Σας αρέσουν οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες; Γνωρίζετε την ιστορία της Pepita;

Η Pepita ήταν μια νεαρή κοπέλα που ζούσε σε ένα χωριό στο Μεξικό. Όπως κάθε παραμονή Χριστουγέννων, έτσι και εκείνη τη χρονιά, όλοι στο χωριό συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία για τη λειτουργία. Κάθε οικογένεια θα έφερνε ένα δώρο για το μικρό Χριστό. Η Pepita δεν είχε τίποτα να φέρει, η οικογένειά της ήταν πολύ φτωχή. Ο ξάδερφος της Pedro, προσπάθησε να την παρηγορήσει λέγοντάς της «Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και το πιο ταπεινό δώρο, που δίνεται με αγάπη, θα είναι αποδεκτό στα μάτια του Θεού».

Η Pepita ήταν αποφασισμένη να προσφέρει κάτι. Βρήκε μερικά αγριολούλουδα κατά μήκος του δρόμου. Τα έκανε μια ανθοδέσμη, αλλά ντράπηκε να τα αφήσει μπροστά στη φάτνη. Αυτό ήταν, όμως, το μοναδικό δώρο που μπορούσε να προσφέρει. Η εκκλησία ήταν σχεδόν γεμάτη όταν έφτασε. Η Pepita έκρυψε με τα χέρια της την ανθοδέσμη ελπίζοντας ότι οι άλλοι δεν θα την προσέξουν.

Προχώρησε με δισταγμό προς τον διάδρομο, όμως, θυμήθηκε τα λόγια του εξαδέλφου της. «Θεέ μου», σκέφτηκε, «δεν είναι το καλύτερο δώρο, αλλά θα είναι το δώρο που θα προσφερθεί με την περισσότερη αγάπη. «Άρχισε να  νιώθει καλύτερα και προχώρησε στο διάδρομο κρατώντας την ανθοδέσμη με υπερηφάνεια. Μέχρι να φτάσει στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας, τα μάτια της ήταν γεμάτα δάκρυα αγάπης, γονάτισε και έβαλε το μπουκέτο της μπροστά στη σκηνή της γέννησης.

Ξαφνικά, μέσα από το μπουκέτο με τα αγριολούλουδα ξεπετάχτηκαν ολόλαμπρα κόκκινα άνθη. Όλοι είπαν ότι επρόκειτο για ένα Χριστουγεννιάτικο θαύμα. Από εκείνη την ημέρα, τα έντονα κόκκινα λουλούδια έγιναν γνωστά ως «Flores de Noche Buena», Λουλούδια της Άγιας Νύχτας.

Στην Ελλάδα τα λέμε Αλεξανδρινά. Και τα αγαπούν όλοι. Είναι το αναγκαίο στοιχείο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γύρω από το δένδρο, στην είσοδο της πολυκατοικίας, σε μαγαζιά, βιτρίνες και γραφεία.

Φέτος, ίσως δεν θα έχει κανείς, λόγω της πανδημίας.

Το Αλεξανδρινό, τα χριστουγεννιάτικα φυτά στο σύνολό τους, εάν δεν πωληθούν μέχρι τις 31/12 θα πεταχτούν και θα δημιουργήσουν πολύ υψηλές απαιτήσεις αποζημιώσεων από τους παραγωγούς. Ίσως, όμως, μπορεί να βρεθεί μία λειτουργική, ασφαλής, μέση λύση για να λειτουργήσει ο κλάδος ενόψει των εορτών. Αυτά τα Χριστούγεννα χρειαζόμαστε την Pepita, ίσως περισσότερο από ποτέ. Ας το προσπαθήσουμε.