Νέα φωτιά στη Μόρια: Καίγονται σκηνές – Φεύγουν τρέχοντας οικογένειες

Νέος συναγερμός στην περιοχή - Δείτε τις πρώτες εικόνες από το σημείο


ΕΛΛΑΔΑ
19:39
09/09/2020
Νέα φωτιά στη Μόρια: Καίγονται σκηνές - Φεύγουν τρέχοντας οικογένειες
23
loading

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στη Μόρια. Σύμφωνα με τις εικόνες αλλά και τις πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, καίγονται σκηνές ενώ οικογένειες έτρεχαν να σωθούν.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο. Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα εγκαταλείπουν αυτή τη στιγμή τις σκηνές τους και προστίθενται στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Μηταράκης: Έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες με κορονοϊό

Ο Νότης Μηταράκης από τη Μυτιλήνη ενημέρωσε ότι στη Μόρια η φωτιά ξεκίνησε μετά από τον εντοπισμό 35 κρουσμάτων και την επιβολή καραντίνας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες που έχουν κορονοϊό.

«Τα 8 από τα 35 κρούσματα έχουν εντοπιστεί και έχουν μεταφερθεί στο δεύτερο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της δομής» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν «οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».

«Την καταστροφή στη Μόρια μπορούσε κανείς να προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια»

Για καταστροφή σε έναν περιορισμένο χώρο, «όπου διαμένουν επί χρόνια στοιβαγμένοι "κακήν κακώς" χιλιάδες άνθρωποι» και την οποία «σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια από το 2015 ως και "χθες" μπορούσε κανείς να προβλέψει», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αναφερόμενο στα γεγονότα της Μόριας.

Ο σύλλογος κάνει λόγο -μεταξύ άλλων- για ανεφάρμοστα σχέδια και εξαγγελίες, πολιτικά στελέχη, από το 2015 μέχρι σήμερα, χωρίς καμία εμπειρία και γνώση του μεταναστευτικού, καθώς και για «άθλια κατάσταση» και σε δομές της ενδοχώρας, όπως στον Ελαιώνα, τη Μαλακάσα, τον Σκαραμαγκά, το Πολύκαστρο και τα Διαβατά, «όπου ως άτυπα "κέντρα διερχομένων" στοιβάζουν πλήθος προσφύγων με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους και ζητά τα ΚΥΤ και οι δομές να φιλοξενούν αριθμό ανθρώπων απολύτως σύμφωνα με τη χωρητικότητά τους. Επίσης, «να μην μεταφερθεί κανείς από τη Μόρια μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ κορονοϊού, εκτός από σοβαρές περιπτώσεις ευάλωτων, και τέλος να ακυρωθεί η αποσυμφόρηση της Μόριας όταν οδηγεί σε αναγκαστική συμφόρηση δομών στην ενδοχώρα».

Τέλος, ζητά από τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα «σχεδιασμό ρεαλιστικό, που να σέβεται τους εργαζόμενους και να σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου για τους φιλοξενούμενους».

«Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη»

Έτοιμη «να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη» μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι χιλιάδες πρόσφυγες, δηλώνει η γαλλική κυβέρνηση.

«Η Γαλλία ουδέποτε απέφυγε τις ευθύνες της» και «όπως πάντα, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Χαρακτήρισε «ανθρωπιστική τραγωδία» την κατάσταση στη Λέσβο και προσέθεσε ότι ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, μίλησε με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, και του ζήτησε «να εκφράσει με σαφήνεια τις ανάγκες που παρουσιάζονται σήμερα από τις ελληνικές Αρχές».

Φωτιά στη Μόρια: Σπαρακτικές εικόνες με πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο στο δρόμο

Εικόνες από τη Μόρια μετά την κόλαση φωτιάς στο Κέντρο Υποδοχής, με πρόσφυγες να έχουν μαζέψει τα πράγματά τους και πολλούς απ΄ αυτούς να έχουν βρει καταφύγιο στο δρόμο.

Από τα ξημερώματα οι άνθρωποι που διέμεναν στο ΚΥΤ, όπου μεταξύ αυτών υπήρχαν πολλά μικρά παιδιά, κινήθηκαν εκτός της δομής και για την ώρα παραμένουν στους δρόμους με χαρτόνια και κουβέρτες.

Πλέον το βασικό ζήτημα είναι το που θα μείνουν αυτοί οι 13.000 άνθρωποι τώρα μετά την καταστροφή των καταλυμάτων, το δεύτερο είναι το τι θα γίνει με αυτούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και στις επαφές τους.

