγικά και θεωρώ ότι είναι σημαντικό. Τί λένε; Λένε ότι η ομολογία αποτυχίας είναι κάτι το οποίο πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση ακόμα και σε άμεσες εκλογές. Απαντάω εγώ: οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και στις εκλογές ο κόσμος ζυγίζει. Ζυγίζει τα θετικά με τα αρνητικά ή αυτά που δεν έγιναν γρήγορα. Για μας, οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε 4 χρόνια.Αυτό με τον «ορυμαγδό αποκαλύψεων», σας είπα ότι είναι το νέο ξυλόλιο. Φύγαμε από το ξυλόλιο και πάμε «Τώρα θα δείτε τι θα έρθει».
…Ο κύριος Ανδρουλάκης έλεγε και τον Πρωθυπουργό ενορχηστρωτή της συγκάλυψης. Κατηγορούσε τον κύριο Τασούλα ότι έκρυβε δικογραφίες και πολλά προβεβλημένα στελέχη του μιλούσαν μέχρι και για χαμένα βαγόνια. Αυτή είναι η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ την αξιοπιστία του την μετρήσαμε τους προηγούμενους μήνες και δυστυχώς απεδείχθη ελλιποβαρές ως κόμμα.
…Θα τα απαντήσουμε όλα, αλλά να πω κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός. Αλίμονο αν δεν το παραδεχόταν. Δεν έχει πρόβλημα να το κάνει κάθε φορά που πρέπει να το κάνει. Ότι το «απόστημα» ΟΠΕΚΕΠΕ και των αγροτικών επιδοτήσεων, «απόστημα» πολλών ετών, αλλά αυτό που αφορά εμάς είναι τα δικά μας χρόνια, δεν έσπασε και πρέπει να σπάσει. Όμως είμαστε η κυβέρνηση που έχει σπάσει όσα «αποστήματα» δεν έσπασαν για ολόκληρες δεκαετίες. Πρέπει να σπάσει το «απόστημα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έσπασε το «απόστημα» των παράνομων συνταγογραφήσεων, που δρούσαν όλοι αυτοί για δεκαετίες. Το «απόστημα» των τελωνείων, όχι όλων κάποιων τελωνείων που είχαν παράνομες συμπεριφορές. Το «απόστημα» των πολεοδομιών, με μεγάλα κυκλώματα τα οποία έχει εξαρθρώσει αυτή η κυβέρνηση. Το «απόστημα» των φυλακών, σε κάποιες φυλακές εγκληματικές οργανώσεις. Το «απόστημα» κάποιων εφοριών που είχαν προβληματική δραστηριότητα, της δημοτικής αστυνομίας, των συντάξεων, που δίνονταν σε 2 και 3 χρόνια και τώρα δίνω ότι σε 2 μήνες.
Όπως λοιπόν κάναμε αυτά, παραδεχόμαστε ότι αυτό δεν έγινε σωστά και πρέπει να το λύσουμε.
