Αφιέρωμα του βρετανικού Guardian στη δίκη της Χρυσής Αυγής τονίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στη δικαστική διερεύνηση.

Πρώτα-πρώτα η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, που σήκωσε στις πλάτες της το βάρος της διαδικασίας εδώ και 5,5 χρόνια.

«Η Μαρία Λεπενιώτη έκανε αυτό που κάνει κάθε βδομάδα: κράτησε την ειρήνη», παρατηρεί η εφημερίδα.

«Λακωνική και χαμηλών τόνων, η ελληνίδα δικαστικός είχε να φέρει σε πέρας μια εξαιρετική πράξη ισορροπίας, προεδρεύοντας σε μια υπόθεση που έφερε στο εδώλιο περισσότερους ναζί ηγέτες και υποστηρικτές από κάθε άλλη φορά μετά τη Νυρεμβέργη».

Ο Guardian παρατηρεί πως οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποδώσουν τα εύσημα στις γυναίκες που διαδραμάτισαν κεφαλαιώδη ρόλο στην πτώση της Χρυσής Αυγής.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σε αυτή την υπόθεση η δικαιοσύνη ήταν γυναίκα», δήλωσε στην εφημερίδα η Μαρία Στρατηγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, «για ένα κόμμα η ιδεολογία του οποίου βασίζεται στην ανδρική υπεροχή, του οποίου η κοσμοθεωρία είναι τόσο μιλιταριστική, είναι ντροπιαστικό και θα πονέσει».

Στις γυναίκες που νίκησαν τη Χρυσή Αυγή, ο Guardian περιλαμβάνει και τις Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, τις δύο ανακρίτριες στις οποίες ανέθεσε η Ολομέλεια των Εφετών τον φάκελο της οργάνωσης, στον απόηχο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Εννιά μήνες πέρασαν διερευνώντας τα στοιχεία, συνθέτοντας «έναν φάκελο 15.000 σελίδων που έδεσε την υπόθεση κατά της Χρυσής Αυγής».

Κι αν στην έδρα είναι η Λεπενιώτη αυτή που αποδίδει δικαιοσύνη, ο Guardian κάνει ειδική μνεία και σε μια γυναίκα στο ακροατήριο. Μια «γυναίκα που ήταν πάντα εκεί». Τη Μάγδα Φύσσα.