Λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η «Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο», με πληθώρα ηγετών ανάμεσα στους οποίους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μια μικρή αχτίδα φωτός για αποκλιμάκωση φάνηκε μετά την απελευθέρωση δυο ομήρων από την Χαμάς.

Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη για να εκκινήσει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, γεγονός που αν συμβεί θα πυροδοτήσει εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση του Προέδρου της Αιγύπτου και συμμάχου της χώρας μας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την συμμετοχή του στην «Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη» στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες του αραβικού κόσμου, ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Κάιρο με διπλή ιδιότητα. Κατ’ αρχήν θα μεταφέρει στο Κάιρο τις θέσεις της Ελλάδας αλλά και τις θέσεις της Ε.Ε.

Όπως έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα τηρώντας πάντα το Διεθνές Δίκαιο.

Στην ανθρωπιστική διάσταση της υπόθεσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και διάνοιξης διαδρόμου για την άμεση παροχή βοήθειας στη Γάζα για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτό στο οποίο αναμένεται όμως να εστιάσει και να δώσει έμφαση ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι η ανάγκη για γρήγορη αποκλιμάκωση γιατί αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι χειρότεροι εφιάλτες θα γίνουν πραγματικότητα καθώς η περιφερειακή σταθερότητα θα κλονιστεί και δεν αποκλείεται να δούμε την κρίση να διαχέεται σε όλη την περιοχή. «Είναι επιτακτική ανάγκη αυτό να αποφευχθεί» θα τονίσει στους συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα υπογραμμιστεί επίσης η παράμετρος του μεταναστευτικού καθώς τις συνέπειες από μια ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση δεν θα υποστούν μόνο οι χώρες που συνορεύουν με τόσο για χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία που θα επωμίζονταν τεράστιο βάρος, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Για να κλείσει μια για πάντα αυτή η ανοικτή πληγή δεκαετιών για την περιοχή ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πάγια θέση μας ότι η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι ένας αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής και ταυτόχρονα τιμά τις στρατηγικές της συμμαχίες.

Σημειώνεται ότι παρών στη Διάσκεψη για την ειρήνη θα είναι  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και υπουργοί Εξωτερικών από τις εξής χώρες: Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Γαλλίας, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.