Για τις προειδοποιήσεις σε σχέση με το τι συνέβαινε στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
Στο δεύτερο, το οποίο μου διαβάζετε, το διάβασα και εγώ το ρεπορτάζ της Καθημερινής. Προσωπικά, είναι κάτι το οποίο δεν της αρμοδιότητάς μου, αλλά από αυτά τα οποία διαβάζω χωρίς να έχω λόγο να διαψεύσω την Καθημερινή και το ρεπορτάζ της. Τι προκύπτει; Τι λέει το ρεπορτάζ; Ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2023, μετά δηλαδή τις εκλογές και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχε μία άποψη ότι σε σύγκρουση εν πάση περιπτώσει με την πολιτική ηγεσία, αλλά πολιτική σύγκρουση όχι ποινικής φύσεως, ότι δεν έπρεπε να πληρωθούν κάποια κόκκινα όπως τα έλεγε ΑΦΜ. Αν δείτε το ρεπορτάζ, νομίζω είναι 9.000. Έλεγε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «εγώ παιδιά θεωρώ ότι αυτά δεν πρέπει να πληρωθούν». Ποια είναι η ουσία που προκύπτει από το ρεπορτάζ; Και το ξαναλέω, θεωρώντας ότι ισχύει καλή τη πίστει, ότι οι συνεργάτες, του Μαξίμου, όπως λέγεται, γιατί ο κύριος Μπρατάκος έχει έναν ρόλο, δεν είναι προσωπικό, άφησαν αυτονοήτως, τον κύριο Σημανδράκο να μπλοκάρει αυτά τα ΑΦΜ; Ήρθε δηλαδή ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και λέει ότι εγώ θεωρώ ότι αυτά δεν πρέπει να πληρωθούν και σε σύσκεψη που υπήρχε για μια σειρά από ζητήματα, γιατί ναι γίνονται συσκέψεις, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει συμπαιγνία. Γίνονται συσκέψεις με τα υπουργεία, με τους φορείς, με τους οργανισμούς. Έτσι λειτουργεί το Κράτος. Τι είπε λοιπόν αυτό είναι κρίσιμο. Είπε ότι ναι κάνε ότι νομίζεις, μην τα πληρώσεις…
Δηλαδή μετά την ενημέρωση που παρέχει, συνεχίζει και γίνεται αυτό το οποίο θεωρεί ο ίδιος. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι θεωρεί ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ για κάποιους λόγους, δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί είναι ποινικοί. Υπάρχει η διάσταση του αν πρέπει να πληρωθεί κάποιος και υπάρχει η διάσταση αν είναι και απατεώνας. Η δεύτερη διάσταση είναι διάσταση της δικαιοσύνης. Αυτό το οποίο εισηγείται ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει κάποιους λόγους ο άνθρωπος για να το εισηγείται. Αυτό, το οποίο λέμε εν ευρεία έννοια οι συνεργάτες, Μαξίμου γιατί, λέει για τον κ. Μπρατάκο, το ξαναλέω δεν είναι ζήτημα προσωπικό. Οι άνθρωποι αυτοί τι λένε; «Άνθρωπέ μου, αφού το θεωρείς, προχώρα όπως νομίζεις και δεν πληρώνονται».
Ακούσαμε πριν από λίγες μέρες ότι επτά κατηγορούμενοι, αν δεν κάνω λάθος, καταδικάστηκαν για παράνομες επιδοτήσεις από τη Δικαιοσύνη. Αυτό που πρέπει να εξηγήσουμε είναι ότι υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις υποθέσεων. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη λεπτομέρεια, γιατί δεν έχω πρόσβαση σε δικογραφίες, ούτε είναι δική μου δουλειά, για παράνομες επιδοτήσεις ή για ζητήματα όχι απαραιτήτως μόνο της Κρήτης, όπου προχωράνε στη Δικαιοσύνη.
… Εγώ θα πω ότι προφανώς αυτό έπρεπε να είχε γίνει και νωρίτερα, όπως έγινε σε δεκάδες περιπτώσεις… Οι ελληνικές αρχές επί των δικών μας ημερών, το ξαναλέω, συνεργάστηκαν για τη μεγάλη υπόθεση. Τώρα μιλάμε για τη μεγάλη υπόθεση, αυτό που λέμε μια ευρύτερη συζήτηση συνολικά για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Οι ελληνικές αρχές επί των ημερών της δικής μας κυβέρνησης συνεργάστηκαν με τις ευρωπαϊκές αρχές, για να έχουμε αυτή την πολυσέλιδη δικογραφία, όπου μέσα σε αυτήν φαίνεται ότι προκύπτουν για κάποια φυσικά πρόσωπα, δεν αναφέρομαι στα πολιτικά, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, και ποινικές ευθύνες, οι οποίες θα εξεταστούν στη συνέχεια από την Δικαιοσύνη. Σε πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει μια σειρά από προσπάθειες και μάλιστα κάποιες εξ’ αυτών, ειδικά τον τελευταίο περίπου έναν χρόνο και κάποιες σε κάποιες εκ των περιπτώσεων και λίγο παραπάνω και πολύ περισσότερο στους τελευταίους μήνες με την ΑΑΔΕ. Είναι προσπάθειες οι οποίες οδηγούν στο τέλος αυτής της ιστορίας. Εμείς, λοιπόν, τι λέμε; Εμείς λέμε ότι μπαίνει ένα τέλος με την ΑΑΔΕ. Θα συμφωνήσω ότι έπρεπε να είχε μπει πολύ νωρίτερα και είναι αυτό το οποίο είπε και παραδέχτηκε και την Κυριακή και τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός. Ένα είναι αυτό. Σε πολιτικό επίπεδο. Σημαντικό όμως, γιατί μπαίνει μια τελεία που δεν μπήκε για δεκαετίες στη χώρα. Το ξαναλέω. Δεν συμψηφίζουμε, γιατί συμψηφισμός σημαίνει; «Έχω μικρότερη ευθύνη επειδή το έκαναν και οι προηγούμενοι». Δεν το λέμε αυτό. Λέμε όμως και να μην υποκρινόμαστε, γιατί η χώρα μας έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα. Τότε δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά τα πρόστιμα υπήρχαν, τα οποία τα πληρώσαμε συνολικά όλοι που φτάσανε στα δισεκατομμύρια στο τέλος της ημέρας. Και δυστυχώς δεν αναζητήθηκαν αυτά τα λεφτά. Άρα το πρώτο είναι μπαίνει ένα τέλος με την ΑΑΔΕ. Το δεύτερο, θα αναζητηθούν τα λεφτά. Και το λέω, προσέξτε εν πλήρη επιγνώσει, ξεκινώντας από τα περισσότερα προς τα λιγότερα, με όλες τις διαδικασίες.
Με ποιον τρόπο θα αναζητηθούν τα χρήματα
Ο Πρωθυπουργός έβαλε ένα πλαίσιο και θα εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες. Είναι προφανές. Στο πλαίσιο αυτό βάζει μέσα και την ΑΑΔΕ και την Οικονομική Αστυνομία. Οι κρατικές αρχές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη δουλειά της δικαιοσύνης. Να βγάλουν δηλαδή απόφαση αν ο Πορτοσάλτε, ο Μαρινάκης, ο Χ, Ψ έχουν διαπράξει ένα ποινικό αδίκημα ή όχι. Αυτό το οποίο μπορούν να κάνουν οι ελληνικές, οι ελληνικές αρχές ή κρατικές αρχές είναι περιπτώσεις όπου δόθηκαν επιδοτήσεις που δεν έπρεπε να δοθούν, δεν πληρούσαν τα κριτήρια, να αναζητηθούν τα λεφτά, να καταλογιστούν.
Αυτό είναι ποινικό. Προφανώς θα γίνει, αλλά δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Αν κάποιος πήρε αυτό που λέμε μίζα, ένας δηλαδή μια εταιρία, πήρε λεφτά τα οποία δεν έπρεπε να πάρει, αυτό είναι ποινικό αδίκημα.
Για τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και την πολιτική ευθύνη
Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός μόλις γύρισε από τις Βρυξέλλες πήρε κάποιες αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή καθεαυτή. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι έχουν διαπράξει κάτι κακό οι βουλευτές οι οποίοι παραιτήθηκαν από υφυπουργοί, αλλά μόνο για πολιτικούς λόγους, το οποίο δείχνει και μια διάθεση ευρύτερη λόγω του ότι κάποιες συνομιλίες θεωρήθηκε ότι δεν συνάδουν με την κυβερνητική ιδιότητα του υπουργού ή του υφυπουργού, εν προκειμένω, έγιναν αυτές οι παραιτήσεις. Του κυρίου Βορίδη, είναι μια άλλη ιστορία. Ο ίδιος ζήτησε να παραιτηθεί γιατί θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς να έχει θέση στην κυβέρνηση και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει προφανώς σεβαστό και αποδεκτό. Αυτό και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν αναληφθεί και σε κομματικό επίπεδο, δείχνει τη βούληση η βούληση. Ποια είναι η βούληση; Είναι ότι αν θέλουμε να μας ακούει ο κόσμος, αν θέλουμε κάποιος νέος άνθρωπος να ξανασχοληθεί με την πολιτική, πρέπει να βάλουμε μία τελεία, να διαγράψουμε μία νοσηρή λογική. Που να πω κάτι; Κακώς εκπλήσσει – και είναι υποκριτική αυτή η «έκπληξη»- κάποια κόμματα -εγώ δεν θα εξαιρέσω κανένα- . Και το ξαναλέω είναι ένα πράγμα η πολιτική διάσταση, είναι ένα άλλο πράγμα η ποινική διάσταση που είναι της δικαιοσύνης.
