Ένα αμφιλεγόμενο μείγμα βοτάνων απασχολεί και πάλι τα ΜΜΕ στην Ινδία, μετά τους νέους ισχυρισμούς ότι είναι αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού. Το Coronil, όπως λέγεται, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε μια εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν υπουργοί της ινδικής κυβέρνησης.  

Δεν υπάρχει ωστόσο καμία απόδειξη ότι λειτουργεί και παραπλανητικοί ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί σχετικά με την έγκριση της ουσίας για χρήση, σύμφωνα με το BBC.

Τι γνωρίζουμε για την ουσία;

Αποτελεί έναν συνδυασμό βοτάνων που χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ινδική ιατρική και πωλείται από την Patanjali, μια μεγάλη εταιρεία καταναλωτικών αγαθών στην Ινδία, με την ονομασία Coronil.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περσινό Ιούνιο και προωθήθηκε από τον δημοφιλή γκουρού της γιόγκα Μπάμπα Ράμντεβ και περιγράφηκε – χωρίς καμία βάση – ως «θεραπεία» ενάντια στην Covid-19.

Η διάθεσή της όμως σταμάτησε μετά από παρέμβαση της ινδικής κυβέρνησης, η οποία είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική ως θεραπεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανέφερε ότι θα συνεχίσει να πωλείται ως «ενισχυτικό της ανοσίας».

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, η εταιρεία διοργάνωσε μια εκδήλωση – στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Υγείας Dr Harsh Vardhan – στην οποία υποστηρίχτηκε και πάλι ότι καταπολεμά και θεραπεύει τον κορονοϊό.

Η παρουσία του υπουργού είχε ως αποτέλεσμα να διατυπωθούν επικρίσεις από την κορυφαία ιατρική ένωση της χώρας, που έκανε λόγο για «μη επιστημονικό φάρμακο» που προωθήθηκε παρουσία του υπουργού Υγείας, κάτι που χαρακτηρίστηκε «προσβολή για τον λαό της Ινδίας». Μάλιστα, ζητήθηκε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει την άποψη ότι αποτελεί θεραπεία.

Οι ισχυρισμοί για το Coronil

Η εταιρεία επιμένει πως το προϊόν της είναι αποτελεσματικό κατά της Covid-19. «Έχει θεραπεύσει ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής της Patanjali στο BBC. Επικαλέστηκε επιστημονικές δοκιμές, τα αποτελέσματα των οποίων λέει ότι έχουν δημοσιευτεί σε αρκετά περιοδικά. Επικαλέστηκε ειδικά μια μελέτη του Νοεμβρίου 2020, που στηρίχτηκε σε εργαστηριακή δοκιμή.

Η μελέτη αυτή ωστόσο πραγματοποιήθηκε σε ψάρια και δεν λέει ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι το Coronil μπορεί να θεραπεύει τον κορονοϊό σε ανθρώπους.

Ο Dr Michael Head, ειδικός στην παγκόσμια υγεία στο πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, σημείωσε στο BBC ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στη διενέργεια προ- κλινικών δοκιμών στο εργαστήριο και στην εξασφάλιση ρυθμιστικής έγκρισης για κάτι που είναι αποτελεσματικό στους ανθρώπους.

«Πολλά φάρμακα δείχνει κάποια ενδεχόμενη υπόσχεση στο εργαστήριο, όταν όμως δοκιμάζονται σε ανθρώπους, απλώς δεν λειτουργούν για πολλούς λόγους», λέει.

Μια δοκιμή με ανθρώπους έγινε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου πέρυσι, σε 95 ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό. Από αυτούς, οι 45 έλαβαν τη θεραπεία και οι 50 έλαβαν placebo.

Η εταιρεία Patanjali υποστηρίζει ότι όσοι έλαβαν το Coronil είχαν μεγαλύτερα ποσοστά ανάρρωσης. Πρόκειται ωστόσο για μια πιλοτική μελέτη σε ένα μικρό δείγμα. Είναι συνεπώς δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, σημειώνει το BBC.