Η νέα σειρά του Alpha «Φόνοι στο καμπαναριό» έκανε πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή (20/10) και από τα πρώτα λεπτά προβολής το αντίστοιχο hashtag ανέβηκε στις πρώτες θέσεις του X (πρώην twitter). Οι χρήστες τόνιζαν το πόσο τους είχε λείψει να παρακολουθήσουν μια κωμωδία καθώς τη φετινή σεζόν υπάρχει πληθώρα δραματικών και κοινωνικών σειρών.

Με πρωταγωνίστριες την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και τη Ρένια Λουιζίδου, η πρεμιέρα της σειράς «Φόνοι στο Καμπαναριό» απέσπασε θετικές κριτικές τόσο για τις ερμηνείες των ηθοποιών όσο και για την σκηνοθετική ματιά του Αντώνη Αγγελόπουλου ο οποίος «υπογράφει» μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης, όπως είναι το «Παρά 5», Είσαι το ταίρι μου», «Εγκλήματα», «Εθνική Ελλάδος» και «Ζακέτα να πάρεις».

Ωστόσο, σχεδόν ένα 48ωρο μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου υπήρξαν αντιδράσεις καθώς οι εξελίξεις της σειράς «τρέχουν» στους χώρους ενός μοναστηριού.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, δεν δημιουργήθηκαν σκηνικά σε κάποιο στούντιο αλλά η παραγωγή επέλεξε να «ξεδιπλωθεί» η υπόθεση της σειράς εντός του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας στην Πεντέλη.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την σειρά ήρθαν από τους κόλπους των παλαιοημερολογιτών Αττικής και Βοιωτίας οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία τονίζουν πως ουδέποτε έδωσαν την άδειά τους προκειμένου να γίνουν γυρίσματα εντός του μοναστηριού ενώ αναφέρουν πως η σειρά διακωμωδεί τον Μοναχισμό και πως «ἀποτελεῖ προσβολὴ τοῦ θρησκευτικοῦ συναισθήματος».

Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη Αττικής και Βοιωτίας των Γ.Ο.Χ απευθύνθηκε και στην Ιερά Σύνοδο η οποία με την σειρά έβγαλε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως αποφασίσθηκε να διερευνηθεί το περιστατικό ώστε να αποδοθούν ευθύνες αλλά και να διαπιστωθούν ενδεχόμενες νομικές πτυχές του θέματος.

Μετά τις δύο ανακοινώσεις από την πλευρά της Εκκλησίας όμως ήρθε ανακοίνωση και από το κόμμα «Νίκη» με τίτλο «Φόνος στο καμπαναριό …και στη συνείδησή μας» και αναφέρεται μεταξύ άλλων πως μέσα από την σειρά «Φόνοι στο Καμπαναριό» «υβρίζεται και διαπομπεύεται ο μοναστικός βίος», πως «ο Χριστός βλασφημείται και ο μοναχισμός χλευάζεται μέσα στην Ορθόδοξη Ελλάδα» ενώ ζήτησε και την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Φόνοι στο καμπαναριό: Η θέση του Alpha μετά τις αντιδράσεις των παλαιοημερολογιτών

Η Ιερά Μητρόπολη Αττικής και Βοιωτίας των Γ.Ο.Χ κατηγορεί την σειρά «Φόνοι στο καμπαναριό», άρα τον Alpha αλλά και την εταιρεία παραγωγής, πως πραγματοποιούν γυρίσματα στο μοναστήρι χωρίς να έχει δοθεί ποτέ η σχετική άδεια για κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast το συγκεκριμένο συμφωνητικό υπάρχει και έχουν υπογράψει σε αυτό όλα τα εμπλεκόμενα μέλη άρα και η Ιερά Μητροπόλη Αττικής και Βοιωτίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο κατά την προβολή του πρώτου επεισοδίου αλλά και στην επανάληψη της πρεμιέρας το Σάββατο (21/10) δεν υπήρχαν τηλεφωνήματα… «αγανάκτησης» στον Alpha για το γεγονός ότι η σειρά «Φόνοι στο Καμπαναριό» διαδραματίζεται εντός του χώρου ενός μοναστηριού. Οι πρώτες κλήσεις προς το τηλεφωνικό κέντρο του Alpha έγιναν την Κυριακή (22/10).

Αντιδράσεις προς τον σταθμό δεν υπήρχαν ούτε και κατά τη διάρκεια της προώθησης της σειράς. Οι «Φόνοι στο Καμπαναριό» διαφημιζόντουσαν στον «αέρα» του Alpha για περισσότερο από ένα μήνα και ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για μια αστυνομική κωμωδία στην οποία οι πρωταγωνίστριες είναι μοναχές οι οποίες καλούνται να λύσουν το μυστήριο γύρω από ένα φόνο.