Για τον κ. Κεφαλογιάννη
Θεωρώ ότι δεν γεννάται θέμα γιατί είναι από αναφορές τρίτων, οι οποίοι μπορεί να είχαν τον οποιοδήποτε σκοπό να βλάψουν ένα πρόσωπο -και σας μιλάω ως νομικός. Δεν προκύπτει από τις 3.000 σελίδες οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη δικογραφία, καμία συνομιλία υπουργού ή κάποιο δεδομένο το οποίο να δείχνει ότι υπουργός ή υφυπουργός -προσέξτε, δεν μιλάω για την πολιτική διάσταση, που είμαι για τις παραιτήσεις- αυτό είναι μια πολιτική διάσταση, ότι κάποιου τύπου συνομιλίες δεν συνάδουν με την κυβερνητική του ιδιότητα. Το ξαναλέω, για να μην παρεξηγηθώ. Δεν προκύπτει ότι ο κ. Κεφαλογιάννης είναι μέρος αυτής της συμπαιγνίας που ερευνάται και μάλιστα αν δείτε έχουν πάρει το φως της δημοσιότητας τελευταίες μέρες αρκετές συνομιλίες, οι οποίες δείχνουν το αντίθετο ακριβώς ότι δεν είχε διάθεση ο ίδιος να μπει σε αυτή τη διαδικασία και μάλιστα και δεν έχει λόγο, δεν χρειάζεται υπερασπιστές ο υπουργός, αλλά εγώ μπήκα και είδα – ο άνθρωπος αυτός εκλέγεται στο Ρέθυμνο και μάλιστα μοναδικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο, που είναι ουσιαστικά η έδρα που παίρνει η Νέα Δημοκρατία- τα αποτελέσματα στον επίμαχο δήμο που είναι ο Δήμος Μυλοποτάμου, στη Δημοτική Ενότητα Ζωνιανών και στο Δήμο.
Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος
Στις τελευταίες εκλογές με σταυρό -έχει σημασία- που είναι το Μάιο του 23, εκεί που κατέβαινε ο κύριος Κεφαλογιάννης. Στις εκλογές λοιπόν αυτές πρώτο κόμμα βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 41, 23% και η Νέα Δημοκρατία πήρε κάτω από το εθνικό της ποσοστό δύο μονάδες 39%. Το ΠΑΣΟΚ πήρε λίγο πάνω, αρκετά πάνω. Πήρε 17,29%.
Προσέξτε, εγώ δεν λέω ότι αυτοί που πήραν σταυρό στο ΣΥΡΙΖΑ προς Θεού, αλλά αυτοί μας κατηγορούν ότι πήγαμε να αλλοιώσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα με τρεις, τέσσερις, πέντε όσα είναι τα ΑΦΜ χιλιάδες σε όλη την Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα το αλλάζουν πολλές φορές.
Η Νέα Δημοκρατία πριν κυβερνήσει παίρνει το ίδιο ποσοστό στα Ζωνιανά με το ποσοστό που παίρνει 39,89% και μάλιστα λίγο λιγότερο. 39,30% παίρνει το Μάιο του 2023, 4 χρόνια μετά. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι δήθεν με τις πρακτικές του 2022 πήγαν να εξαγοραστούν είναι οι ίδιοι που ψήφισαν το 2019 και το 2023. Γιατί το λέω αυτό; Δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε έκανε κάτι. Δεν λέω αυτό. Λέω ότι η σύνδεση μεταξύ κάποιων απατεώνων που ερευνώνται με ένα εκλογικό αποτέλεσμα και το αφήγημα που το άκουσα από κάποια κόμματα ή υποκόμματα -κομματίδια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έγινε αλλοίωση του αποτελέσματος, αυτός ο ισχυρισμός είναι εκτός οποιασδήποτε πραγματικότητας είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας.
