Βρίσκεστε διαρκώς με το κινητό στο χέρι; Δεν είστε μόνοι. Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, για δουλειά, για παρέα, για ενημέρωση και ψυχαγωγία.
Όμως η συνεχής σύνδεση στα social media έχει και κόστος: λιγότερος ύπνος, απόσπαση προσοχής, απόσταση και παραμέληση σχέσεων στην πραγματική ζωή και επιβάρυνση της ψυχικής υγείας με μια σειρά από διαταραχές που σχετίζονται με την υπερβολική χρήση.
Αν νιώθετε ότι η σχέση σας με το κινητό έχει ξεφύγει, ίσως είναι ώρα για μια ψηφιακή αποτοξίνωση, ένα «ψηφιακό detox». Όχι απαραίτητα μόνιμο ή απόλυτο, αλλά αρκετό για να «αναπνεύσετε», να βάλετε όρια και να ξαναβρείτε ρυθμό.
Ειδικοί ψυχολόγοι, μιλώντας στο Yahoo Life, δίνουν επτά πρακτικές συμβουλές για την επίτευξη αυτού του στόχο…
1. Θέστε έναν σαφή στόχο
Τι ακριβώς θέλετε να αλλάξετε; Να μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο μετά τη δουλειά; Να μειώσετε τον χρόνο οθόνης τα Σαββατοκύριακα; Να σταματήσετε να χάνετε ύπνο χαζεύοντας στο κινητό;
Βάλτε συγκεκριμένο στόχο με νόημα. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας, ξεκινήστε με σταθερές συνήθειες όπως γεύματα χωρίς κινητά ή το να το φορτίζετε σε άλλο δωμάτιο για να μην σας τραβάει την προσοχή και το χρησιμοποιείτε.
2. Βρείτε έναν σύμμαχο
Μιλήστε σε φίλους ή στην οικογένειά σας για το σχέδιο αποτοξίνωσης. Έτσι, θα σας βοηθήσουν να μείνετε συνεπείς. Για παράδειγμα, αν πιάσετε το κινητό την ώρα του φαγητού, η/ο σύζυγος μπορεί να σας το θυμίσει. Επιπλέον, θέτει όρια και στους άλλους, δείχνοντάς τους ότι μετά τις 8 μ.μ. δεν απαντάτε σε μηνύματα.
3. Αντιμετωπίστε το κινητό σαν σταθερό τηλέφωνο
Αντί να έχετε το κινητό συνέχεια πάνω σας, αφήστε το σε συγκεκριμένο σημείο, για παράδειγμα στην κουζίνα, και τσεκάρετέ το μόνο συγκεκριμένες ώρες. Ειδικά για τον ύπνο, το να το αφήσετε σε άλλο δωμάτιο είναι μια απλή αλλά ουσιαστική κίνηση. Έτσι, δεν θα είναι το τελευταίο και το πρώτο πράγμα που βλέπετε κάθε μέρα.
4. Καθαρίστε τις εφαρμογές σας
Το πρόβλημα δεν είναι το κινητό, αλλά οι εφαρμογές που τραβούν την προσοχή σας. Κάντε log out ή διαγράψτε όσες δε χρειάζεστε. Περιορίστε τις ειδοποιήσεις και τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε. Δεν χρειάζεστε πέντε πλατφόρμες για να μείνετε σε επαφή. Αρκεί μία ή έστω δύο. Το ίδιο ισχύει και με τις εφαρμογές παιχνιδιών.
5. Κάντε δραστηριότητες χωρίς κινητό
Η συνήθεια να έχουμε πάντα το τηλέφωνο μαζί μας είναι τόσο βαθιά ριζωμένη που δεν το καταλαβαίνουμε. Δοκιμάστε να κάνετε τουλάχιστον μία καθημερινή δραστηριότητα χωρίς κινητό, περίπατο, γυμναστήριο ή ψώνια, χωρίς κινητό. Αφήστε το smartphone στην άκρη και σύντομα αυτές οι δραστηριότητες θα γίνουν στιγμές ηρεμίας και ενσυνειδητότητας (mindfulness)
6. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία «Μην ενοχλείτε»
Αν δεν νιώθετε άνετα να αποχωριστείτε τελείως το κινητό, ενεργοποιήστε τη λειτουργία «Do Not Disturb». (Μην ενοχλείτε). Έτσι, θα μπορείτε να το έχετε μαζί σας για ώρα ανάγκης, αλλά χωρίς ειδοποιήσεις να σας αποσπούν. Είναι χρήσιμο εργαλείο σε ώρες ύπνου, εργασίας ή συγκέντρωσης.
7. Να θυμάστε: Δεν είναι όλα επείγοντα
Όχι πολλά χρόνια πριν, οι άνθρωποι άκουγαν τα μηνύματά τους όταν γύριζαν σπίτι. Τώρα, το κινητό μας βομβαρδίζει με ειδοποιήσεις για τα πάντα. Οι περισσότερες δεν είναι επείγουσες – απλώς μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Χρειάζεται να δω αυτή την ειδοποίηση ή αυτό το mail τώρα; Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε ορίστε μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα για να ασχοληθείτε με αυτά τα θέματα μαζεμένα.
Το πρώτο βήμα
Οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί ώστε να μας κρατούν συνδεδεμένους όσο το δυνατόν περισσότερο και η ψηφιακή αποτοξίνωση, όπως έχει διαμορφωθεί ο σύγχρονος κόσμος, δεν είναι εύκολη. Μπορεί στην αρχή να αισθανθείτε άβολα, αλλά όσο περνάει τόσο πιο απελευθερωμένοι θα νιώθετε. Το πρώτο βήμα είναι να αφήσετε κάτω το τηλέφωνό σας…