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό της Μόριας κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Οι θλιβερές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου – Τι μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ

Στη φωτιά που κατέκαψε σχεδόν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου αναφέρονται διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς οι εικόνες με τις φλόγες να κάνουν τη νύχτα μέρα και τις στάχτες που αποκαλύφθηκαν το πρωί κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Περίπου 12.000 αιτούντες άσυλο έμειναν χωρίς στέγη ενώ στο νησί μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο για να αποτιμήσει την κατάσταση. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Λέσβου ενισχύθηκαν από τρεις διμοιρίες ΜΑΤ, που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα με C-130.

«Η φωτιά καταστρέψει τον καταυλισμό στη Λέσβο» γράφει το BBC, σημειώνοντας πως η Μόρια φιλοξενούσε περισσότερους ανθρώπους από όσους επέτρεπε η χωρητικότητά της.

Το CNN κάνει λόγο για τον μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών στην Ευρώπη, σημειώνοντας και αυτό πως ο πληθυσμός στη Μόρια είναι έξι φορές ο προβλεπόμενος.

Αναφορές για εμπρησμό διερευνούν οι αρχές για τη φωτιά στη Μόρια, επισημαίνει η DW.

Η ιταλική La Repubblica αναφέρει πως υπήρχε και lockdown λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Μια προβλέψιμη τραγωδία» είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung.

Η γαλλική Le Monde αναφέρει πως η Λέσβος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη γιγάντια πυρκαγιά.

Η Le Figaro αναφέρει πως πιθανή προέλευση της φωτιάς είναι η εξέγερση στον καταυλισμό των 12.700 ανθρώπων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar ανυποψιαστος

  Άτομα και Μόρια.

 2. avatar kek

  ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ.....

  1. avatar agilotos.stravos

   Εισαι στην κοσμαρα σου.Δεν μεταναστευει καποιος για πλακα ουτε επειδη εχει πολεμο η χωρα του.Ο καθενας εχει τους δικους του λογους κ οφειλεις ν ανοιξεις τα συνορα να παει οπου γουσταρει.Εκτος αν τον κρατας εδω μεσα με το στανιο για να δικαιολογεις τον ρατσισμο σου κ να παιρνεις ψηφους
   Σε ειδα κ σενα οταν τελειωσε ο ελληνικος εμφυλιος ποσοι ξαναγυρισαν στα χωρια τους...

 3. avatar ΑΙΣΧΟΣ !!!!

  ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ .... ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ....
  ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟ !!!! ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ....ΑΠΟ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΖΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ .....ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΕΛΑΣΗ .... ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ !!!!

 4. avatar Πισω γρηγορα!!

  Ακομα καλα!! Ποιος τους ειπε να ερθουν!! Πισω απο εκει που ηρθαν!!!

 5. avatar Anonymous

  τούρκικη επιθετική και ύπουλη επίθεση είναι καταλάβετε το , ημέρα καταστροφής της σμυρνης !!

  1. avatar agilotos.stravos

   Ρε ρατσιστες,εσεις δε γκρινιαζατε να κλεισουν τωρα τα κεντρα και οι ξεπουλημενες ΜΚΟ?Εσεις δεν ειχατε κανει αποπειρα εμπρησμου στη Μορια?Τωρα που καταστραφηκε κ εχασαν τις δουλειες τους τοσοι ανθρωποι και ξεκουμπιστηκαν τοσοι μεταναστες γιατι δε χαιρεστε που εγινε πραξη αυτο που θελατε?

 6. avatar True

  Τσιπρανδρεου πως σου φαίνεται η εικόνα να καίγονται ζωντανοί?

 7. avatar EAGLE VIEW

  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΚΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ

 8. avatar ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑ…..

  εχουν εναν περιεργο τροπο να επενδυουν αυτοι οι ανθρωποι

 9. avatar WEQ

  Οι γιαγιάδες που είναι τώρα να υποδεχθούν τους ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, για να πάρουν βραβείο Νόμπελ; Ποιός δε θυμάται τα ηλίθια εκείνα στημένα ρεπορτάζ, στα οποία οι γιαγιάδες της Λέσβου δέχονταν τους ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ στο νησί; Τώρα έρχεται ο λογαριασμός.Οι άλλες χώρες που δεν δέχονται ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, άραγε είναι ηλίθιες και η Ελλάδα είναι η έξυπνη;Στο τέλος η Ελλάδα θα το πληρώσει πολύ ακριβά, όλο αυτό το ξεφραγο αμπέλι, στο οποίο έχει μετατραπεί στο όνομα ενός ηλίθιου ανθρωπισμού..