Για τις προθέσεις της ΝΔ από δω και πέρα
Η Νέα Δημοκρατία τη θέλησή της τη δείχνει με πράξεις. Έχουν γίνει ήδη δύο παραιτήσεις από τον κομματικό μηχανισμό. Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που τη δικογραφία, πολιτικά την μεταβολίζει σε πράξεις. Και να πω και κάτι γιατί δεν υπάρχει μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ -είναι πολύ σημαντικό ζήτημα- είναι η μόνη κυβέρνηση και το μόνο κόμμα που σε περιπτώσεις που δεν έχουν ποινική διάσταση αλλά είναι ζητήματα συμπεριφορών, είχαμε ακαριαίες αποφάσεις του πρωθυπουργού, αποπομπή σημαντικών κυβερνητικών ή κομματικών στελεχών μόνο και μόνο για ζητήματα τα οποία, το ξαναλέω δεν έχουν απαραιτήτως ή τις περισσότερες φορές, δεν έχουν καθόλου ποινική διάσταση. Θυμάστε εσείς άλλον πρωθυπουργό και μάλιστα με ισχυρά ποσοστά, ο οποίος να έχει πάρει αποφάσεις και για στενούς του συνεργάτες μόνο και μόνο για την ηθική τάξη; Περιπτώσεις υπουργών που έφυγαν. Όλο αυτό δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν κάνανε καλά τη δουλειά τους, αλλά ήταν κάποια ζητήματα που εκρίθη ακαριαία από τον πρωθυπουργό ότι έπρεπε να λάβει κάποιες αποφάσεις. Αντίστοιχα, σε εσωκομματικό επίπεδο αντιμετωπίσαμε ζητήματα πολύ πιο αυστηρά, ενδεχομένως κάποιες φορές, από αυτά που έπρεπε και με κομματικά στελέχη. Το κάνουμε αυτό γιατί έχουμε καταλάβει ότι το 2025 έχει εξαντληθεί η υπομονή των πολιτών και θέλει απ’ το πολιτικό σύστημα πράξεις. Αλλά όχι απλά θέλουμε να αποβληθεί οποιοσδήποτε απατεώνας. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε και στην πράξη διευκολύνουμε με την έρευνα που έγινε επί των ημερών μας, αυτός να πάει στη Δικαιοσύνη.
Για την πρόταση προανακριτικής απ’ το ΠΑΣΟΚ για τον κ. Βορίδη
Είπα χτες κάτι το οποίο νομίζω είναι αυτονόητο. Όταν μιλάμε για εξέταση ποινικών ευθυνών, είναι προφανές ότι κάθε πρόσωπο αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Κάποιοι αυτό το εξέλαβαν ότι «αθώωσε τον έναν, καταδίκασε τον άλλον». Εγώ δεν αθωώνω ή καταδικάζω κανέναν. Ούτε δικαστής είμαι, ούτε έχω την αρμοδιότητα να μιλήσω εξ ονόματος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας και πολλώ δε μάλλον του προέδρου αυτής και του κόμματος και πρωθυπουργού της χώρας και να προδικάσω αποφάσεις. Όταν υπάρχουν αποφάσεις θα ανακοινωθούν. Αλλά επαναλαμβάνω ότι όταν έχεις μια δικογραφία, άλλο η πολιτική αξιολόγηση. Στην ποινική αξιολόγηση κάθε πρόσωπο -εδώ έχουμε δύο πρόσωπα απ’ ό,τι φαίνεται που αναφέρονται τα εξετάζεις ξεχωριστά. Σημαντικό αυτό να το πούμε γιατί είναι άλλες οι περίοδοι, άλλα τα στοιχεία, άλλα τα δεδομένα. Και στις δύο περιπτώσεις μελετάμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Θεωρούμε ότι για να πεις ότι κάποιος έχει ποινική ευθύνη πρέπει να υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία που να μιλούν, να προσιδιάζουν σε ποινικό αδίκημα και όχι πολιτική ευθύνη. Δεν θέλω αυτή την στιγμή να προδικάσω τη θέση της κυβέρνησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτή θα εκφραστεί στη Βουλή αρμοδίως, με βάση τη μελέτη των στοιχείων.
