Ομάδα ποδηλατών συγκεντρώθηκε έξω από το Μέγαρο όπου στεγάζεται το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης την ώρα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο και διαμαρτυρήθηκαν για τον θάνατο της Δήμητρας Ιορδανίδου, το βράδυ της Δευτέρας (15/11).

Το κεντρικό μήνυμα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ήταν το «Υπάρχουμε κι Εμείς». Αναγραφόταν στα πανό και στα πλακάτ τους. Το κύριο αίτημά τους είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές σε όλη την πόλη ώστε οι ποδηλάτες να κυκλοφορούν με ασφάλεια και ως εκ τούτου το ποδήλατο να θεωρείται ένα σίγουρο μέσο μετακίνησης εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Άλλα μηνύματά τους ήταν «όχι άλλα θύματα» και «φρέναρε και για εμάς». Η Δήμητρα Ιορδανίδου παρασύρθηκε από φορτηγό την ώρα που πήγαινε στην εργασία της με το ποδήλατό της.

Με αφορμή την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το κυκλοφοριακό, μέλη διαφόρων ενώσεων βρέθηκαν στο Δημαρχείο ζητώντας ασφαλή κυκλοφορία για όλους.

«Είμαστε εδώ για μια ποδηλατική, καθιστική διαμαρτυρία στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης που σήμερα έχει ειδική συνεδρίαση για το κυκλοφοριακό και γίνεται με αφορμή τον θάνατο μιας ακόμη ποδηλάτισσας που ήταν ένα ακόμη θύμα της ήπιας κινητικότητας. Εμείς θέλουμε να πούμε ότι και το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, να κάνει ποδηλατικές υποδομές σε όλη την πόλη, ένα ασφαλές δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα ενώνει τις γειτονιές με το κέντρο της πόλης και τα σημεία ενδιαφέροντος», επισήμανε ο Κώστας Τερζόπουλος από την Φυσιολατρική Συλλογικότητα «Gymnosophy», σύμφωνα με το thestival.gr. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα εστιάζει στον περιορισμό των ανθρώπινων λαθών στους δρόμους. Συνέχισε λέγοντας: «Το αίτημά μας επίσης είναι να γίνει το 2022 έτος αστικής ποδηλασίας και ο μέγιστος προϋπολογισμός του δήμου να πάει στο ποδήλατο. Επιτέλους πρέπει να γίνει και για το ποδήλατο κάτι. Κάνουμε αίτημα επίσης τα 30 χλμ. όριο ταχύτητας γιατί είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να μειωθούν τα ατυχήματα στις πόλεις».