Τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής, του ανώτερου οργάνου στο οποίο ανήκουν τα τέσσερα προς διαγραφή στελέχη, ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα.

Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο άρθρο 19 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκε στο Συνέδριο του 2022 και αναφέρει ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας οφείλει να ζητήσει τη γνώμη του ανώτερου οργάνου στο οποίο συμμετέχει το ελεγχόμενο μέλος.

Αφού η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, συγκληθεί και αποφασίσει για τις διαγραφές του Στέφανου Τζουμάκα, του Νίκου Φίλη, του Δημήτρη Βίτσα και του Πάνου Σκουρλέτη, η υπόθεση θα επιστρέψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας που θα συνεδριάσει εκ νέου για να πάρει την τελική της απόφαση.

Για να υπάρξει διαγραφή των τεσσάρων από τα 15 μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας πρέπει τουλάχιστον τα 10 να ψηφίσουν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχει οριστεί για τις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Πώς λειτουργεί η Επιτροπή Δεοντολογίας

Μιλώντας στην ΕΡΤ, το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ανέφερε σχετικά με τη λειτουργία της: «Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους».

«Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κλπ» σημείωσε ο κ. Σπουρδαλάκης και συνέχισε «προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς».

«Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον «ενάγοντα» και τον «εναγόμενο» σε μία συζήτηση ενημέρωσης. Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση. Εάν η πρόταση είναι για τις αυστηρές προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων».