Για κίνηση που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς πενταπλασιάζει τον αριθμό των διαθέσιμων γιατρών και βάζει τέλος στις ουρές ταλαιπωρίας του ΙΚΑ και τις πολύμηνες αναμονές για ένα ραντεβού, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για πρωτοβάθμια περίθαλψη ασφαλισμένων.

Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στη ΝΔ για τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας ότι «είναι απορίας άξιο γιατί η ΝΔ -και άλλες δυνάμεις- με το πρόσχημα της δήθεν προχειρότητας απορρίπτει και αυτή τη μεγάλη αλλαγή, λες και έκανε η ίδια κάποια αλλαγή έως τώρα».

«Προκαλεί δε ερώτημα για το πού αποσκοπεί αυτή η άρνησή της και τι συμφέροντα εξυπηρετεί», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει απαντήσεις.

«Κάνουμε μια ιστορική τομή και θα πρέπει να πετύχει και να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της ευθύνης τους», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι πρέπει να τοποθετηθούν όλοι για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, «ποιοι τη θέλουν και ποιοι όχι».

«Θα ήταν μεγάλη κουβέντα να πω εγώ από ποιον υποκινούνται αυτές οι απεργίες», είπε ερωτηθείς εάν οι απεργίες των γιατρών είναι πολιτικά υποκινούμενες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δει κανείς και τα ποσοστά συμμετοχής σε αυτές, ειδικά στις απεργίες των νοσοκομειακών γιατρών που είναι «εξαιρετικότατα χαμηλά».

Είπε ακόμη ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις απεργίες έχουν το βάρος της ευθύνης του τι προσφέρουν στον Έλληνα πολίτη, «αλλά οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να έρθουν και να τοποθετηθούν στα ζητήματα για τα οποία γίνονται απεργίες».

«Κάποιοι ενδιαφέρονται να υπάρξει στασιμότητα, να υπάρχει αδράνεια και στο χώρο της υγείας η ΝΔ έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται να μην υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης», είπε και κάλεσε τη ΝΔ «και όλους όσοι στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις» να πουν τις θέσεις τους.

Σημείωσε δε ότι στα μεγάλα προβλήματα της υγείας μόνο αδρανής δεν μπορεί κανείς να πει ότι έμεινε η κυβέρνηση.
Όσον αφορά την πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη για Εξεταστική στο χώρο της υγείας, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «το να προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε μαύρη τρύπα ή κάθε παθογένεια της οικονομικής κατάστασης της χώρας με εξεταστικές, σαφώς και δεν βοηθά».

«Από τη στιγμή που μπορούμε να πάρουμε μέτρα, αυτά τα παίρνουμε», είπε και σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια για την περιστολή στο όργιο της σπατάλης στην περίθαλψη.

Ανέφερε, ακόμη, ότι σε σχετική επίκαιρη επερώτηση θα απαντήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Για το εάν, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανησυχεί η κυβέρνηση μήπως το εργασιακό μέτωπο αποκτήσει κοινό βηματισμό, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από τις «πολύ μεγάλες ιστορικές αλλαγές» που κάνει η κυβέρνηση και πως «το θέμα είναι ότι αυτές οι αντιδράσεις προέρχονται από ανθρώπους που προφανώς θέλουν να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν».

Ακόμη, σημείωσε ότι οι εντολές που έχει η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό είναι να συγκρουστεί με τις παθογένειες του παρελθόντος.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και πως «όλα τα επιμέρους τα συζητάμε όταν υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις είτε κοινωνικών φορέων, είτε επαγγελματικών ομάδων είτε πολιτικών δυνάμεων».