Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων και γιορτάζεται στις 3 Μαΐου κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, ένα κάλεσμα για ελευθεροτυπία, υπογεγραμμένο από αφρικανούς δημοσιογράφους για ελεύθερα και ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, αναφορικά με τις πιέσεις που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια κάλυψης των διαδηλώσεων: «Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τις βαθύτατες ανησυχίες της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων της 6ης και 7ης Απριλίου 2012 στην Αθήνα.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά αυθαίρετης και καταχρηστικής βίας εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ έχουν επιζήμιο αντίκτυπο στην Ελευθερία της Έκφρασης.

Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση έχει παρακολουθήσει τις υποθέσεις αρκετών δημοσιογράφων και φωτογράφων που έχουν υποστεί κακομεταχείριση από την αστυνομία, ενόσω προσπαθούσαν να καλύψουν διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας και άλλες διαδηλώσεις στην Ελλάδα.

Οι δημοσιογράφοι που δέχθηκαν τις επιθέσεις ήταν ευκρινώς αναγνωρίσιμοι ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Μερικοί από αυτούς είπαν ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση και φραστικές επιθέσεις εκ μέρους της αστυνομίας περισσότερες από μία φορές».

Καταγγελίες για πιέσεις και επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων έχουν γίνει από τη Διεθνή Αμνηστία για την Κολομβία, το Μεξικό την Ονδούρα και τη Βενεζουέλα.

Οι επίμαχες επιθέσεις , όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, συντελούνται τόσο από τα εκάστοτε καθεστώτα, όσο και από εγκληματικές οργανώσεις.