«Ανθρώπους του μόχθου» που δίνουν τη μάχη και αγωνίζονται χαρακτήρισε τους ανθρώπους της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στο «2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας» που διεξάγεται στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα: «Πώς μπορούν οι ελληνικές ΜμΕ να τροφοδοτήσουν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία σε μια ασταθή παγκόσμια οικονομία;».
«Είστε ένα ζωντανό παλλόμενο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, είστε οι άνθρωποι που ξέρετε πως βγαίνει το ψωμί, είστε οι άνθρωποι που διαχρονικά και αμετάπειστα έχετε μια έμφυτη αισιοδοξία, ευρηματικότητα, δημιουργικότητα και είστε αυτοί και αυτές που στηρίξατε και στηρίζετε την κοινωνία και την οικονομία στα δύσκολα και που δυστυχώς δεν στηριχθήκατε και δεν στηρίζεστε, με τον τρόπο που θα έπρεπε από την πολιτεία ενώ πάρα πολύ πρόσφατα στοχοποιήθηκε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας και παρουσιαστήκατε σαν κλέφτες που κλέβουν το κράτος», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε ότι «τα οικονομικά της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων δε βγαίνουν… και με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορούσε κανείς να διοικήσει καμία μικρή ή μεσαία επιχείρηση». Υποστήριξε ότι «κάποιοι επιτήδειοι πολιτικοί αφού καταχρέωσαν και φαλίρισαν τα κόμματα τους και τη χώρα, στη συνέχεια έστειλαν και στέλνουν μέχρι σήμερα τον λογαριασμό στους ανθρώπους του μόχθου, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους πολίτες της χώρας και είναι οι ίδιοι που τολμούν να αποκαλούν εκείνους που παλεύουν, εσάς όλους και όλες, κλέφτες».
Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, «ακούμε λόγια και διακηρύξεις που είναι κενές…. Είναι οι ίδιοι που είναι κρατικοδίαιτοι, είναι οι ίδιοι που παρεμβαίνουν με όλους τους τρόπους, στην ελευθερία την οικονομική και την επιχειρηματική. Είναι εκείνοι που τελικά βάζουν προσκόμματα και εμπόδια, προβλήματα στο πιο δημιουργικό και ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξέφρασε την άποψη ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική θεώρηση του φορολογικού συστήματος, της τραπεζικής λειτουργίας, της συνολικής λειτουργίας της οικονομίας».
Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις προτάσεις του κόμματος της στη Βουλή, οι οποίες όπως είπε «μέχρι σήμερα εκκρεμούν και δεν έχουν λάβει απάντηση από την κυβέρνηση και αφορούν το φορολογικό σύστημα, την αντιμετώπιση των δανείων και των υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, την αντιμετώπιση του κόστους μιας μικρομεσαίας επιχείρησης».
Συγκεκριμένα όσον αφορά το φορολογικό σύστημα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι διέπεται «από κακονομία, πολυνομία, διαρκείς και φωτογραφικές παρεμβάσεις, αδιαφάνεια, διαρκείς αλλαγές, κανενός είδους αποδοτικότητα» και πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι «να χτιστεί με τρόπου που να μπορεί να ανασάνει η κοινωνία, με τρόπο που να μπορεί με δίκαια κατανομή, να αποτιμηθεί η εισφορά στα δημόσια βάρη και με τρόπο κυρίως που δεν θα στραγγαλίζει εκείνους που παλεύουν, μοχθούν και στηρίζουν την κοινωνία». Πρόσθεσε ότι «καμία οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί πάνω σε μια αποδεκατισμένη κοινωνία».
Η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε: Την «κατάργηση της οριζόντιας φορολόγησης και την εγκατάσταση ενός δίκαιου, διαφανούς, εύληπτου και σταθερού φορολογικού συστήματος». Την «επανεξέταση, μείωση και κατάργηση των συντελεστών ΦΠΑ, στα είδη πρώτης ανάγκης». Την «πλήρη απαλλαγή από τον ΦΠΑ των ευάλωτων ομάδων, των ατόμων με αναπηρία, των ανέργων, των αστέγων των πολυτέκνων, των τριτέκνων, των φοιτητών, των νέων ζευγαριών, των νέων επαγγελματιών». Την «επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις ακριτικές περιοχές». Την «εγκατάσταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ή κατάργηση του ΦΠΑ, στις πληγείσες περιοχές της πατρίδας μας». Την «κατάργηση του φορολογικού νομοσχεδίου και των τεκμηρίων τα οποία εγκαθιστά σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων». Την «φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και την ενίσχυση με αυτή τη φορολογία και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και συνολικά της κοινωνίας». Την «κατάργηση των funds», τα οποία χαρακτήρισε «εκτρώματα που δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και καμία συνταγματική δικαιολόγηση, τα οποία καταδιώκουν πολίτες, κοινωνούς, αυτοαπασχολούμενος, μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με δάνεια που τα έχουν αγοράσει χαριστικά αντί πινακίου φακής». Την «απαγόρευση των μέσων αναγκαστικής εκτέλεσης» όπως «κατασχέσεις» και «πλειστηριασμοί» από «τα funds». Tην «επιδότηση ενοικίων και την πρόβλεψη ατόκων δανείων και ατόκων επαγγελματικών δανείων για τους νέους και νέες επιχειρηματίες» και τέλος την «κατάργηση των προσαυξήσεων και των φορολογικών επιβαρύνσεων και του ΦΠΑ στις δικηγορικές και νομικές υπηρεσίες, καθώς και στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επισήμανε ότι το κόμμα της καλείται να είναι έτοιμο «για τη στιγμή που ο ελληνικός λαός μπορεί να μας εμπιστευτεί και για περισσότερα». Σημείωσε ότι «το σίγουρο είναι ότι τη χώρα δεν θα τη σώσουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, χαρτογιακάδες που κάνουν τους φιλελεύθερους αλλά απομυζούν το κράτος δεκαετίες…. Τη χώρα θα τη σώσουν και θα τη σώσουμε οι άνθρωποι που ανασκουμπωνόμαστε, που παλεύουμε, που δουλεύουμε, άνθρωποι που πέφτουν και ξανασηκώνονται. Τη χώρα πρέπει να τη σηκώσουμε στα χέρια μας».
Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου έστειλε το δικό της μήνυμα τονίζοντας ότι «σχεδιάζοντας το τι θα γίνει στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εγώ πιστεύω πάρα πολύ ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε τρία πεδία, τομείς. Στους νέους και τις νέες που μπαίνουν σε αυτό τον στίβο, στις γυναίκες που μπαίνουν ή παλεύουν στο πεδίο αυτό (γυναικεία επιχειρηματικότητα) και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές, Θεσσαλία, Δωδεκάνησα, Έβρο αλλά και Αττική που κάηκε το προηγούμενο καλοκαίρι».