Εγώ, δεν θεωρώ με την δική μου προσωπική νομική εμπειρία, το ξαναλέω, μιλάω για τον εαυτό μου αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση- η κυβερνητική πλειοψηφία θα τοποθετηθεί όταν έρθει η ώρα. Δεν προδικάζω κάτι. Εγώ, αυτή τη στιγμή δεν έχω δει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο, αλλά επειδή αυτό θέλει πάρα πολλή δουλειά και προσοχή και πρέπει να διαβάσουμε και τι λέει η αντιπολίτευση. Δηλαδή: πού βασίζει την όποια κατηγορία; Πού την τεκμηριώνει; Έχει μαρτυρικές καταθέσεις; Έχει στοιχεία; Έχει έγγραφα έως τώρα; Έως τώρα εγώ δεν βλέπω κάτι ποινικό.
Δηλαδή, προσέξτε το να συζητάμε αν έπρεπε ή όχι να πληρωθούν κάποια ΑΦΜ. Βασικά αν έπρεπε να εφαρμοστεί, προσέξτε η συζήτηση ποια είναι: Υπάρχει μία απόφαση του 2000 επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ, την οποία την «απογείωσε» -αρνητικά το λέω- ο ΣΥΡΙΖΑ το 17. Η συζήτηση λοιπόν είναι ποια είναι; Η τεχνική λύση. Αν έπρεπε ή όχι να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση το 19, το 22 και πάει λέγοντας. Η απόφαση αυτή καταργήθηκε επί των δικών μας ημερών. Η απόφαση αυτή τι λέει; Η απόφαση αυτή λέει ουσιαστικά να μπορείς να δηλώνεις βοσκοτόπια και σε άλλο σημείο. Εκεί υπάρχει και η διάσταση των τοπικών σχεδίων δόμησης. Αυτό το καταργήσαμε. Μάλιστα. Δυνάμει όμως αυτής της απόφασης που προϋπήρχε ημών, έγιναν κάποιες, υπήρχε debate αν, έπρεπε να γίνουν κάποιες πληρωμές. Θεωρώ εγώ ότι όταν υπάρχει μία υπουργική απόφαση εν ισχύ, το ζήτημα είναι πολιτικό. Έτσι; Από κει και πέρα όμως, επειδή είναι μια δικογραφία 3000 σελίδων, την οποία τη διαβάζουν άνθρωποι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εκείνοι θα εισηγηθούν και θα αποφασίσει προφανώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Πρόεδρος.
Αν θα κατηγορηθεί ο πρωθυπουργός από την αντιπολίτευση ώστε να προκύψουν ποινικές ευθύνες
Ένα πράγμα είναι η πραγματικότητα και ένα άλλο πράγμα που είναι τα φαντασιακά και ο αντιπολιτευτικός οίστρος, της αντιπολίτευσης. Στο πρώτο 3.000 σελίδες, από τις 3000 σελίδες, από όλα όσα έχουμε ακούσει, όσα έχουμε πει, ούτε έχει ούτε έχει υπονοηθεί κάτι τέτοιο για τον πρωθυπουργό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα το βγάζει εντελώς εκτός κάδρου. Και μάλιστα το ρεπορτάζ που μου διαβάζετε σήμερα δείχνει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στην προεδρία της κυβέρνησης, όταν υπάρχει μία ένδειξη ότι κάποια ΑΦΜ δεν πρέπει να πληρωθούν, λένε. «Άνθρωπέ μου, μην τα πληρώσεις». Ξαναλέω ότι επί των δικών μας ημερών έγινε η κρίσιμη έρευνα σε δύο χρονικές περιόδους σε απόλυτη συνεργασία και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Μην το παραγνωρίζουμε αυτό. Εμείς δεν είμαστε δικαιοσύνη, ούτε το εσωτερικών υποθέσεων, αλλά επί των δικών μας ημερών έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και είχαμε αποτέλεσμα. Τώρα στα φαντασιακά της αντιπολίτευσης τώρα τι συζητάμε; Μιλάμε για την αντιπολίτευση που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εσχάτη προδοσία, για ένα τραγικό δυστύχημα.