  1. avatar agilotos.stravos

   Οι γιαγιαδες και τα πραγματικα στημενα ρεπορταζ ειναι μαζι με τα ρατσιστικα πογκρομ και τα αδεια σωσιβια στις παραλιες.Το οτι ξεχωριζεις τον ανθρωπισμο σε ηλιθιο κι εξυπνο σε κατανταει υπανθρωπο.Μπορεις να μη βοηθας αν θες,μπορεις να πετας πετρες οπως εκαναν σημερα οι ομοιδεατες σου στους φουκαραδες με τα συμπραγκαλα η μολοτοφ στις γυναικες οπως εκαναν οι δικοι σου στο λιμανι της Μυτιληνης.Ομως δε μπορεις να εμποδισεις απλους ανθρωπους να θελουν να βοηθησουν αυτους που πραγματικα εχουν αναγκη.Κι αν πιστευεις οτι αλλες χωρες δεν εχουν μεταναστες εισαι γελασμενος.

 10. avatar Mmmmnn

  Εντάξει πάει το σχέδιο.βαλατε φωτιά για να έρθουν όλοι εδώ κ να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι σε όλη την Αθήνα να μας φάνε ζωντανούς

 11. avatar Παρακαλω

  Να σταλεί ο λογαριασμός αποκατάστασης του ξενωνα στις ΜΚΟ και τους ευαισθητουληδες

 12. avatar Πλαστήρας

  Σ\' ένα παπόρο μέσα και στην έρημο πριν είναι αργά. Ξέρει κανείς να μας πει πόσοι Τούρκοι πράκτορες είναι ανάμεσα τους;

 13. avatar Λεω τωρα εγω….

  71 πυρκαγιες σε ενα 24ωρο!! Οποιος νομιζει, οτι ολο αυτο ειναι τυχαιο κοιμαται υπνο βαθυ! Μονο αυτη που ξεκινησε απο φωτια σε αυτοκινητο εχει εξηγηση. Πολλα \"μακρια χερια\" εχουν απλωθει στη χωρα κι ο νοων νοητω!

 14. avatar Νικολαος3445562111

  Εδω κοιμούνται τον υπνο του δικαιου οι κυβερνώντες, οι κάτοικοι τι να κανουν δηλαδή, αφου οταν βγήκαν στο δρόμο τους παστωσαν στο ξυλο τα ματ.
  Αλλα το θεμα ειναι αλλο, πιο σοβαρο, οι τουρκοι εχουν στειλει εδω ανθρώπους που σε περίπτωση και γινει το μπαμ, θα ρίχνουν στους δικούς μας πισώπλατα και οχι μονο.
  Είμαστε ανίκανοι σε όλα

 15. avatar Περαστικά

  Περαστικά μας αν δεν πάνε Γυάρο και Μακρόνησο και να τους πετάνε φάει και νερό από ελικόπτερο δεν λύνεται το πρόβλημα

  1. avatar agilotos.stravos

   Ειδαμε κι αυτους που εστειλες πως ελυσες το προβλημα..Σε λιγες δεκαετιες πηραν τα ηνια της εξουσιας στη χωρα!Παρτο αλλιως καλυτερα...

 16. avatar τι?????????

  ξαφνικα φωτιες ας προσεχαν,στο βουνο να κοιμηθουνε

 17. avatar Υπάρχει κράτος ;

  Κάποιος να μας πει ποιοί βάζουν τις φωτιές κάθε καλοκαίρι ; Γιατί δεν καίγεται η Τουρκία ; Έχει άλλη κλιματική αλλαγή ; Έχει καλύτερο κράτος ; Έχει καλύτερη προστασία ; Να μας πουν όλοι οι πρωθυπουργοί ανεξαίρετα , γιατί απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές ! Η χώρα αυτή δεν είναι κανενός τσιφλίκι !

 18. avatar Βρε..

  ..ουστ..στις πατριδες τους..

 19. avatar Νικολαος3445562111

  Εχουμε ήδη πόλεμο! Η Ε. Υ. Π υπάρχει εκεί?? Αλωνίζουν οι μυστικές υπηρεσίες.. Κάτοικοι ξυπνήστε πριν είναι αργά! Σε επιφυλακή πρέπει να τεθούν όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει