Πολύ κοντά στο να γίνουν απόφαση είναι οι σκέψεις για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη μετά την επιβολή lockdown και με τους λίγους τουρίστες, κυρίως από το Ισραήλ, να φεύγουν εσπευσμένα προκειμένου να προλάβουν να επιστρέψουν, μέσω Αθήνας, στη χώρα τους. Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ξενοδόχος και πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau Γιάννης Ασλάνης.

«Εκτός από τους λίγους τουρίστες του εξωτερικού που έσπευσαν να αποχωρήσουν,οι Έλληνες διαμένοντες στα ξενοδοχεία αυτήν την περίοδο είναι κυρίως επαγγελματίες, που όμως λόγω του lockdown θα ταξιδεύουν πλέον μόνο όσοι είναι απολύτως απαραίτητο να το πράξουν», τονίζει ο κ. Ασλάνης.

«Στη λύση του προσωρινού “λουκέτου” αναμένεται να καταλήξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης καθώς η απόφαση για lockdown μέχρι τις 17 Νοεμβρίου και η απαγόρευση των μετακινήσεων εντός και εκτός νομού, καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους», επισημαίνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.

«Η καθοδική τάση φαινόταν ήδη από τις 20 Οκτωβρίου αλλά ακόμη και με μια “μίνι” κανονικότητα από Έλληνες θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική διαχείριση της κατάστασης. Αυτήν τη στιγμή, όμως, μιλάμε για μηδενικά έσοδα και βεβαρημένα επιδημιολογικά δεδομένα που είναι λογικό να οδηγήσουν σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας των περισσοτέρων ξενοδοχείων. Ειδικά των μεγάλων πεντάστερων ξενοδοχείων της πόλης» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναστέλλονται όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού του αεροδρομίου «Μακεδονία» από σήμερα στις έξι το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2020.

Ο νομός Θεσσαλονίκης αριθμεί συνολικά περί τα 130 ξενοδοχεία,εκ των οποίων τα 85 είναι μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Τι γίνεται με τα ΚΤΕΛ

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση των επιβατών στο ΚΤΕΛ «Μακεδονία» λίγες ώρες πριν από την επιβολή του τοπικού lockdown στη Θεσσαλονίκη, ενώ από σήμερα θα πραγματοποιούνται περιορισμένα δρομολόγια για την κάλυψη των βασικών αναγκών εργασίας και υγείας.

«Η κίνηση χθες ήταν αυξημένη, χρειάστηκαν επιπλέον λεωφορεία γιατί ο κόσμος ήθελε να φύγει από την πόλη. ‘Οσοι ήταν να φύγουν έφυγαν και εμείς ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες του επιβατικού κοινού. Σήμερα η κατάσταση χαλάρωσε», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΤΕΛ «Μακεδονία, Γιάννης Λάμπρου.

Πρόσθεσε, δε, πως από το πρωί και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί δεν θα σταματήσουν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, απλώς θα περιοριστεί ο αριθμός τους διότι «δεν θα υπάρχει επιβατικό κοινό, παρά μόνο στις περιπτώσεις που μετακινείται για εργασία, για λόγους υγείας και για τον τόπο μόνιμης κατοικίας του. Και θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τους ελέγχους που θα γίνονται».