Γιατί πήγε ο διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Μαξίμου
Κατ αρχάς γιατί κατά καιρούς γίνονται συσκέψεις για πολλά ζητήματα φορέων, υπουργείων. Και εδώ προφανώς ό, τι περιγράφεται στο ρεπορτάζ, υπήρχε μία διάσταση απόψεων για το αν έπρεπε να εφαρμοστεί ή όχι κάτι. Και όπως απεδείχθη από το ρεπορτάζ εφαρμόστηκε αυτό, δηλαδή το μπλοκάρισμα, το οποίο εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μα η αλήθεια είναι ότι, εξαιρώντας την ποινική διάσταση, η οποία είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα η έρευνα η οποία έγινε επί των ημερών μας σε πολιτικό επίπεδο, το γεγονός ότι είχαμε και όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες φαίνεται ότι δεν αρκούσαν και δεν πέτυχαν, δείχνει ότι το πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο υπήρχε.
Για την πολιτική της Κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα
Είμαστε η κυβέρνηση που μείωσε το ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, έδωσε μια λύση στους αγρότες για μόνιμη επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου. Είμαστε η κυβέρνηση που τους έδωσε μια λύση για 10 χρόνια φθηνότερο ρεύμα. Είμαστε η κυβέρνηση η οποία πρωτοστάτησε σε μία δικαιότερη ΚΑΠ Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ναι είναι ένα απόστημα, το ξαναλέω, όπως σπάσαμε δεκάδες άλλα αποστήματα, πρέπει να το σπάσουμε.
Για το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου και τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες
Προσπαθούμε να κλείσουμε μία σειρά από εκκρεμότητες ετών με νομοσχέδια. Ψηφίστηκε πριν από 2 βδομάδες το νομοσχέδιο για τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Τα μητρώα, όπου πλέον κάθε ευρώ που πηγαίνει, πηγαίνει σε μέσα τα οποία πιστοποιούνται από υπηρεσιακούς υπαλλήλους, ότι σέβονται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, τους πληρώνουν στην ώρα τους, τηρούν όλες τις όλες διατυπώσεις του νόμου. Δεν μπορούν να είναι στο μητρώο σε τέτοιες περιπτώσεις όταν δεν έχουν τις διατυπώσεις. Εμείς τι έχουμε κάνει πλέον για να μπορείς να είσαι στο μητρώο Τύπου. Δηλαδή να μπορείς να πληρώνεσαι από διαφημίσεις, από το κράτος. Πρέπει να τηρείς μια σειρά από πολύ αυστηρούς κανόνες. Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ που παρουσίασα στο υπουργικό συμβούλιο. Θα έχει και αυξήσεις μετά από 15 χρόνια υπό τον όρο των πλεονασμάτων- για να μην τις πληρώνουν οι πολίτες και να επιβαρύνονται έξτρα, αν η ΕΡΤ είναι πλεονασματική, ένα μέρος αυτού μέχρι 6,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα επιστρέφει στους εργαζόμενους οριζόντια.
Αν επιστρέψει πίσω στο κράτος η ΕΡΤ αυτά τα οποία πρέπει να επιστρέψει γιατί έχει κάποιους στόχους επιστροφής, τα λεφτά τα υπόλοιπα θα επιστρέφουν σε μια λογική μπόνους στους εργαζόμενους, όπως θα αποφασίζει κάθε χρόνο η διοίκηση. Γιατί αυτό είναι απόφαση της διοίκησης το πώς θα γίνεται, αλλά θα είναι οριζόντιο. Και στη συνέχεια θα φέρουμε και άλλες διατάξεις σημαντικές για τα περιφερειακά κανάλια και τα ραδιόφωνα. Να πω μόνο ένα πράγμα. Χθες, σε νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή, του υπουργείου Ανάπτυξης του Τάκη Θεοδωρικάκου, ικανοποιήθηκε το διαχρονικότερο αίτημα του περιφερειακού Τύπου -μένει να ψηφιστεί, αλλά θεωρώ ότι θα ψηφιστεί από τα κόμματα, γιατί και τα υπόλοιπα κόμματα το υποδέχτηκαν θετικά όταν το ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες- για την καθιέρωση της μόνιμης υποχρέωσης για τις δημοσιεύσεις για τον περιφερειακό Τύπο για να ενισχυθεί ο περιφερειακός τύπος.