Με προϋπολογισμό που για φέτος αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ η Θεσσαλονίκη υποδέχεται για ακόμη μια φορά την πολιτιστική διοργάνωση των «Δημητρίων». Τα φετινά 45α Δημήτρια θα είναι περιορισμένα σε χρονική διάρκεια και σε οικονομικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τους ιθύνοντες, αλλά όχι και σε ποιότητα εκδηλώσεων, που καλύπτουν το σύνολο του καλλιτεχνικού φάσματος (εικαστικά, μουσική, χορός, θέατρο).

Στους χώρους που φιλοξενούν τις φετινές διοργανώσεις προστίθενται και αίθουσες του νεοανεγερθέντος δημαρχιακού μεγάρου. Τα 45α Δημήτρια παρουσίασε σήμερα στους χώρους του νέου δημαρχιακού μεγάρου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το δημαρχιακό θώκο ύστερα από τρείς συνεχείς θητείες και την «υπερηφάνειά» του για τη μέγιστη πολιτιστική διοργάνωση.

Η εναρκτήρια συναυλία (8 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) κινείται μουσικά από το Φρειδερίκο Σοπέν (τιμώνται φέτος τα 200 χρόνια από τη γέννηση του) μέχρι τον Τζον Λένον (συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τη γέννηση και 30 από το θάνατο του) και τιτλοφορείται: «Από τον Σοπέν στον Τζον Λένον».
Οι «Πλασίμπο» θα εμφανιστούν στο Θέατρο Γης στις 10/09, η Έμα Σάπλιν στις 13/09. Στις 29/09 ο βιολονίστας Βαντίμ Ρεπίν θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενώ ο Μανώλης Μητσιάς σε σύμπραξη με το Γιάννη Βακαρέλη στις 06/10 και στις 23/10 ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Έλλη Πασπαλά συνθέτουν το πολλαπλό και πολυδιάστατο πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων των Δημητρίων.

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, από τις 15/10, διοργανώνεται μεγάλη έκθεση – αφιέρωμα στον Τουλούζ Λοτρέκ που καθόρισε με το έργο του τη γοητευτική αλλά και κρίσιμη εποχή του τέλους του 19ου αιώνα.
Στα εικαστικά ξεχωρίζουν επίσης η έκθεση με τις αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη στις 15/09 στην Κάζα Μπιάνκα, έκθεση του Παναγιώτη Τέτση στις 18/09 στο Κέντρο Πολιτισμού της Τούμπας. Ακόμη, αναδρομική έκθεση του Λουκά Βενετούλια με τίτλο «Κρητικός ρεαλισμός» (20/09) στη Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και η έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη που φιλοτέχνησε και το εικαστικό της αφίσας των Δημητρίων, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις 24/10.

Το έντυπο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης κυκλοφορεί ήδη σε εννέα γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ρωσικά, αλβανικά, ρουμανικά, σερβικά και βουλγαρικά), ενώ αναλυτικά βρίσκεται στην ιστοσελίδα των Δημητρίων: dimitria.thessaloniki.gr.