Την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου, θα προβληθεί στο χώρο πολιτισμού Ρουφ στο Γκάζι το ντοκιμαντέρ «Κυπραίες» της Βασιλικής Κατριβάνου και της Bushra Azzouz.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Κύπρο κατά τη του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν και φέρνει στο φώς ιστορίες από το διαιρεμένο νησί, που για χρόνια έμειναν κρυμμένες.

Ακόμα διερευνά τις έννοιες της εστίας και της ασφάλειας, καθώς και την επιθυμία γυναικών και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής να ζήσουν ξανά μαζί.

Την άνοιξη του 2004, η Ελληνοκύπρια Μαρία και η Τουρκοκύπρια Ζεχρά, διασχίζουν, η μία προς το Βορρά και η άλλη προς το Νότο, την Πράσινη Γραμμή, προκειμένου να επισκεφθούν τα σπίτια που μεγάλωσαν και δεν έχουν δει επί τριάντα χρόνια. Οι επισκέψεις αυτές αποτελούν για την καθεμιά το ξεκίνημα ενός προσωπικού ταξιδιού, καθώς η ταινία παρακολουθεί το ξετύλιγμα των οδυνηρών αναμνήσεων που τις στοιχειώνουν, για να φτάσει στο σήμερα. Ένα σήμερα που σφραγίζεται από τη θέλησή τους για επαναπροσέγγιση και ανίχνευση της δυνατότητας για ανεύρεση ενός κοινού τόπου.

Τις παραμονές της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν, οι δύο σκηνοθέτιδες , καλούν σε συνάντηση γυναίκες και από τις δύο πλευρές του νησιού. Σε αυτή τη συνάντηση, που για κάποιες αποτελεί συνέχεια πολύχρονων κοινών προσπαθειών για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, οι γυναίκες θα μοιραστούν τους φόβους, τις επιφυλάξεις και τις ελπίδες τους.

Το ντοκιμαντέρ περιέχει συνεντεύξεις με έντονο το προσωπικό στοιχείο και αποκαλυπτικές συζητήσεις στο πλαίσιο της ομάδας αντικατοπτρίζουν την ικανότητά τους για επικοινωνία, η οποία υπερβαίνει τις εθνοτικές διαφορές. Επιπλέον προσεγγίζει τα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης που βασανίζουν για δεκαετίες την Κύπρο, αλλά και πολλά άλλα σημεία του πλανήτη, ενώ ενδιαφέρον αρχειακό υλικό φέρνει στο προσκήνιο τα ιστορικά συμφραζόμενα της ταινίας. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει ομιλία της Βασιλικής Κατριβάνου και συζήτηση.