Έρημο ή όχι το μοναστήρι;

Οι πρωταγωνίστριες της σειράς «Φόνοι στο καμπαναριό»

Στις ανακοινώσεις τόσο της Ιεράς Μητρόπολης Αττικής και Βοιωτίας των Γ.Ο.Χ όσο και σε αυτή της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως η Μονή δεν κατοικείται από μοναχές. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από τον Alpha κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει αλλά αντίθετα, η παραγωγή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων φρόντισε να διαφυλάξει την ηρεμία τους.

Γι’ αυτό το λόγο, η παραγωγή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, είχε αποφασίσει να μην μπαίνουν άτομα στο χώρο της Μονής που δεν είχαν άμεση σχέση με την σειρά. Οι μόνοι που είχαν πρόσβαση στη Μονή ήταν το συνεργείο που είχε αναλάβει το γύρισμα, οι ηθοποιοί και το beauty crew το οποίο έβαφε και φρόντιζε τους ηθοποιούς. Η είσοδος στον ιερό χώρο της Μονής δεν επιτρεπόταν σε άλλο άτομο λόγω σεβασμού στο πρόσωπο των μοναχών που διαμένουν εκεί. Μάλιστα, όσο οι κάμερες «έγραφαν» οι μοναχές απομακρύνονταν από το σημείο ώστε να μην φανούν έστω και τυχαία σε κάποιο πλάνο.

Να σημειωθεί πως τα γυρίσματα στο χώρο της Μονής έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου και προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν αλλά και για να μην διασαλευτεί ο μοναχικός βίος των μοναχών είχε αποφασιστεί όλα τα πλάνα που διαδραματίζονται στο συγκεκριμένο χώρο να ολοκληρωθούν εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Όπως και έγινε.

Αναστάτωση και στους πρωταγωνιστές

Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Ρένια Λουιζίδου, Γιωργής Τσουρής

Με την εμφάνιση των πρώτων δημοσιευμάτων, προκλήθηκε αναστάτωση και στους πρωταγωνιστές της σειράς «Φόνοι στο Καμπαναριό» οι οποίοι θέλησαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και αν ισχύουν όλα όσα γράφτηκαν. Αφού πήραν τις απαραίτητες εξηγήσεις και εγγυήσεις πως η σειρά δεν κινδυνεύει με «κόψιμο» και πως τόσο ο Alpha όσο και η εταιρεία παραγωγής είναι καλυμμένοι καθώς υπάρχει το σχετικό συμφωνητικό, ηρέμησαν και συνεχίζουν τα γυρίσματα.

Φόνοι στο Καμπαναριό: Πότε θα ολοκληρωθεί η σειρά

Ο σκηνοθέτης Αντώνης Αγγελόπουλος την ώρα των γυρισμάτων

Η σειρά «Φόνοι στο Καμπαναριό» αναμένεται να ολοκληρωθεί στα 12 επεισόδια και δεν τίθεται θέμα «κοψίματος». Τι είδαμε όμως στο πρώτο επεισόδιο της σειράς του Alpha που προκάλεσε τον… κακό χαμό;

Μια φορά κι έναν καιρό η Ηγουμένη Μαρία (Ελισάβετ Κωνσταντινίδου) κι οι Αδερφές Αρσινόη (Ρένια Λουιζίδου), Αγαθονίκη (Μένη Κωνσταντινίδου), Ουρανία (Λυδία Τζανουδάκη) και Χρυσοβαλάντω (Άννη Θεοχάρη) ζούσαν ήρεμα και γαλήνια στην μονή της Αγίας Θεοδούλης.

Μέχρι που ένα πρωί ανακαλύπτουν ένα αντρικό πτώμα στο σκευοφυλάκιο κι η ζωή τους μετατρέπεται σε κόλαση… Την εξιχνίαση της υπόθεσης αναλαμβάνουν ο έμπειρος αστυνομικός του εγκληματολογικού, Μιλτιάδης Σοφιανός (Γιωργής Τσουρής), κι ο πρωτάρης βοηθός του, Έκτορας Τσακαλάκης (Βαγγέλης Δαούσης), με εντολή να διεξάγουν την έρευνα υπό άκρα μυστικότητα.
Σοφιανός και Τσακαλάκης χρήζουν τις μοναχές βασικές ύποπτες και τις περνούν από ανάκριση. Όλως περιέργως καμία δε γνώριζε το θύμα και καμία δεν είδε κάτι ύποπτο τη νύχτα του φόνου. Σύντομα ωστόσο έρχονται στο φως στοιχεία που υποδεικνύουν το αντίθετο: μία από τις μοναχές έβαλε κρυφά το θύμα στη μονή και στη συνέχεια το δολοφόνησε.