Την έντονη ανησυχία του αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί στην Αθήνα εκφράζει ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ την Δευτέρα (8/3) αναφέρθηκε στην κατά πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και στράφηκε κατά όσων διοργανώνουν και συμμετέχουν σε κορονοπάρτι.

«Τα κορονοπάρτι που γίνονται, είναι ό,τι χειρότερο για τη διασπορά του κορονοϊού με δεδομένο ότι επικρατεί στην Αθήνα και στην Κρήτη το στέλεχος της Βρετανίας, που έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» δήλωσε.

Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης ανέφερε: «Η επικράτηση του βρετανικού στελέχους είναι στο 90% στην Αττική και στην Κρήτη και πλησιάζει στο 50% στη Θεσσαλονίκη. Άτομα που νοσούν από αυτή την παραλλαγή μεταδίδουν τον ιό για πέντε ημέρες περισσότερο».

Όσον αφορά στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, το ανησυχητικό όπως είπε είναι ότι «εντοπίστηκε στην Αθήνα ένα υβρίδιο στέλεχος, που έχει τις μεταλλάξεις από την Αφρική και από τη Βραζιλία καθώς και το ότι “ξεφεύγει” από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας». «Είναι βέβαια δύο μόνο δείγματα» είπε.

Εστιάζοντας στη βρετανική μετάλλαξη ο κ. Τριανταφυλλίδης επεσήμανε «εάν αναλογιστούμε ότι το στέλεχος αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά γύρω στις 22 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, έφτασε σε τρεις μήνες να είχε την ίδια τάση με αυτή της Αγγλίας, όπου εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο. Άρα ήταν ένα θεωρητικώς αναμενόμενο φαινόμενο».

Περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία και περισσότεροι θάνατοι

«Το γεγονός ότι το βρετανικό στέλεχος έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στα νοσοκομεία και σε περισσότερους θανάτους» διαμήνυσε ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ και διευκρίνισε «ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός ότι ακριβώς επειδή έχει υψηλή μεταδοτικότητα, δεν προσβάλει μόνο άτομα άνω των 60 ετών αλλά και άτομα ακόμη και 20 ετών. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της βρετανικής μετάλλαξης είναι ότι άτομα που νοσούν από αυτή την παραλλαγή νοσούν περίπου 14 ημέρες, ενώ με την συμβατική παραλλαγή γύρω στις 8 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μεταδίδουν τον ιό για πέντε ημέρες περισσότερο».

«Στην Αθήνα εδώ και δύο μήνες υπάρχει συνεχής έλεγχος της ακολουθίας του RNA του ιού, οπότε γνωρίζουμε ποια στελέχη υπάρχουν και ανάλογα λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα» είπε.

Καλύπτουν τα εμβόλια το νοτιοαφρικανικό στέλεχος;

Τέλος μίλησε για κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον της Johnson & Johnson, το οποίο είναι νεότερο, το καλύπτει γιατί «έχουν γίνει πειράματα από την εταιρεία και στην Αφρική και σε χιλιάδες άτομα», ενώ εκτίμησε ότι «θα εγκριθεί τις επόμενες 2-3 ημέρες από την Ε.Ε».

Για τα υπόλοιπα εμβόλια, επισημαίνει πως «τα εμβόλια mRNA, το αντιμετωπίζουν αλλά λιγότερο αποτελεσματικά». Όσο για την AstraZeneca σημείωσε, πως το εμβόλιό της δεν καλύπτει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αλλά «ετοιμάζει εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις» είπε.