Ελλείψεις σε βασικά είδη φρούτων και λαχανικών ενδέχεται να υπάρξουν τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην αγορά εξαιτίας του αδιεξόδου στις συζητήσεις που υπάρχουν μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και των εμπόρων – πωλητών της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, σχετικά με την δυνατότητα τροποποίησής της αγορανομική διάταξης που αφορά στην επιβολή περιθωρίου κέρδους στις τιμές των οπωροκηπευτικών.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί πολύωρες συναντήσεις των εμπόρων με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντ. Ρόβλια και με το γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνό και η θέση που διατυπώνεται από τους επιχειρηματίες του χώρου είναι ότι οι συνθήκες της αγοράς που είχαν οδηγήσει προ αρκετών ετών στον καθορισμό περιθωρίου κέρδους στα οπωροκηπευτικά όχι μόνο εκλείπει σήμερα αλλά αποτελεί και εμπόδιο στην ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών και τροχοπέδη στον ανταγωνισμό καθώς ενισχύει το παρεμπόριο.

Τα πολύ μικρά περιθώρια κέρδους οδηγούν κάποιους επαγγελματίες να προμηθεύονται προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας χωρίς παραστατικά και τιμολόγια με ό,τι σημαίνει αυτό πέρα από την προστασία του καταναλωτή και για τα έσοδα του δημοσίου.

Αρκετές είναι οι φορές που έχει διαπιστωθεί ότι καταστρατηγείται η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη ιδιαίτερα όσο σκληραίνει ο ανταγωνισμός και εν μέσω κρίσης όσο περιορίζεται η κατανάλωση, για να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές «αναζητούνται νέα κανάλια προμηθευτών πέρα από τις κεντρικές αγορές» όπως σημειώνουν οι έμποροι.

Όπως εξήγησαν στον υφυπουργό οι εκπρόσωποι του κλάδου εάν συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς είναι αρκετοί αυτοί που θα αποφύγουν να προχωρήσουν σε μεγάλες προμήθειες βασικών οπωροκηπευτικών ενόψει των εορτών και αναφέρονται κυρίως στις εισαγωγές προϊόντων εκτός εποχής (ντομάτα κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι τα οπωροκηπευτικά ως κατηγορία κινείται με περιθώριο μέσου μικτού κέρδους 12% έως 15%, όταν σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 20 με 30% ή και σε ψηλότερα επίπεδα ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου δεν υπάρχει αντίστοιχο καθεστώς όπως το δικό μας σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Ο κλάδος εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς που δεν επιτρέπουν στις τιμές να διαμορφωθούν χαμηλότερα – όπου αυτό είναι δυνατόν – γι’ αυτό και έχουν θέσει στο υπουργείο το θέμα της απάλειψης του φαινομένου της μονομερούς διαμόρφωσης τιμών, έχουν προτείνει την δημιουργία από το υπουργείο μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληροφοριών τιμών όπου σε αυτή θα πρέπει να παρουσιάζονται καθημερινά τιμές παραγωγού σε ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και οι τιμές των ευρωπαϊκών λαχαναγορών και κυρίως ο κλάδος δηλώνει ετοιμότητα να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις τον ελεγκτικό μηχανισμό για να εξαλειφθεί το φαινόμενο των «βαπτίσεων» (των ελληνοποιήσεων οπωροκηπευτικών) το οποίο ανθεί, όπως εκτιμούν οι έμποροι.

Το υπουργείο διερευνά το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της αγορανομικής διάταξης με στόχο την πάταξη του παρεμπορίου.