Το τελευταίο διάστημα απέκτησα μια νέα συνήθεια. Όταν βλέπω ένα ποστάρισμα μιας ενημερωτικής ιστοσελίδας στο facebook σχετικά με τον κορονοϊό, «τσεκάρω» αυτούς που πατάνε «haha» και αυτούς που σχολιάζουν πως «όλα αυτά είναι ψέματα, οι νεκροί δεν υπάρχουν,  αυτοί που είναι στις εντατικές είναι ηθοποιοί» και άλλα τέτοια φαιδρά.

Γράφει ο Νίκος Δεμισιώτης

Μπαίνω, λοιπόν, και βλέπω τι ποστάρουν συνήθως στα προφίλ τους όσοι από αυτούς τα έχουν ανοιχτά. Το ποιοι είναι και το τι πιστεύουν θα το δούμε παρακάτω. Πριν από αυτό θα μοιραστώ μαζί σας την αφορμή που μου δόθηκε για να ξεκινήσω αυτή τη νέα συνήθεια.

Η είδηση αφορούσε τον θάνατο του προέδρου της Βαρβακείου αγοράς, του υπέροχου ανθρώπου, Κλεάνθη Τσιρώνη. Το ποστάρισμα ήταν ενός μεγάλου ειδησεογραφικού site της χώρας. Στα σχόλια, λοιπόν, υπήρχε μια κυρία η οποία έλεγε με ύφος χιλίων καρδιναλίων πως η είδηση είναι ψεύτικη, πως ο άνθρωπος είχε πεθάνει από άλλη αιτία και τον «φόρτωσαν» και αυτόν στον κορονοϊό και πως θα έπρεπε να κινηθεί άμεσα ο εισαγγελέας για να συλλάβει τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Επιπλέον, τόνιζε πως αυτά που λέει τα υποστηρίζει και η οικογένεια του νεκρού.

Λίγες ώρες μετά, η σύζυγος του Κλ. Τσιρώνη μίλησε για τη μεγάλη μάχη που έδωσε ο άντρας της και πως τελικά ο κορονοϊός τον «έτρωγε» μέρα τη μέρα. Θυμήθηκα, λοιπόν, την εν λόγω «κυρία» και η αλήθεια είναι πως για λίγο με έπιασε ο ρομαντισμός μου (ασθένεια την οποία προσπαθώ να καταπολεμήσω) και σκέφτηκα πως ίσως τώρα να έχει λουφάξει και -γιατί όχι- να έχει αναθεωρήσει τις απόψεις της.

Φευ! Η ίδια γυναίκα σε σχόλιο της κάτω από το ποστάρισμα της ίδιας ιστοσελίδας με τις δηλώσεις της συζύγου του Κ. Τσιρώνη, ζητούσε από τη χήρα να της πει πόσα πήρε και ποιοι της τα έδωσαν για να πει αυτά τα ψέματα! Μιλάμε, δηλαδή, για μια ξεκάθαρα ανίατη περίπτωση.

Δεν σας κρύβω πως εξοργίστηκα γιατί ο Κλεάνθης Τσιρώνης ήταν πάντα από τους ανθρώπους που βοηθούσαν όσους από εμάς κατά καιρούς έχουμε κάνει ελεύθερο ρεπορτάζ στη Βαρβάκειο. Το πήρα κάπως προσωπικά. Πάτησα, λοιπόν, για να δω το προφίλ της. Το τελευταίο χρονικά ποστάρισμα που είχε κάνει ήταν πως η νοθεία του Μπάιντεν στις εκλογές των ΗΠΑ ήταν εξόφθαλμη. Το αμέσως επόμενο ήταν πως όσοι κάνουν το εμβόλιο θα μεταλλαχθούν, στην καλύτερη για αυτούς, σε… ζόμπι. Το τρίτο ήταν πως «τα lockdown γίνονται για να μας κρατάνε στα σπίτια μας και να γεμίσουν την Ελλάδας μας λαθρομετανάστες».

Ομολογώ πως δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πως το lockdown στο Παρίσι και τη Λισαβόνα γίνεται για να  «γεμίζουν την Ελλάδα μας λαθρομετανάστες» αλλά αυτό είναι και το μικρότερο πρόβλημα εδώ που φτάσαμε.

Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα να κάνω αυτή την αναζήτηση. Έφτιαξα καφέ, έστριψα τσιγάρο και άρχισα. Περίπου δυο ώρες αργότερα (ναι, ναι σπατάλησα δυο ώρες από τη ζωή μου) ήταν ξεκάθαρο, πλέον, πως το 90% (και ίσως είμαι μετριοπαθής στον υπολογισμό μου) των αρνητών, είναι εμφανώς ακροδεξιοί.

Είναι οπαδοί του Τραμπ. Φωνάζουν και οδύρονται για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Έχουν τα προφίλ τους γεμάτα από Ελληνικές σημαίες (πολλές με το έμβλημα της χούντας ή την βασιλική κορώνα, στη μέση), από εικόνες αγίων, από ψευτοπαλικαριές του internet του στυλ «θα πάμε να πάρουμε την Αγία Σοφία». Είναι υποστηρικτές κάθε πιθανής και απίθανης θεωρίας συνωμοσίας. Η επιχειρηματολογία τους είναι ίδια. Δεν υποστηρίζουν κανένα κόμμα γιατί «όλα έχουν ξεπουληθεί στους μασόνους» ενώ «δεν είναι αναρχικοί γιατί αυτοί είναι τσιράκια του Σόρος και άπλυτοι».

Θα μου πει κάποιος: «κάτσε ρε μεγάλε, όποιος έχει ελληνική σημαία ή την εικόνα ενός αγίου στο προφίλ του είναι ακροδεξιός»;

Σωστό! Όχι δεν είναι. Και η μητέρα μου, ας πούμε, κατά καιρούς κάνει τέτοιες αναρτήσεις. Τι την διαχωρίζει, λοιπόν, από τους υπόλοιπους; Ότι η επόμενη ανάρτησή της δεν είναι για τις «ορδές των λαθραίων», ούτε ζητάει να τους πετάξουμε στη θάλασσα. Ούτε όποιος δεν συμφωνεί μαζί της είναι «εβραιομασόνος που προσκυνάει τον Σόρος». Ελπίζω να συνεννοηθήκαμε.

Θα μπορούσα να παραθέσω μέσα σε αυτό το κείμενο δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες print screen από προφίλ και δημοσιεύσεις. Δεν είναι η δουλειά μου αυτή, όμως. Δεν είμαι ασφαλίτης, ούτε και θέλω να γίνω. Είναι δουλειά άλλων να βρουν αυτούς που βουτάνε τα χέρια τους στο αίμα. Γιατί, χίλια συγγνώμη κιόλας, αλλά αυτή είναι η άποψή μου και δεν αλλάζει. Οι κάθε είδους αρνητές του κορονοϊού έχουν τα χέρια τους βουτηγμένα στο αίμα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Ένας εισαγγελέας, μιας που τον επικαλούνται συνέχεια για να κυνηγήσει εμάς τους δημοσιογράφους για διασπορά ψευδών ειδήσεων, θα μπορούσε εύκολα να βρει αυτό που βρήκα εγώ μέσα σε δυο ώρες.

Και μετά ας τους καλέσει έναν- έναν για να δούμε με τι ακριβώς περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε. Θα είναι κάποιοι που απλά παρασύρθηκαν και θα κλαψουρίζουν ζητώντας συγγνώμη ή θα είναι τύποι όπως η γνωστή για τις εμφανίσεις της στην TV ως αρνήτρια της μάσκας που ανήκει στο κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έγκλειστου στις φυλακές, Ηλία Κασιδιάρη; Θα είναι απλοί άνθρωποι ή θα είναι τύποι όπως εκείνος ο απίθανος, επίσης αρνητής της μάσκας, μεγαλοστέλεχος της οργάνωσης «Ενωμένοι Μακεδόνες», που οργάνωσε το μπάρμπεκιου με τα χοιρινά και το αλκοόλ έξω από το hotspot στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης;

Και μιας που το φτάσαμε ως εδώ, ας μας ενημερώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης ή ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα αποτελέσματα των ερευνών της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί εδώ και λίγους μήνες στην ΕΛ.ΑΣ. για να ανακαλύπτει τέτοια «φιντάνια» στο διαδίκτυο. Έτσι, «to know us better», που έλεγε και ο αξέχαστος Χρόνης Εξαρχάκος.