Την ένταξη και των ελληνικών βοσκοτόπων στο σύστημα δικαιωμάτων για τις αγροτικές ενισχύσεις προβλέπει η προτεινόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε. για το 2014-2020, με την οποία οι Βρυξέλλες κάνουν μία «στροφή» προς ωφέλιμες για το περιβάλλον πρακτικών στην γεωργία, ενώ, παράλληλα, προσπαθούν να απαντήσουν στις προκλήσεις που δημιουργεί η εκτίμηση για μεγάλη αύξηση της ζήτησης τροφίμων μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Τα παραπάνω επισήμανε ο διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν, Τάσος Χανιώτης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσιάζοντας την προτεινόμενη ΚΑΠ, ο κ. Χανιώτης τόνισε ότι την Ευρωπαϊκή Ένωση την ενδιαφέρει πλέον «όχι μόνο το τι και πόσο παράγεται, αλλά και το πώς παράγεται». Αυτός είναι ο λόγος που η περιβαλλοντική βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα είναι βασικό προαπαιτούμενο για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων.

Η Ε.Ε. δίνει μεγάλη σημασία στο «πρασίνισμα» – όπως χαρακτηριστικά είπε – της αγροτικής πολιτικής. Ενδεικτικά ανέφερε – μεταξύ άλλων – την πρόβλεψη για χορήγηση του 30% των άμεσων ενισχύσεων, υπό την προϋπόθεση της υποχρεωτικής τήρησης ωφέλιμων για το περιβάλλον πρακτικών στη γεωργία.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. σήμερα είναι η αύξηση της ζήτησης των τροφίμων, που κατά τις εκτιμήσεις μας αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% στα επόμενα 50 χρόνια. Η πρόκληση αυτή είναι τόσο μεγάλη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών μέσα στις οποίες πρέπει να επιτευχθεί, δηλαδή της γενικευμένης ανόδου τιμών, των ακραίων καιρικών συνθηκών και της επιβράδυνσης της παραγωγικότητας», σημείωσε ο κ. Χανιώτης.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη δυνατότητα που θα παρέχει στα κράτη – μέλη η προτεινόμενη ΚΑΠ, εφόσον εγκριθεί, για τη διαμόρφωση πιο στοχευμένης αγροτικής πολιτικής, μέσω της «περιφερειοποίησης», δηλαδή της ανακατανομής της χρηματοδότησης σε περιφερειακό επίπεδο (σ.σ. κάθε χώρα θα μπορεί να κατανέμει τις κοινοτικές ενισχύσεις που λαμβάνει στους αγρότες, ανάλογα – μεταξύ άλλων – με τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής παραγωγής ανά περιοχή).

Ο κ. Χανιώτης επισήμανε, ακόμη, ότι οι απαιτούμενες αλλαγές στο αγροτικό μοντέλο στην ΕΕ «δεν απαιτούν μόνο μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή, αλλά και ριζικές αλλαγές στη λογική της δημόσιας παρέμβασης στον αγροτικό τομέα».