Το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» μετατράπηκε μετά από αρκετές ημέρες καραντίνας σε «Μένουμε ασφαλείς» καθώς πλέον μπορούμε να κυκλοφορούμε κανονικά αλλά οφείλουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Οφείλουμε να τηρούμε ευλαβικά τις συστάσεις της Πολιτείας, να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκα όπου είναι απαραίτητο και να πλένουμε καλά και προσεκτικά τα χέρια μας.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Σε ποια μέρη όμως πρέπει να φοράμε μάσκα; Ποιες πρέπει να προτιμούμε και πως τις χρησιμοποιούμε σωστά; Για πόσο καιρό θα αποτελέσουν το νέο μας αξεσουάρ; Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά στα ερωτήματα που απασχολούν πλέον τους πάντες.

Όπως τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίκης η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όσους έρχονται σε κοντινή επαφή με άλλα άτομα και σε μέρη που συνωστίζεται αρκετός κόσμος.

«Υπάρχει σύσταση στους πελάτες των σούπερ μάρκετ για τη χρήση μάσκας αλλά δεν υπάρχει υποχρέωση να τη φορούν. Η διαφορά είναι ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο. Εξακολουθούμε να τη συστήνουμε απλά θεωρούμε πως η υποχρέωση, με την επιβολή προστίμου είναι δυσανάλογη. Το να επιβάλλει κάποιος πρόστιμο για ένα μέρος όπου πρέπει κάποιος να πάει να πάρει είδη πρώτης ανάγκης είναι δυσβάστακτο μέτρο ειδικά σε αυτή τη φάση της επιδημίας που τα κρούσματα είναι λιγοστά» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Σε κλειστούς χώρους όπου μπορεί να υπάρχει συνωστισμός καλό είναι να φοράμε τη μάσκα μας ώστε να προστατεύουμε ο καθένας τον εαυτό του αλλά περισσότερο τους γύρω μας από εμάς. Έχει γίνει η σύσταση για τη χρήση υφασμάτινης μάσκας για τους πολίτες και χειρουργικής για τους γιατρούς. Η υφασμάτινη μάσκα προστατεύει σε ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 80%) τους άλλους από εμάς και κατά μικρότερο (κατά 20%) εμάς από τους άλλους. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε κυρίως τους γύρω μας και στη συνέχεια τον εαυτό μας. Η μάσκα πρέπει να αλλάζεται όταν νοτίσει».

Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα

Μπορεί η μάσκα, όπως για παράδειγμα έγινε εδώ και δύο περίπου χρόνια στην Κίνα, να μετατραπεί σε αξεσουάρ και στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη. «Εάν μεγάλοι οίκοι μόδας την προωθήσουν ως αξεσουάρ είναι πολύ πιθανό να την ενσωματώσουμε στην γκαρνταρόμπα μας» επισημαίνει.

«Δεν υπάρχει λόγος να φοράμε γάντια»

Αναφερόμενος στα γάντια ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας εξήγησε πως δεν υπάρχει κανένα νόημα να τα επιλέγουμε καθώς ο κορονοϊός δεν κολλάει με την αφή. «Είτε φορέσουμε γάντια είτε όχι θα πρέπει μετά να πλύνουμε σχολαστικά τα χέρια μας.Οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος κάποιος να τα φοράει» ανέφερε.

Τι κάνουμε όταν δεν μπορούμε να πλύνουμε τα χέρια μας

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα είναι υποχρεωτικό για την προσωπική μας υγιεινή και για να κρατήσουμε τον κορονοϊό μακριά. Όταν όμως  για κάποιον λόγο δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό πρέπει να έχουμε μαζί μας κάποιο αντισηπτικό διάλυμα το οποίο χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε καλά τα χέρια μας.