Στην κατάθεση της προσωρινής διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Αλεξάνδρας Ρογκάκου, επικεντρώνεται σήμερα το ενδιαφέρον της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών.

Η μάρτυρας εξήγησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη σύνταξη του πορίσματος της Εθνικής Αρχής που αφορά την σύμβαση 717 (σ.σ. πρόκειται για τη Σύμβαση που αφορά την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας) αλλά και την ολοκλήρωση των πειθαρχικών διώξεων που αυτό συνιστούσε από την ΕΡΓΟΣΕ. «Προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικών διώξεων 18 στελέχη ΕΡΓΟΣΕ και η σύνταξη αρνητικού λογαριασμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε εγκαίρως στην προβλεπόμενη άσκηση των πειθαρχικών διώξεων, αλλά οι εμπλεκόμενοι απαλλάχθηκαν στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο, στο οποίο, σημειωτέον, δεν μετέχει η Διοίκηση της εταιρείας. Οι υποδείξεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ενσωματώθηκαν και υλοποιήθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ εντός διμήνου» όπως είπε η κ. Ρογκάκου, προσθέτοντας πως η Εθνική Αρχή δεν ασχολήθηκε με καταγγελίες περί απιστίας από τον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ σημείωσε ότι οι εισαγγελίες αρχειοθέτησαν την υπόθεση.

Όσον αφορά την απομάκρυνση της επιθεωρήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Μάγδας Γεροντίδου από τη διερεύνηση της υπόθεσης, η μάρτυρας είπε πως έγινε για λόγους φόρτου εργασίας. «Η κ. Γεροντίδου ήταν απασχολημένη με έναν πάρα πολύ σημαντικό έλεγχο και παράλληλα έκανε προετοιμασία για τις εξετάσεις για την ευρωπαϊκή εισαγγελία.

Έχουμε κάνει πάρα πολλές τροποποιήσεις εντολών γιατί οι άνθρωποι είχαν χρεωθεί ειδικότητες που δεν ήταν της ειδικότητας τους, ή είχαν πάρα πολύ μεγάλο φόρτο, οπότε προσπαθήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βγει το ελεγκτικό έργο». Τέλος, σύμφωνα με την προσωρινή διοικήτρια της Αρχής, η κ. Γεροντίδου δεν είχε συντάξει κάποιο προσχέδιο απόφασης, και δεν είχε προχωρήσει σε καμία αναζήτηση στοιχείων, «άρα δεν μπορεί να έχει εικόνα και μάλιστα να αναφέρεται σε ποινικές ευθύνες».