Ένα βραβείο που άργησε να επιδοθεί κάποια χρόνια βρήκε τελικά τον αποδεκτή του, πριν από λίγες μέρες. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οξφόρδης, η Philharmonia του Βασιλιά Καρόλου επιφύλαξε μια έκπληξη στην Ελληνίδα Χρυσάνθη Λεμού που ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να παραστεί στη δεξίωση στο Βασιλικό Ανάκτορο της Αγγλίας όπου εορτάστηκε η συνεργασία για δεύτερη χρονιά μεταξύ της ορχήστρας που βρίσκεται «υπό την σκέπη» του Βασιλιά Καρόλου με το Club des Leaders, παρουσία της αφρόκρεμας του Λονδίνου, και σε ρόλο οικοδεσπότη, την Δούκισσα του Γκλόστερ.
Η συνεργασία και η στήριξη στη Philharmonia για δεκαετίες από την Χρυσάνθη Λεμού είναι ένας γεγονός αδιαμφισβήτητο τόσο ανάμεσα στους διευθυντές της Ορχήστρας, όσο και στους κύκλους του παλατιού. Έστω και αν τα τελευταία χρόνια η φιλάνθρωπος Ελληνίδα είχε αποτραβηχτεί επιλέγοντας σιωπηλά να βρίσκεται δίπλα στον σύζυγο της, αείμνηστο καπετάν Παναγιώτη Λεμό, που αντιμετώπισε πριν φύγει από τη ζωή, σοβαρά προβλήματα υγείας.
Όπως επίσης και η συνεργασία της Ορχήστρας της Οξφόρδης με πολλούς Έλληνες αξιόλογους μουσικούς που χάριν στη Χρυσάνθη Λεμού τους δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί της και κατόπιν να ανοίξουν τα φτερά τους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το γεγονός της «αδελφικής» φιλίας με την πριγκίπισσα Νταϊάνα αλλά και η εκτίμηση μέχρι και σήμερα από τον Βασιλιά Κάρολο έχουν βοηθήσει τη Χρυσάνθη Λεμού να βοηθήσει με τη σειρά της πολλούς Έλληνες που ασχολούνται με τη μουσική και θέλουν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Αλλά και όχι μόνο μουσικούς! Η σύζυγος του αείμνηστου καπετάν Παναγιώτη Λεμού εκπλήρωσε επιθυμίες, όπως εκείνη της μικρής τότε Κατερίνας Παρασκευόπουλου που ήθελε να γνωρίσει την πριγκίπισσα Νταϊάνα στο «Πες το και θα γίνει» αφού βοήθησε ενεργά στη συνάντηση μέχρι συμπατριώτες μας που χρειάστηκε να μεταβούν στο Λονδίνο για θέματα υγείας.
Η ίδια ωστόσο δεν αναφέρεται ποτέ σε αυτά ούτε και στα όσα έχει προσφέρει στη Philharmonia η οποία μέσω των διευθυντών της και σε συνεργασία με τον Αγγλικό Βασιλικό Οίκο της επιφύλαξαν μια έκπληξη την επόμενη ημέρα της δεξίωσης στο παλάτι του Μπάκινγχαμ. Της ζήτησαν ένα ραντεβού στο κεντρικά γραφεία του Οίκου Δημοπρασιών Sotheby’s και της πρόσφεραν ένα ασημένιο σφυρί δημοπρασιών που φέρει την πρώτη ημερομηνία απονομής, το 2009, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία εκπροσώπου του παλατιού, του Προέδρου του Οίκου Sotheby’s και των Διευθυντών της Philharmonia, που συνοδευόταν από μια ευχαριστήρια κάρτα που ανέφερε «Who finds a faithful friend, finds a treasure».


