Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στη Μόρια. Σύμφωνα με τις εικόνες αλλά και τις πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, καίγονται σκηνές ενώ οικογένειες έτρεχαν να σωθούν.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο. Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα εγκαταλείπουν αυτή τη στιγμή τις σκηνές τους και προστίθενται στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Μηταράκης: Έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες με κορονοϊό

Ο Νότης Μηταράκης από τη Μυτιλήνη ενημέρωσε ότι στη Μόρια η φωτιά ξεκίνησε μετά από τον εντοπισμό 35 κρουσμάτων και την επιβολή καραντίνας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες που έχουν κορονοϊό.

«Τα 8 από τα 35 κρούσματα έχουν εντοπιστεί και έχουν μεταφερθεί στο δεύτερο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της δομής» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν «οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».

«Την καταστροφή στη Μόρια μπορούσε κανείς να προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια»

Για καταστροφή σε έναν περιορισμένο χώρο, «όπου διαμένουν επί χρόνια στοιβαγμένοι “κακήν κακώς” χιλιάδες άνθρωποι» και την οποία «σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια από το 2015 ως και “χθες” μπορούσε κανείς να προβλέψει», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αναφερόμενο στα γεγονότα της Μόριας.

Ο σύλλογος κάνει λόγο -μεταξύ άλλων- για ανεφάρμοστα σχέδια και εξαγγελίες, πολιτικά στελέχη, από το 2015 μέχρι σήμερα, χωρίς καμία εμπειρία και γνώση του μεταναστευτικού, καθώς και για «άθλια κατάσταση» και σε δομές της ενδοχώρας, όπως στον Ελαιώνα, τη Μαλακάσα, τον Σκαραμαγκά, το Πολύκαστρο και τα Διαβατά, «όπου ως άτυπα “κέντρα διερχομένων” στοιβάζουν πλήθος προσφύγων με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους και ζητά τα ΚΥΤ και οι δομές να φιλοξενούν αριθμό ανθρώπων απολύτως σύμφωνα με τη χωρητικότητά τους. Επίσης, «να μην μεταφερθεί κανείς από τη Μόρια μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ κορονοϊού, εκτός από σοβαρές περιπτώσεις ευάλωτων, και τέλος να ακυρωθεί η αποσυμφόρηση της Μόριας όταν οδηγεί σε αναγκαστική συμφόρηση δομών στην ενδοχώρα».

Τέλος, ζητά από τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα «σχεδιασμό ρεαλιστικό, που να σέβεται τους εργαζόμενους και να σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου για τους φιλοξενούμενους».

«Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη»

Έτοιμη «να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη» μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι χιλιάδες πρόσφυγες, δηλώνει η γαλλική κυβέρνηση.

«Η Γαλλία ουδέποτε απέφυγε τις ευθύνες της» και «όπως πάντα, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Χαρακτήρισε «ανθρωπιστική τραγωδία» την κατάσταση στη Λέσβο και προσέθεσε ότι ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, μίλησε με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, και του ζήτησε «να εκφράσει με σαφήνεια τις ανάγκες που παρουσιάζονται σήμερα από τις ελληνικές Αρχές».

Φωτιά στη Μόρια: Σπαρακτικές εικόνες με πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο στο δρόμο

Εικόνες από τη Μόρια μετά την κόλαση φωτιάς στο Κέντρο Υποδοχής, με πρόσφυγες να έχουν μαζέψει τα πράγματά τους και πολλούς απ΄ αυτούς να έχουν βρει καταφύγιο στο δρόμο.

Από τα ξημερώματα οι άνθρωποι που διέμεναν στο ΚΥΤ, όπου μεταξύ αυτών υπήρχαν πολλά μικρά παιδιά, κινήθηκαν εκτός της δομής και για την ώρα παραμένουν στους δρόμους με χαρτόνια και κουβέρτες.

Πλέον το βασικό ζήτημα είναι το που θα μείνουν αυτοί οι 13.000 άνθρωποι τώρα μετά την καταστροφή των καταλυμάτων, το δεύτερο είναι το τι θα γίνει με αυτούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και στις επαφές τους.

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό της Μόριας κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Οι θλιβερές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου – Τι μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ

Στη φωτιά που κατέκαψε σχεδόν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου αναφέρονται διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς οι εικόνες με τις φλόγες να κάνουν τη νύχτα μέρα και τις στάχτες που αποκαλύφθηκαν το πρωί κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Περίπου 12.000 αιτούντες άσυλο έμειναν χωρίς στέγη ενώ στο νησί μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο για να αποτιμήσει την κατάσταση. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Λέσβου ενισχύθηκαν από τρεις διμοιρίες ΜΑΤ, που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα με C-130.

«Η φωτιά καταστρέψει τον καταυλισμό στη Λέσβο» γράφει το BBC, σημειώνοντας πως η Μόρια φιλοξενούσε περισσότερους ανθρώπους από όσους επέτρεπε η χωρητικότητά της.

Το CNN κάνει λόγο για τον μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών στην Ευρώπη, σημειώνοντας και αυτό πως ο πληθυσμός στη Μόρια είναι έξι φορές ο προβλεπόμενος.

Αναφορές για εμπρησμό διερευνούν οι αρχές για τη φωτιά στη Μόρια, επισημαίνει η DW.

Η ιταλική La Repubblica αναφέρει πως υπήρχε και lockdown λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Μια προβλέψιμη τραγωδία» είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung.

Η γαλλική Le Monde αναφέρει πως η Λέσβος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη γιγάντια πυρκαγιά.

Η Le Figaro αναφέρει πως πιθανή προέλευση της φωτιάς είναι η εξέγερση στον καταυλισμό των 12.700 ανθρώπων.