Η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ασκήσει παρέμβαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην προσφυγή της Γερμανίας κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας που δικαίωσε τους συγγενείς των 228 θυμάτων του Διστόμου. Η προθεσμία που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να ασκήσει παρέμβαση λήγει σε δύο ημέρες, δηλαδή, στις 14 Ιανουαρίου 2011.

Ειδικότερα, τον ερχόμενο Ιούνιο θα εκδικαστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η προσφυγή της Γερμανίας κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας, με την οποία απορρίφθηκε η ένσταση της Γερμανίας περί ετεροδικίας και κρίθηκε νόμιμη η κατάσχεση γερμανικού ακινήτου κειμένου στην πόλη της Φλωρεντίας της Ιταλίας για την πληρωμή μέρους του ποσού που επιδικάστηκε από τα ελληνικά δικαστήρια στους συγγενείς των 228 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου.

Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων 25 εκατ. ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους από το 1997.

Πριν από την εξέλιξη αυτή, τα θύματα του Διστόμου, μετά τη δικαίωσή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη, δεν μπόρεσαν να προβούν σε κατάσχεση και διενέργεια πλειστηριασμού κατά δύο ακινήτων του γερμανικού Δημοσίου που βρίσκονται στην Ελλάδα (Ινστιτούτο Γκαίτε και Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή), καθώς δεν υπήρξε η προηγούμενη συγκατάθεση δύο Ελλήνων υπουργών Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως απαιτεί η Δικονομία.

Τα θύματα του Διστόμου ήταν 228 Έλληνες, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άνδρες. Μεταξύ των νεκρών ήταν και 56 παιδιά κάτω των 16 ετών.

Έτσι, ο αποβιώσας δικηγόρος Ι. Σταμούλης, κατέφυγε, τότε, στη Φλωρεντία όπου υπάρχουν γερμανικά ακίνητα και έκανε κατασχέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 44 του καταστατικού της Ενωμένης Ευρώπης, το οποίο ορίζει ότι απόφαση εκτελεστή σε μια ευρωπαϊκή χώρα εκτελείται και στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γερμανικό Δημόσιο προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Φλωρεντίας για να ακυρώσει την κατάσχεση, αλλά το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του, όπως έκανε το Εφετείο της Φλωρεντίας.

Στη συνέχεια, με απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, δικαιώθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου και το γερμανικό κράτος, προκειμένου να παρακάμψει την απόφαση του ανώτατου ιταλικού δικαστηρίου και τη συνεπακόλουθη αποζημίωση των θυμάτων, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2010 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Καστανίδης, από το βήμα της Βουλής, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει η χώρα μας τις γερμανικές αποζημιώσεις.