Το Σάββατο 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Hervé This, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε διοργάνωση του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.

Με θέμα «Μοριακή Γαστρονομία: από τη μοριακή κουζίνα στην κουζίνα note à note, το παρελθόν και το μέλλον», ο διεθνούς φήμης φυσικοχημικός και δημιουργός της Μοριακής Γαστρονομίας, παρουσίασε την κουζίνα «note à note», μια καινοτόμο επιστημονική ιδέα με γαστρονομικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις.

jpfobj2

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της dans LE MONDE μια πρωτοβουλία του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE, με καλεσμένους διακεκριμένες προσωπικότητες με διεθνή εμβέλεια και επιδραστικό ρόλο στις διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, της ζαχαροπλαστικής και του τουρισμού. Στόχος της νέας δράσης είναι η διαρκής γνώση και η άμεση επαφή των φοιτητών με τις διεθνείς εξελίξεις.

«Έχοντας ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και έχοντας αναπτύξει  δυναμικές διασυνδέσεις με σχολές σε διεθνές επίπεδο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Κόσμος του Τουρισμού απαιτεί διαρκή ενημέρωση σχετικά με τις κατακτήσεις  της επιστήμης  στους τομείς της τεχνολογίας, επικοινωνίας, γαστρονομίας και  της προστασίας του περιβάλλοντος» επισημαίνει ο κ. Νίκος Βελισσαρόπουλος, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων & Οικονομικών, του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.

jpfobj3

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με περισσότερους από 500 προσκεκλημένους, ο Hervé This μίλησε για τη μαγειρική ως αγάπη-τέχνη-τεχνική, τις εφαρμογές της Μοριακής Γαστρονομίας και τη μοριακή κουζίνα, παρουσίασε τα επιμέρους στοιχεία του ελληνικού πιάτου, προχώρησε στη λειτουργική ανάλυση στοιχείων και παρουσίαση όρων «γεύσης», καταλήγοντας στην επεξήγηση και τις εφαρμογές της κουζίνας note à note.

«Η μαγειρική είναι αγάπη, τέχνη και τεχνική. Δημιουργώντας και προσφέροντας φαγητό, λες σ’ αγαπώ», εξήγησε ο Hervé This παροτρύνοντας τους νέους chef να εκφράζουν αυτό που έχουν στην καρδιά τους».

jpfobj4

«Οι φυσικοί πόροι δεν επαρκούν για να θρέψουν τα 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα κατοικούν στη Γη το 2050.  Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο Hervé This προβάλλοντας την κουζίνα note à note ως την απάντηση στο πρόβλημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη στο μέλλον.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επαγγελματίες από τον χώρο της γαστρονομίας & της εστίασης, χημικοί και τροφογνώστες, φοιτητές και απόφοιτοι της σχολής και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

jpfobj5

Δείπνο προς τιμή του Hervé This – Το πρώτο note à note δείπνο στην Ελλάδα και τα πρώτα note à note cocktails στον κόσμο

Στις 16 Μαρτίου, o Hervé This παρουσίασε σε ένα δείπνο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE τη νέα, επαναστατική κουζίνα note à note την οποία δημιούργησε και πρεσβεύει ως το μέλλον στη Μοριακή Γαστρονομία. Στη διάρκεια της ομιλίας του παρατέθηκε το πρώτο note à note δείπνο στην Ελλάδα, που προετοίμασαν οι καθηγητές του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE, Ευθύμιος Καλόσακας και Νικόλας Νικολακόπουλος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Hervé This και με την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών της σχολής.

jpfobj6

Το πρώτο και το κύριο πιάτο δημιουργήθηκαν από τον γνωστό chef και καθηγητή της Σχολής LE MONDE Μιχάλη Ντουνέτα. Επίσης δημιουργήθηκαν δύο κοκτέιλ, τα πρώτα note à note στον κόσμο, ειδικά από τον καθηγητή της σχολής Γιάννη Βλάχο.

«Είναι συναρπαστικό καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που σερβίρεται αυτή η τόσο νέα κουζίνα. Οι chefs τα πήγαν εξαιρετικά καλά! Το entrée ήταν τόσο ντελικάτο! Το γλυκό ήταν πανέμορφο, έχω ακόμη την αίσθηση της γεύσης στο στόμα μου», σχολιάζει ο Hervé This.

jpfobj1

«Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εφαρμογές της κουζίνας note à note, αποτέλεσαν το αντικείμενο έρευνας των τελευταίων μηνών των καθηγητών της Σχολής μας» εξηγεί κ. Νίκος Βελισσαρόπουλος, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων & Οικονομικών, του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.